Vijenac 223

Fotografija

U FOKUSU

Festival latinoameričke fotografije u Nizozemskoj

U FOKUSU

Festival latinoameričke fotografije u Nizozemskoj

slikaFestival fotografije pod naslovom Noorderlicht organiziran je u Fries Museumu u Leewardernu, te je započeo svečanim otvaranjem 7. rujna (izložbe se mogu pogledati do 13. listopada 2002). Koncept prezentacije fotografije vezane uz Latinsku Ameriku sastoji se od četiri velike izložbe radova fotografa iz te regije pod naslovom Mundos Creados. Četrdesetak autora izložilo je portret toga kontinenta, te je ta manifestacija cjelovito vizualno predstavljanje kulture, političkih i vjerskih korijena Latinske Amerike. U Fries Museumu naći ćete motive iz života Karipskog otočja, Kolumbije i Gvatemale, te ostalih zemalja Srednje i sjevernog dijela Sjeverne Amerike. Za ovu priliku priredili su svoj doživljaj ovog područja nizozemski i fotografi drugih europskih zemalja u dokumentarnom stilu fotografske slike. Više detalja o autorima tematske izložbe naći ćete na internetskim stranicama www.noorderlicht.com. Kako se manifestacija održava svake dvije godine, 2000. također je predstavljena nezapadnjačka fotografija, a središnja je tema bila Afrika.

Retrospektiva Roberta Doisneaua

slikaLondonska Michael Hoppen Gallery priredila je od 10. rujna do 26. listopada 2002. retrospektivnu izložbu francuskoga fotografa Roberta Doisneaua. Najdraža tema i inspiracija fotografa bio je Pariz. Prepoznatljivim narativnim stilom Doisneau je stvorio sinonim za francuski stil života, te je snimao sjajne life-fotografije prisustvujući običnim svakodnevnim i neobičnim događanjima na ulicama Pariza. Kao majstor ulične fotografije, često se uspoređuje s Henrijem Cartier-Bressonom, Boubatom i Willyjem Ronisom. Njegove fotografske slike kompozicijski vrlo uspješno riješene, rađene su bez pomoći računalne tehnike, isključivo manipulacijom u tamnoj komori.

Od miga do micanja

slikaU Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvorena je 11. rujna još jedna međunarodna izložba fotografija domaćih i stranih autora, Od miga do micanja. U organizaciji Hrvatskog foto-saveza kustosica Branka Hlevnjak bavi se temom kadra fotografije i veza fotografije, filma i medija. Uz izložbu izvest će se i performans Željka Jermana. Odabrani su autori, mnogi poznati na međunarodnoj fotogafskoj sceni, koji potkrepljuju teze kustosice: Max Ausficher, Peter Kubelka, Svetoslav Stojalnov/Aleksandar Evtimov, Lisa Rosenmeier, Arno Fabre, Sandro Đ ukić, Ivan Faktor, Ivan Ladislav Galeta, Tomislav Gotovac, Aleksandar Ilić/Ivana Keser, Željko Jerman, Dalibor Martinis, Zdravko Mustač, Ivan Pervan/Matej Meštrović, Željko Sarić, Fedor Vučemilović, Ron Sluik, Sabine Kačunko, Katarzyna Kozyra i Ziga Kariz. Izložba je otvorena do 6. listopada. kada će biti i predstavljen katalog izložbe. Uz pokrovitelje izložbe, Gradski ured za kulturu i Ministarstvo kulture, u organizaciji su sudjelovali i Austrijski kulturni centar te Goethe Insitut.

Knjiga o putovanju Azijom

slikaLife-fotografija žarište je interesa neovisnoga fotografa Kevina Kellyja. Taschen je ovo ljeto priredio izdanje knjige fotografija Asia Grace Kevina Kellyja koje je snimio u tijeku proputovanja kroz Aziju, odnosno tijekom fotografovih pustolovina u posljednjih trideset godina. Izdanje knjige tiskano je sa šestotinjak fotografija za koje autor kaže da je želio postići da možete uroniti u zemlje Azije, od Afganistana do Japana, dok ih gledate. Knjiga je zamišljena kao dio web-projekta pa više informacija možete naći na stranicma http://www.asiagrace.com. Kevin Kellly odvojeno od karijere fotografa radi i kao urednik digitalnoga časopisa za kulturu »Wired«.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 223

223 - 19. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak