Vijenac 223

Film

Glumac iz sjene

Cas Jansen

Glumac iz sjene

Cas Jansen

Cas Jansen, mladi nizozemski glumac (rođen 24. lipnja 1977. godine u Badhoevedorpu) mekanih, velikih očiju i pjegava lica dječaka iz susjedstva, najnovija je nada nacionalne kinematografije. Iako će ga se samo rijetki sjetiti u sporednoj roli iz oskarovca Karakter Mike von Diema, publika iz domovine (naročito tinejdžerske djevojčice) itekako ga pozna po nastupima u sapunicama i serijama za mladež u televizijskoj produkciji (bio je Julian u Goede Tijden, Slechte Tijden; Nemo u All Stars ili Chris u Luifel & Luifel, primjerice) te brojnim gostovanjima u istim.

Glumačko iskustvo Jansen je stjecao u srednjoškolskim kazališnim grupama i komadima poput Pinokija, Kralja Ubuja ili Kralja Leara, a u prvo je filmsko istraživanje uskočio kao osamnaestogodišnjak — nastupom u crno-bijelom Pisvingers! Marca van Uchelena. Međutim pažnju (i iznenađeno odobravanje) kritike doživio je tek nastupom u domovinski ali i međunarodno zapaženu hitu Lek (Dosje: doušnik) kao mladi neiskusni policajac koji upada u mrežu korupcije te se s vremenom posve mijenja — očvrsnuvši do osvetničkoga ekstrema (baš kao i Ethan Hawke u prošlogodišnjem Danu obuke, s čijom se rolom mogu povući mnoge paralele). Jansen naime ima upravo onakav neutralan, nevin izgled kakav njegov lik u Leku i zahtijeva; lako rumeni, propisno se duri, te u prvotno krotka i pitoma mladića unosi dozu od povreda iskonstruirana mačizma, čime uratku daje onaj ključan začin kakav mu je potreban i koji publika iskusuje upravo preko motrišta njegova lika. S redateljem Dosjea: doušnik — Jean van de Veldeom, Jansen je već dva puta surađivao u prošlosti — prvi put na filmu, a potom i u po njemu napravljenoj seriji All Stars — o članovima nizozemskog nogometnog tima koje prati od djetinjstva do mladenačkih dana.

Zadnja dva dovršena Jansenova projekta jesu kratkometražni dvadesetominutni Deadline Jonathana Kraya (u kojem kao član TV-ekipe traga za »vrućom« vijesticom, prilikom čega doživi neugodno iskustvo) te hvaljeni Volle Maan Johana Nijenhuisa.

Katarina Marić

Vijenac 223

223 - 19. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak