Vijenac 223

Fotografija

Iz zbirke hrvatske fotografije Foto kluba Zagreb

Priroda je fotografija

Mladen Juričić

Iz zbirke fotografija Fotokluba Zagreb: Mladen Juričić

Priroda je fotografija

Mladen Juričić rođen je 1937. u Velikom Grđevcu. Studirao je ekonomiju i diplomirao na Ekonomskom fakultetu 1962. Tijekom studija predsjednik je fotokluba na Ekonomskom fakultetu, gdje organizira tečajeve fotografije i postavlja fotografske izložbe. Nakon završetka studija radi od 1963. do 1976. u Elektroprivredi, a nakon toga do 1991. u Ministarstvu za energetiku. Od 1991. do 1993. radi u INA Naftaplinu, nakon čega prelazi u diplomaciju, gdje je i danas. Naš je prvi ambasador u Republici Albaniji, od godine 1993. pa do 1998. Sada se nalazi na dužnosti generalnog konzula RH u Frankfurtu u Njemačkoj.

Fotografijom se započinje baviti od 1955. Članom Fotokluba Zagreb postaje godine 1961. U tom se klubu intenzivno bavi fotografijom sve do godine 1973, nakon čega to s obzirom na profesionalna zaduženja više nije u stanju.

Sudjelovao je na više od šezdeset skupnih izložbi fotografije, gdje je osvojio i niz nagrada. Održao je i dvije samostalne izložbe.

Vladko Lozić

slika

Prošla su četiri desetljeća otkako je ime Mladena Juričića poznato u hrvatskoj fotografiji. Poznavatelji njegova, brojem ostvarenja bogata i plodna, premda kratka fotografskog djelovanja, razlikujući nekoliko njegovih međusobno isprepletenih i nikada oštro razgraničenih faza. Osnovne teme koje su ga niz godina zaokupljale jesu life, priroda i grafika.

Nedvojbeno, pojavom ovog autora naša je fotografija dobila nadarena, samosvjesna, obrazovana, kulturna i marljiva fotografa. Za njega čin fotografiranja nije tek puko i kratkotrajno otkrivanje trenutka, nego poveći trud u kojem sudjeluju sva osjetila, a razum je taj koji sliku dovodi u traženi red.

Njegov odnos prema fotografskoj tradiciji nije poput klišea koji će svojim shvaćanjem stvarnosti samo nadopuniti, pa upravo stoga možemo već u njegovim prvim radovima naslutiti u kom smjeru idu njegovi interesi.

Posebno je Juričićevo svojstvo da promatračevu pozornost usmjerava na bit predmeta koji obrađuje. Dragocjeno je što iz obilja informacija kojima je u svojoj fotografskoj sredini okružen, izvlači ono što posvemašnjom sažetošću i reduciranošću prenosi u vlastiti jezik.

Zdenko Kuzmić

Vijenac 223

223 - 19. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak