Vijenac 223

Opera

DVD opera

Britki posrednik

Gioacchino Rossini, Il Barbiere di Siviglia (Seviljski brijač), Arthaus Musik, 157 minuta

DVD opera

Britki posrednik

Gioacchino Rossini, Il Barbiere di Siviglia (Seviljski brijač), Arthaus Musik, 157 minuta

Talijanski kompozitor Gioacchino Rossini (1792-1868) skladao je velik broj opera različitih stilova — buffo, seria, semiseria. Njegovo je najpoznatije djelo Seviljski brijač, remek-djelo talijanskog buffo-stila, koje je skladatelju osiguralo besmrtnost na opernim pozornicama diljem svijeta. Seviljski brijač nastao je prema istoimenoj prvoj od dvije knjige o Figaru francuskoga književnika Pierrea-Augustina Carona de Beaumarchaisa (1732-1799). Vedra, razigrana i vesela atmosfera Seviljskog brijača, koji je Rossini skladao gotovo u jednom dahu u samo tri tjedna prema libretu kojeg je napisao rimski pjesnik Cesare Sterbini, korespondira s mladošću autora. Kad je djelo praizvedeno 1816, Rossiniju su bile samo dvadeset i četiri godine. Virtuozna buffo-tehnika, uzavrele melodije, živahni ritmovi, vješta orkestracija, sve su to elementi koji sačinjavaju slagalicu uspjeha i trajnosti Seviljskog brijača.

Na DVD-u je snimka predstave iz 1988. u režiji Michaela Hampea, koji je protagonistima ostavio dovoljno prostora da uz muzikalnost iskažu i komičarski talent te, ne opteretivši predstavu s previše detalja, omogućio dinamičnost zbivanja na sceni ekvivalentnu onoj u glazbi. Relativno mala pozornica zahvaljujući uspjelu scenografskom rješenju čuvenog Ezija Frigerija prikazuje, na početku prvoga čina, dio trga ispred Bartolove kuće, da bi u nastavku upravo zahvaljujući manjoj površini uz promišljeni izbor pokućstva idealno dočarala salon građanske kuće. Kostimi Maura Pagana koloristički su skladni i efektno dočaravaju sredinu 18. stoljeća, kada se odvija radnja opere.

Glazbenici Radio Symphony Orchestra Stuttgart pod sigurnim ravnanjem Gabrielea Ferroa svoje su umjeće pokazali odličnim izvođenjem uvertire, da bi u nastavku orkestralni zvuk bio suzdržaniji upravo koliko je potrebno kako bi pjevačke interpretacije vrlo dobro pripremljena zbora i solista zablistale u punom sjaju. To se posebice odnosi na mladu talijansku mezzosopranisticu Ceciliju Bartoli, šarmantnu u ulozi Rosine, koja i sopranističke kolaraturne dionice (čuvena Una voce poco fa) izvedi s lakoćom koja karakterizira vrhunske interprete. Američki bariton Gino Quilico iskazao se kao Figaro, bistri i britki brijač, posrednik između dvoje zaljubljenih. Njegov komičarski talent odlično je iskorišten i uspjelo prikriva sitnije pjevačke nedostatke, koji se povremeno mogu čuti u višem registru. Ostale solističke interpretacije ujednačene su i uspjele.

DVD-snimka pruža audio-vizualni užitak jer je slika precizna i čistih boja, a PCM stereo zvuk visoke kvalitete. Kao i ostala Arthausova izdanja, i ovo prati knjižica s podacima o autoru, djelu, sadržaju i izvođačima. Od dodatnih sadržaja DVD pruža, uz kratki foršpan, mogućnost gledanja opere s titlovima na engleskom, njemačkom, francuskom, španjolskom jeziku, te u talijanskom izvorniku.

Goran Ivaniš

Vijenac 223

223 - 19. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak