Vijenac 223

Maticahrvatska

Goran Ivaniš

Trogirski ljetopis

»Vartal«, časopis za kulturu, društvena i gospodarska pitanja

Trogirski ljetopis

»Vartal«, časopis za kulturu, društvena i gospodarska pitanja, Matica hrvatska Trogir, br. 1-2, Trogir, 2001.

Novi broj »Vartla« donosi nekoliko priloga različitih struka koji će pridonijeti boljem razumijevanju prilično nepoznate prošlosti trogirskoga zaleđa i prezentira iz prašine izvučena i mraku zaborava oteta sjećanja stanovnika Zagore i priobalnih dijelova koji gravitiraju Trogiru u rasponu od devetog pa sve do sredine dvadesetog stoljeća. Časopis započinje člankom Nalaz Gospine crkve iz starohrvatskoga doba na groblju sela Blizna Gornja Radoslava Bužančića o nalazima iz 9. stoljeća koji su otkriveni prilikom radova na obnovi crkve sv. Marije u Blizni. Zanimljivošću privlači kratki tekst Krešimira Kužića Kamici kod sv. Vida u Segetu Gornjem, u kojem se autor pozabavio interpretacijom reljefa koji se nalazi na jednom od stećaka oko crkvice sv. Vida. Po njegovu mišljenju prethodna tumačenja tog motiva bila su kriva jer riječ je o »običnoj« poljodjelskoj alatki orača i goniča volova — ostanu. Segetom se pozabavila i Lucija Benyovsky, koja prezentira Običaje u Segetu od početka do sredine 20. stoljeća. Pri izradi teksta autorica se koristila objavljenom građom, sjećanjima kazivača (koje uvijek navodi) kao i vlastitim saznanjima. Osim s tradicionalnim običajima vezanim uz godišnje (uglavnom crkvene) blagdane Benyovsky nas upoznaje i s političkim, gospodarskim i prosvjetno-kulturnim prilikama u Segetu, uz poseban osvrt na političke i socijalne okolnosti u razdoblju od 1945-1950. Iznoseći činjenice, a prepuštajući zaključke vremenu Benyovsky nam pruža rijetku prigodu da upoznamo kraj o kojem gotovo i da nema zabilježene etnološke građe.

Josip Palada putuje Po marinskom kraju i kao vodiča ima uspomenu na svoje djetinjstvo. Nostalgičan, pomalo sjetan, ponekad dječje razigran i veseo, putopis je to u kojem su u tkanje sadašnjosti neraskidivim nitima utkane epizode prošlosti.

Kako bi se i likovni prilog uklopio u temu broja, »Vartal« u ovom broju predstavlja Antu Vukića, slikara Zagore, predstavnika naivnog slikarstva u Dalmaciji. Slikar radosnog istraživanja suhozida, maslina i ljudi predstavljen je reprodukcijama svojih slika i tekstom Dubravke Kuščević.

U drugom dijelu časopisa Nenad Veselić krenuo je Tragom davnih Hrvata na južno-talijanskoj obali Pulje i Kalabrije u srednjem vijeku. Ne zaboravljajući ni Trogir, Veselić prezentira Iščezli trogirski trenutak, djelovanje trogirskog slikarskog kruga na početku prošlog stljeća, dok Hana Breko i Lovorka Čoralić pišu o zanimljivim temama iz trogirske crkvene povijesti.

Dopadljivo likovno uređenje i zanimljivi tekstovi jake lokalne obojenosti karakteriziraju ovaj broj »Vartla« koji je zaključen kronikom kulturnih događanja u Trogiru 2000. i 2001. godine.

Goran Ivaniš

Vijenac 223

223 - 19. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak