Vijenac 224

Mm

FUTUROPOLIS

Autokamera

FUTUROPOLIS

Autokamera

slikaNismo sigurni kamo svrstati ovaj auto na daljinsko upravljanje. U domišljate igračke ili među voajerska pomagala. Problem je u mogućnosti zlouprabe kamere koju su vješti tehničari spretno ugradili u malu jurilicu. No, na stranu nemoralne primisli, svakako je riječ o vrlo zanimljivu proizvodu. Kamera se sakriva iza zatamnjena vjetrobranskog stakla, tako da je se izvana ne može prepoznati. Osoba koja upravlja autom može vidjeti sliku na daljinskom upravljaču na 2,2-inčnom monitoru u boji. Radi i u mraku, jer je auto opremljen djelotvornim farovima. Za blizu 200 funti možete nadzirati kolege na poslu, a da nitko nikada ne sazna. Naravno, ako uspijete izdržati a da se ne hvalite svojom igračkom...

www.iwantoneofthose.com

Svjetiljka za samoobranu

slikaZamislite da šećete mračnom ulicom, ne sluteći zlo. Javna rasvjeta ne radi, tako da si put osvjetljavate svjetiljkom na baterije. Odjednom vas zaskoči cijela postrojba terorista. U uobičajenim okolnostima tu bi nestao vaš trag i priča bi vjerojatno završila. Međutim, kako je vaša svjetiljka na baterije Commando Flashlight II Stun Gun, vi ćete učiniti ovo: prvo ćete im probiti bubnjiće zvonkim ugrađenim alarmom glasnoće 130 decibela. One hrabrije, koji nisu htjeli ili uspjeli pobjeći, zatim ćete spržiti strujom jačine 150 kV. Dakako, nudi vam se i prizemna mogućnost uporabe baterije kao pendreka. Za kraj, možete još i osvijetliti bojno polje i uživati u plodovima samoobrane. Cijeli paket sigurnosti i svjetla u mraku možete dobiti za oko sto funti.

www.GadgetUniverse.com

Miš koji sluša glavu

Iako nije baš najbrži način, ipak i danas većina korisnika računala za komunikaciju sa strojem uglavnom se koristi mišem. Veliki nedostatak koji iz toga proizlazi jest gubitak vremena zbog stalna premještanja ruke s tipkovnice na miša. Ali, naravno, i tome je došao kraj. Firma Naturalpoint odlučila je osloboditi ruke svima koji si to mogu priuštiti. Riječ je o hands-free mišu Smart-Nav, koji reagira na pomicanje glave. Kako? Nalijepite si senzor na čelo i namjestite uređaj za praćenje senzora na ekran. Kako usmjeravate pogled, tako će se pomicati i strelica miša. O kolikoj se uštedi vremena stvarno može govoriti, ostaje nerazjašnjeno. Ostaje spoznaja da je riječ o zgodnoj novotariji, koja će svakako naći put do inovacija željnih korisnika.

www.naturalpoint.com

Daljinski dobra glasa

Televizor ili linija bez daljinskog upravljača danas uopće više nisu zamislivi. Sama pomisao da bi se za svaku promjenu kanala moralo dizati s trosjeda čini se apsurdnom. Ali može biti i bolje od toga! Može se štedjeti snaga ne samo izbjegavanjem ustajanja nego i davanjem komandi glasom, a ne tipkanjem. Sve što vam za to treba je Voice Me Infrared Butler, koji će gotovo sve obaviti za vas. Nakon što ga jednom instalirate, on sam dalje uči od vaših postojećih daljinskih upravljača. Nema više traženja daljinskog da bi se upalio radio. Dosta je da kažete »pali radio«. Osim toga možete ga podesiti po vlastitim željama da istovremeno i na istu komandu obavlja i do tri posla. Tako može na komandu »dobro jutro« upaliti televizor, pokrenuti DVD i premotati videokasetu.

www.nextgadget.com

Vremenska za doma

slikaVremenska pognoza. Redoviti sastojak svih informativnih emisija diljem svijeta. A ipak, riječ je o nepouzdanim i često pogrešnim podacima. Ako vam je dojadilo kriviti Hidrometeorološki zavod zato što ste pokisli (ili uzalud nosili kišobran cijeli dan), nabavite Atecovu stanicu za prognozu vremena. Zanima vas tlak, temperatura ili vlaga zraka? I to ne samo u tom trenutku nego i za sljedećih osam sati? Možete se pouzdati u Solar Power Wireless Weather Station. Sve te informacije i još više od toga (kao na primjer sat i budilicu) dobit ćete spakirano u mali uređaj pokretan solarnom energijom.

www.igadget.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 224

224 - 5. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak