Vijenac 223

Maticahrvatska

Goran Ivaniš

Dokument povijesti

Rudolf Horvat, Povijest grada Virovitice

Dokument povijesti

Rudolf Horvat, Povijest grada Virovitice, Matica hrvatska Virovitica, 2001.

Rukopis Povijest grada Virovitice napisao je Rudolf Horvat u prvoj polovici prošloga stoljeća. Pri pisanju služio se dostupnom izvornom građom i obuhvatio povijesna, društvena, politička i kulturna zbivanja na prostoru Virovitice u razdoblju od sedam stoljeća (1234-1934). Rukopis, zapravo bilježnica sa devedeset rukom pisanih stranica te četiri stranice teksta na pisaćem stroju čuvanu u Gradskom muzeju u Virovitici od 1946, kada je otkupljena od autora, dugo je vremena bila dostupna samo muzealcima i povjesničarima. Nakon šezdesetak godina čekanja Povijest grada Virovitice konačno je tiskana. Urednica izdanja Dubravka Sabolić pripremila je rukopis za tisak i odabrala ilustracijske priloge, poštujući pri tome preporuku recenzenta da tekst Rudolfa Horvata sačuva autentičnost, odnosno da bude tiskom objavljen onako kako ga je autor i napisao. Tekst je objavljen u izvornom obliku uz poštovanje tadašnjih pravopisnih pravila, sintakse i leksika uz minimalne redaktorske i lektorske intervencije, pri čemu je jedini ispravak učinjen kod srednjovjekovnih listina. Urednica je dopunila Horvatova saznanja, koja su prema najnovijim saznanjima bitno drukčija. Dopune su posebno naznačene u tekstu.

Povijest, podijeljena u šest kronoloških poglavlja, pisana je vrlo zanimljivim, čitkim stilom. U sebi nosi historiografska obilježja svoga vremena, koja se uglavnom razlikuju od suvremenih znanja i poimanja povijesne zbilje. Premda je u dijelu u kojem opisuje povijesna zbivanja do sredine 18. stoljeća uglavnom zastario, ostatak rukopisa ima veliku sadržajnu vrijednost zbog bogatstva povijesnih podataka. Nalazimo tu brojčane podatke o stanovnicima po dobi, spolu, jeziku, vjerskoj pripadnosti, izvještaje o crkvenim davanjima, običajima pri ženidbi, rođenju, sprovodu itd.

Vrlo uspjeli grafički prijelom knjizi daje patinu starih vremena o kojima se u njoj govori. Ilustracije sačinjavaju dokumenti, crteži, grafike, karte, fotografije, razglednice i slike grafički odvojene od teksta i otisnute na toniranoj podlozi koja se nalazi uz vanjski rub stranice.

Na kraju knjige nalazi se zabilješka Hrvatski povjesničar Rudolf Horvat o prošlosti Virovitice koju je napisao Ivan Zelenbrz, koji je i autor Bibliografije radova Rudolfa Horvata o prošlosti Virovitice i Izbora literature o Virovitici, također objavljenu u knjizi, kao i opširnog Imenskog kazala.

Povijest grada Virovitice vrijedno je izdanje u godini kada su obilježene dvije važne obljetnice, osamdeset godina otkako je Virovitica dobila status grada i trideset godina od osnivačke skupštine ogranka Matice hrvatske u Virovitici.

Goran Ivaniš

Vijenac 223

223 - 19. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak