Vijenac 223

Mm

Televizija

Duh raskalašenosti

Televizijska serija: Lude sedamdesete, Nova TV

Televizijska serija: Lude sedamdesete, Nova TV

Duh raskalašenosti

Lude sedamdesete sigurno su jedinstven primjer unutar televizijskih produkcija, koji i zabavlja i nenametljivo objašnjava kako i pop-kultura može imati jednaku važnost kao i visoke teme politike i pravosuđa

Već treću sezonu serija Lude sedamdesete izaziva oduševljenje u Americi, a taj nostalgični i vrlo duhoviti televizijski projekt i u Hrvatskoj privlači sve više obožavatelja. Smještena je u sedamdesete godine, u doba kada je jedna od najpopularnijih rock grupa bila Led Zeppelin, a na filmskom je platnu vladala Farrah Fawcett, serija vrlo uspješno kroz prizmu retropristupa kritizira svevremene probleme odnosa roditelja i djece koja više nisu ni mala ni nezrela.

Producenti su proslavljeni Marcy Carsey, Tom Werner i Caryn Mandabach, koji su prije Ludih sedamdesetih potpisali produkciju također vrlo uspješnih serija poput Rosanne i Cosbyjeva showa. No, ta je ekipa surađivala na brojnim igranim filmovima, u kojima je također dominantna nota bio raskalašeni, ali kritički intoniran humor usko vezan uz rock-glazbu, razne subkulture i mlade, istaknimo samo Waynov svijet s Mikeom Meyersom u glavnoj ulozi.

U seriji se uz iskusne glumce, koji glume roditelje, pojavljuje cijela plejada novih, mladih i nadarenih glumaca kojima je serija ujedno odskočna daska za nove uloge u igranim filmovima. Radnja Ludih sedamdesetih smještena je u predgrađu Wisconsina, a duša je serije kuća Formanovih, gdje Eric (Topher Grace) živi s ultrakonzervativnim ocem Redom (Kurtwood Smith), živčanom mamom Kitty (Debra Jo Rupp) i sestrom Laurie (Lisa Robin Kelly), koja je prekinula školovanje. Ericov prijatelj Hyde (Danny Masterson) useljava u podrum Formanovih, nakon što je njegova majka napustila grad. Ericu najviše pomažu njegovi prijatelji — ozbiljan i cool Hyde, intelektualac Kelso (Ashton Kutcher) i njegova bivša djevojka, koja voli sve imati pod kontrolom, Jackie (Mila Kunis) i student na razmjeni Fez (Wilmer Valderrama). Ericova je najbolja prijateljica, a sada i djevojka, njegova prva susjeda Donna (Laura Prepon), čiji su roditelji Bob (Don Stark) i Midge (Tanya Roberts) potpuno u modnim ludostima sedamdesetih. Pažljiviji filmski konzumenti sigurno će zapaziti brojne sličnosti serije, što zbog teme, što zbog sličnih humorističnih dosjetki, sa već spomenutim filmom Waynov svijet.

Štetni trend

Posebno je zanimljiva tema kojom se serija bavi konzumacija lakih droga, odnosno marihuane. U svakom slučaju, hvale je vrijedno što su scenaristi i redatelji odlično postavljenim gegovima, bez ikakvih natruha moraliziranja i držanja prodika, mladima, koji i jesu glavna publika serije, uspjeli objasniti da je marihuana samo najobičniji modni trend koji je za razliku od otkačene odjeće i hipi frizura ipak štetan.

Drugi niz problema koji zaokupljaju naše junake jesu oni ljubavne naravi. Naime, prilično bogata galerija likova, koji su vrlo dobro profilirani, odličan je teren za sve vrste ljubavnih zavrzlama i trokuta, čiji se akteri neprestance mijenjaju. Jedan je od zanimljivih likova Fez, koji je kao imigrant u SAD nedvosmisleno simbol jednakosti i ravnopravnosti. Ali to se može iščitati samo iz podteksta, budući da ga njegovi prijatelji uvijek uzimaju za ravnopravna i jednako vrijedna. Možda se i tu krije jedna od poenti serijala — djeca i vlastite roditelje mogu mnogo čemu naučiti.

U seriji su se do sada kao gosti pojavile mnoge ikone sedamdesetih, primjerice Gloria Gaynor, Paul Anke, Lyle Waggoner, bivša djevojka Jamesa Bonda Kristinna Wayborn, Barbara Carrera, Maud Adams te Shirley Jones i Charo. Sve su te osobe angažirane za potrebe serije kako bi se što vjernije ocrtao duh desetljeća, a uza sve navedeno Lude sedamdesete sigurno su jedinstven primjer unutar televizijskih produkcija, koji i zabavlja i nenametljivo objašnjava kako i pop-kultura može imati jednaku važnost kao i visoke teme politike i pravosuđa.

Goran Jovetić

Vijenac 223

223 - 19. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak