Vijenac 223

Kazalište

Kazalište

Proslava i u Zagrebu

Proslava i u Zagrebu

Scenarij Tomasa Vinterberga, Morgensa Rukova i Bohra Hansena, prema kojem je prvi snimio film Festen u skladu s dogmom Dogme 95, koje je jedan od autora i supotpisnika, prije ljeta je u Istarskom narodnom kazalištu s uspjehom postavila redateljica Snježana Banović. Kako je riječ o koprodukciji Scene Habunek zagrebačkoga HNK i INK Pula, 27. rujna u zagrebačkom se domu izmještene Nove Drame HNK, dakle u Kazalištu na periferiji ili KNAP-u, Kulturni centar Peščenica, očekuje i zagrebačka premijera.

Proslava je komorna drama nekoliko generacija obitelji u kojoj je nešto trulo, što izlazi na površinu tijekom katarzične večere. U predstavi igraju Zvonimir Zoričić, Branka Cvitković, Franjo Kuhar, Alen Šalinović, Vanja Matujec, Barbara Šooš, Damir Mejovšek, Melanija Dugandžić, Lawrence Kiiru, Boris Miholjević, Žarko Potočnjak i drugi. Dramaturginja je Dora Delbianco, a scenografkinja Slavica Radović.

Slučaj Hamlet u Gavelli

Tekst mlade dramaturginje Ane Prolić, koji se ove godine našao u najužem izboru za nagradu Marin Držićza novi domaći dramski tekst, 26. rujna naći će se i na daskama Dramskog kazališta Gavella. Slučaj Hamlet, najpoznatiji dramski tekst preveden u oblik talk-showa i pripadajuće senzacionalnosti, s izravnim referencama na show Jerryja Springera, postavlja Mario Kovač uz dramaturšku pomoć autorice. Kostime i scenu smislila je Tijana Cvetković dok za video odgovara Robert Orhel.

Hamleta je u podjeli dobio Bojan Navojec, Gertruda je Helena Buljan, Ofelija Nives Bojanić, Klaudije Zoran Gogić, Laert Enes Vejzović, Rosencrantz i Guildenstern Robert Ugrina i Janko Rakoš a Polonije Slavko Brankov. Ulogu Voditelja preuzeo je Sreten Mokrović, dok je Mirjana Majurec zadužena za Glas Naroda, ulogu koja je u originalu nazvana debela crnkinja.

Zoo u ZKM-u

Komunalno kazalište bavi se i komunalnim problemima, a jedan od najtežih među njima je i raširena ovisnost. Zagrebačko kazalište mladih zato još od prošle sezone najavljuje scensku adaptaciju i hrvatsku praizvedbu dramatizacije romana Mi djeca s kolodvora Zoo, ispovjedne proze Berlinčanke Christiane F. Prvobitni materijal pretočen je u hrvatski kontekst trenutka, iako ne pretendira na senzacionalizam pikanja, nego će pokušati rasvijetliti različite, pa i političke aspekte fenomena ovisnosti. Adaptaciju i režiju potpisuje Boris Kovačević.

U predstavi igraju Barbara Prpić, Dušan Bućan, Dora Fišter, Sanja Hrenar, Iva Cosić Dragan i Kristijan Potočki uz pomoć Marice Vidušić, Jadranke Korda-Krušlin, Damira Šabana, Edvina Liverića, Kristijana Ugrine i Drage Utješanovića. Video je rad Ivana Faktora, a scena Miljenka Sekulića. Premijera predstave-akcije Mi djeca s kolodvora Zoo najavljena je za 20. rujna.

Igor Ružić

Vijenac 223

223 - 19. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak