Vijenac 224

Časopisi

Ljubica Ivanišević

Autorski kolaž

»15 dana«, ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu, br. 3, Zagreb, 2002.

Autorski kolaž

»15 dana«, ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu, br. 3, Zagreb, 2002.

Četvrt stoljeća prošlo je od smrti Miljenka Stančića (1926-1977), slikara i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Potaknuto time uredništvo je objavilo dio davnog intervjua (iz 1973) koji je sa slikarom vodio Igor Zidić. Godine gotovo da i nisu dodirnule razgovor, kao ni platna koja je iza sebe ostavio »natraženiji, najtiražniji slikar, najposjećenijih izložbi i najkomentiranijeg opusa«.

Proljetos je u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu održana velika retrospektivna izložba hrvatsko-američkog slikara Maksimilijana Vanke (1889-1963). Opširan tekst Ane Pecotić Jandrić o slikarevu nesvakidašnjem životnom putu i slikarskom opusu dopunjen je izborom iz osvrta objavljenih u novinama.

U nastavku slijedi ciklus od dvadeset pjesama Josifa Brodskog Dio govora u prijevodu Fikreta Cacana, koji, osim Brodskog, predstavlja još jednog ruskog pjesnika, Nikolaja Zabolockog (1903-1958) izborom osam njegovih pjesama nastalih u razdoblju od trideset godina.

U Likovnom pregledu najveći prostor posvećen je Josipu Račiću. Izvaci iz tekstova o Račiću Matka Peića i Miroslava Krleže ilustrirani su reprodukcijama slikarevih djela iz 1908. Veliki autoportret i Na Seini, dok je na naslovnici reproduciran akvarel Razgovor u parku II (Park Luxembourg II). U nastavku Likovni pregled izborom iz tiska koji je priredio Martin Feldman podsjeća na likovne radove koji su uzdrmali javno mišljenje u Hrvatskoj tijekom proljeća. Uz plakat 11. dana hrvatskog filma, na kojem je prikazan higijenski uložak, najviše prašine podigla je propagandna kampanja za salamu koju su osmislila trojica uglednih autora (Šutej, Ilić i Popović). Feldmanovim provokativnim i ironičnim izborom zaključeno je ljetno izdanje časopisa »15 dana«.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 224

224 - 5. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak