Vijenac 223

Mm

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Osnovni podaci

www.hnk.hr

Kultura na Internetu: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu — www.hnk.hr

Osnovni podaci

Riječ je o informativnoj stranici koja ipak ima dosta prostora za poboljšanja

Prateći korak vremena Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavlja se i svojim internetskim stranicama. Na naslovnoj stranici, na kojoj se nalazi fotografija pročelja zgrade HNK, možemo odabrati jezik (hrvatski ili engleski). Na prvoj stranici dolazimo do glavnog izbornika koji će se uvijek nalaziti u stupcu na lijevoj strani, dok ostatak ekrana zauzima Status i organizacija HNK, prva opcija na izborniku. Nakon nekoliko posjeta takav pristup postaje nesvrsishodan — bilo bi bolje da stranica počinje s novostima (premijere, događanja) i da tako bude uvijek nova i zanimljiva. Informacije na engleskim i hrvatskim stranicama nisu usklađene (primjerice, ime voditeljice knjižnice i centralnog arhiva HNK navedeno je samo na engleskim stranicama, na kojima još piše da je ravnateljica Baleta Almira Osmanović).

Budući da Povijest donosi vrlo kratak kronološki pregled najvažnijih datuma u povijesti HNK, bilo dobro da se taj dio obogati i da se tu objave fotografije iz arhiva HNK kojima bi se podsjetilo na antologijska ostvarenja i najuglednije umjetnike te kuće. Sve fotografije koje se nalaze na stranici moguće je povećati. Pri povećanju slike otvara se poseban prozor u kojem se uz fotografiju nalazi i kratki opis njezina sadržaja, no sve fotografije uvećavaju se u istom prozoru jedna ispod druge i bez obzira na dimenzije prozor je uvijek jednake veličine, što ponekad zahtijeva njegovu prilagodbu kako biste vidjeli sliku u cijelosti. Otvaranje novoga prozora odgovarajućih dimenzija za svaku fotografiju bilo bi bolje rješenje.

Zgrada pruža pregled novije povijesti same zgrade današnjeg HNK i ilustrirana je fotografijama i nacrtima eksterijera i interijera, te nas informira o tehničkim detaljima pozornice kao i osobama koje se nalaze na svečanom zastoru HNK Hrvatski preporod Vlahe Bukovca.

Repertoire donosi pregled predstava za tekući mjesec i mogućnost da putem internih linkova saznamo više o njima, no informacije su neujednačene, kao i izbor, veličina i kvaliteta fotografija. Kao primjer cjelovitosti prezentacije izdvajamo predstavu Večeras se improvizira koja sadrži i četiri kritičarska teksta iz novina. Internet omogućuje često ažuriranje podataka pa je pohvalno što su na stranici imena opernih solista koji će nastupiti određene večeri (nažalost, samo za predstave koje će se odigrati idućih sedam dana). Bilo bi dobro tu omogućiti pristup (putem internih linkova) životopisima autora i protagonista predstave s fotografijama, a korisno bi bilo i poglavlje na kojem bi bio predstavljen ansambl HNK, odnosno da ljudi dobiju barem onoliko prostora koliko je posvećeno zgradi.

Repertoire donosi i informacije o cijenama kao i telefonski broj putem kojeg je moguće rezervirati ulaznice na blagajni.

Sezona najavljuje uzbudljivu kazališnu sezonu u kojoj će biti izvedeno čak sedamnaest premijera (po pet opernih i baletnih, te sedam dramskih), uz dvije obnove (po jedna baletna i operna). Pretplata podrobnije informira o pretplatničkim ciklusima, cijenama i uvjetima plaćanja, dok putem Kontakta e-mailom možemo zatražiti detaljnije informacije.

Kvaliteta stranice na engleskom znatno je slabija. To se posebice odnosi na Repertoire, u kojem se miješaju hrvatski i engleski jezik, dok je redateljsko-tehnička ekipa, kao i interpreti, samo nabrojena bez navođenja njihove uloge u nastanku predstave i popratnih podataka o najvažnijim djelima nacionalnog repertoara (Ero s onoga svijeta, primjerice).

U cjelini, riječ je o informativnoj stranici koja ipak ima dosta prostora za poboljšanja.

Goran Ivaniš

Vijenac 223

223 - 19. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak