Vijenac 223

Glazba

CD klasika

Nenametljiva profinjenost

Summer Music, Zagrebački puhački ansambl

CD klasika

Nenametljiva profinjenost

Summer Music, Zagrebački puhački ansambl

Među skromnim brojem hrvatskih diskografskih izdanja s područja ozbiljne glazbe, u posljednjih se godinu, dvije, tek malo toga izdvaja kvalitetom odabranih glazbenih sadržaja i razinom njihove interpretacije. U krugu tih iznimaka nalazi svoje mjesto i CD s privlačnim naslovom Summer Music, iza kojega se kriju skladbe Jacquesa Iberta, Dariusa Milhauda, Mauricea Ravela, Paula Hindemitha, Samuela Barbera i Györgyja Ligetija u izvedbi Zagrebačkog puhačkog ansambla. Premda je, od osnutka 1991, stalno prisutan u zagrebačkom glazbenom životu, taj sastav odličnih glazbenika, predvođen oboistom Brankom Mihanovićem, nije baš do sada imao sreće s našim oficijelnim diskografskim kućama i izdavačima.

U ansamblu, uz Mihanovića, sviraju još flautist Dani Bošnjak, klarinetist Danijel Martinović, hornist Bank Harkay i fagotist Ricardo Luque. U jedanaest godina zajedničkog rada i nastupanja ansambl se potvrdio kao skup senzibilnih glazbenika, koji su izgradili zajedništvo stila i svirke, te profilirali svoje izvođačke afinitete.

I premda Zagrebački puhački ansambl izvodi djela autora svih razdoblja, posebice se afirmirao izvođenjem glazbe 20. stoljeća. Na kompaktnoj ploči Summer Music zabilježene su neke od njihovih ponajboljih interpretacija. Odnosi se to podjednako na Tri kratke skladbe Jacquesa Iberta, kao i na već klasični uzorak djela za male puhačke ansamble, Putovanje kralja Renéa Dariusa Milhauda, ali i na suitu Couperinov grob Mauricea Ravela, Barberovu Summer Music (po kojoj je cijela ploča i dobila ime), Hindemithovu Malu komornu glazbu, te šarmantnih Šest bagatela G. Ligetija, djelo ležerno, gotovo tradicionalno u svom glazbenom izričaju, znatno različitu od zgusnute mikrointervalske polifonije, inače karakteristične za Ligetijev opus.

Sve skladbe na ovom CD-u dopadljive su za slušanje, i gotovo da imaju karakter glazbe za laganu ljetnu dokolicu, pa se nalov Summer Music odlično slaže s njihovim glazbenim sadržajem.

Pitki glazbeni govor

U interpretativnom pogledu čini se da pitki glazbeni govor francuskih autora Iberta i Milhauda, inače velikih majstora komorne glazbe za puhače, posebno leži članovima Zagrebačkog puhačkog ansambla. Lakoća u načinu izvođenja, fino nijansirana dinamika, čistoća fakture koja dolazi potpuno do izražaja u prozračnosti skupne zvučne slike, uz potrebnu mekoću linija pojedinih dionica, čini od interpretacije ljupke Milhaudove suite Putovanje kralja Renéa možda najljepšu izvedbu na ovom CD-u. No to je ipak stvar osobnog afiniteta. Netko će štihu stare francuske glazbe u filigranskoj finoći interpretativne izrade članova ansambla pretpostaviti nešto robusniju Hindemithovu Malu komornu glazbu, ili transkripciju Ravelova klavirskog ciklusa Couperinov grob. U svakom slučaju, ova ploča nenametljivo profinjene svirke petorice izvrsnih glazbenika zadovoljit će ukus svakog, pa i najupućenijega glazbenog poznavatelja.

Kao zanimljivost valja spomenuti da je izdavač nosača zvuka Zagrebačkog puhačkog ansambla Cenatr za kulturu Omiš, s producentom Mihovilom Popovcem. Tonski materijal snimljen je u studiju HRT-a u Zagrebu, a ton-majstori, koji su usput rečeno vrlo profesionalno obavili svoj posao, bili su Dubravka Vrbljanac i Božidar Pandurić. Ukusna naslovnica bukleta (rješenje Ivana Antonovića) diskretno sugerira ljetni ugođaj. Sve u svemu, ovaj CD edna je od malobrojnih — u pogledu sadržaja i razine izvođenja — kvalitetnih naših diskografskih produkcija. To je ujedno i prvi CD Zagrebačkog puhačkog ansambla. Problem je u tome što su šanse da ga pronađete u nekoj od naših prodavaonica nosača zvuka ravne nuli.

Bosiljka Perić-Kempf

Vijenac 223

223 - 19. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak