Vijenac 223

Maticahrvatska

Katarina Marić

Stotinu mudrosti

Fra Iko Skoko, Sto puta unatoč svemu

Stotinu mudrosti

Fra Iko Skoko, Sto puta unatoč svemu, Matica hrvatska Čitluk — »Večernji list«, Čitluk — Zagreb, 2002.

Sažeto i pitko pisane kolumne fra Ike Skoke, objavljivane pod nazivom Unatoč svemu u razdoblju između 2000. i 2002. godine u bosanskoj inačici »Večernjega lista« — njih točno stotinu, sažete su u ovoj malenoj knjizi. Proučavajući te komentirajući svakodnevni život u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ali i u svijetu, autor promišlja o mnogim aktualnostima, o kojima progovara s mnogo topline i iznimno čitko, čineći tako svoje tekstove bliskima kako intelektualcima, tako i običnim malim ljudima.

Tekstovi su tu i kulturno-povijesnih obilježja, te socijalno-političke teme, a sama knjiga je, kako je to lijepo iskazao mr. sc. Rudo Kraljević u recenziji Vjera rađa nadu: »...izrasla na osebujnoj sintezi između teologije, posebno svakodnevne pouke i originalna stvaralačkog novinarstva.«

Kolumne su to prepune mudrih i dobronamjernih misli, već i zbog sama fra Skokina svećeničkog zvanja. Inače je riječ o djelatniku na Pedagoškom fakultetu u Mostaru, uredniku i voditelju emisije Bijeli putovi dobrih djela na mostarskoj HTV, suradniku ne samo »Večernjeg lista« nego i Radiopostaje Mir Međugorje, ali i sudioniku humanitarne akcije Bijeli put, koji je magistrirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te koji je, kako ga toplim riječima opisuje prof. dr. Ante F. Markotić u svoj recenziji Nada u 100 lekcija, »...pošten, blag, snošljiv, radin, discipliniran, darežljiv, odgovoran (...) i religiozan«.

Katarina Marić

Vijenac 223

223 - 19. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak