Vijenac 223

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Zlatna žetva

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Zlatna žetva

slikaZagreb Na zagrebačkom će se Velesajmu, od 16. i 30. rujna pa do kraja godine, u paviljonima 11 i 19, održati izložba Zlatna žetva, koja će nam predstaviti kinesku suvremenu umjetničku scenu u radovima četrdesetak umjetnika mlađe generacije koji žive i rade u NR Kini. Raznovrsna i bogata umjetnička scena Kine bit će prezentirana putem svih medija s kojima komunicira suvremena umjetnost; slikarstva, kiparstva, instalacija, objekata, ambijenata, videa, Interneta... Zlatna žetva najveća je izložba recentne kineske umjetnosti do sada održana u svijetu, a organiziraju je SCCA Hrvatska i zagrebački Muzej suvremene umjetnosti.

Faraoni u Grassiju

slikaVenecija Najposjećeniji venecijanski izložbeni prostor, Palazzo Grassi, od 9. rujna ugošćuje veliku izložbu, Faraoni, koja će nam približiti jednu veliku civilizaciju. Više od tri stotine izložaka pristiglo je iz svih krajeva svijeta, a trećina od njih je iz Egipatskog muzeja iz Kaira. Glavna kustosica izložbe Faraoni, Christiane Ziegler, direktorica je egipatskog odjela u Louvreu, a izložba, koja će trajati sve do 25. svibnja iduće godine, pokazati će nam sve oblike umjetničkih težnji starog Egipta. Informacije na www.palazzograssi.it.

Njujorški Gauguin

slikaNew York Do 20. listopada u Metropolitan Museumu postavljena je izložba Gauguin in New York Collections: The Lure of the Exotic, monografskoga karaktera, na kojoj je pokazan čitav Gauguinov opus koji se nalazi u muzeju te po ostalim njujorškim zbirkama. Riječ je o stotinu dvadeset djela, od kojih je polovica u vlasništvu Meta, slika, grafika, crteža i skulptura iz svih Gauguinovih stvaralačkih epizoda, Bretanje, Provanse, Martinika, Tahitija i otočja Marquesas. Od posljednje je monografske izložbe Paula Gauguina u New Yorku prošlo gotovo četrdeset godina, a vi pogledajte na www.metmuseum.org.

Mooreova retrospektiva

slikaSaint Paul de Vence The Maeght Foundation predstavlja veliku retrospektivnu izložbu kipara Henryja Moorea. Većina djela od 105 skulptura i 75 crteža na posudbi je iz zbirke Henry Moore Foundation i pokazuju se prvi put. Neki su radovi postavljeni u veliki vrt, a izložba uključuje i rane radove (Alabasterna glava iz 1923. i Majčinstvo iz 1924), crteže i studije i iz studentskih dana, velike bronce, ali i skulpture od porculana, gipsa, terakote, kamena... Mooreova retrospektiva otvorena je do 5. studenog te na www.maeght.com/musee.

Knjige

slikaRona Goffen, Renaissance Rivals: Michelangelo, Leonardo, Raphael, Titian, Yale University Press, 2002. Knjiga o rivalitetima u renesansi kreće od činjenice da umjetnici u 16. stoljeću stvaranje umjetnosti nisu smatrali samo kreativnim i intelektualnim činom nego i vrstom natjecanja. Ona pokazuje odnose između pojedinih umjetnika, Michelangela, Leonarda, Rafaela i Tiziana, koji su bili upoznati s radovima suparnika. Uza sve to, pitanje mecena bilo je od presudna značenja za umjetnost općenito. Rona Goffen, jedna od najboljih poznavateljica renesansnog slikarstva, profesorica na Rutgers University, otkriva međusobne veze i utjecaje na osnovi građe iz onoga doba.

CD-ROM

slikaRodin, Thames & Hudson Digital Sjajno produciran CD-ROM u detalje donosi široki raspon Rodinova genija. Od delikatnih crteža indonezijskih plesačica pa do građana Calaisa, ovaj pogled na jedinstven način osvjetljava Rodinov život i kreativne procese. Više od pet stotina reprodukcija, uključujući i tadašnje fotografije, obrađuju njegova velika djela od početnih skica i zamisli pa do konačne realizacije i postava. Posebni dio na CD-ROMU obrađuje Rodinov život, ali i utjecaj njegova djela na ostale kipare i umjetnike.

Internet

slikawww.carnuntum.co.at Carnuntum, antički glavni grad provincije Gornje Panonije, nalazi se četrdesetak kilometara Dunavom nizvodno od Beča i na toj se stranici predstavlja kao jedan od najljepše uređenih arheoloških parkova u Europi. Današnja mjesta, Petronell i Bad Deutsch — Altenburg, na kojima je nekoć bio Carnuntum, obiluju antičkim ostacima, amfiteatrima, urbanim dijelovima, rekonstrukcijama, a zbirka u muzeju, koji je napravljen po uzoru na rimske vile i gdje se održavaju koncerti i filmske priredbe, visoke je vrijednosti. Neka vam ova stranica bude samo mali putokaz za stvarni posjet.

Marko Kružić

Vijenac 223

223 - 19. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak