Vijenac 223

Film

FILMSKA ČETVRT

Bolje spriječiti nego...

FILMSKA ČETVRT

Bolje spriječiti nego...

slikaZagreb ...kriminalce hvatati nakon počinjena zločina. Osnovna je to zamisao znanstveno-fantastičnog trilera Specijalni izvještaj redatelja Stevena Spielberga koji pred domaću kinopubliku s epitetom aktualnoga svjetskog hita stiže 26. rujna. U glavnoj ulozi te filmske priče, snimljene prema pripovijetki Philipa K. Dicka, o vašingtonskom policajcu iz druge polovice 21. stoljeća koji unaprijed uhićuje buduće zločince, nastupa Tom Cruise. Zajedno s njim u Hrvatsku dolazi i hvaljena meksička drama I tvoju mamu također! Alfonsa Cuaróna o neobičnom ljubavnom trokutu u čijem su središtu dva tinejdžera i deset godina starija kućanica. Naposljetku, od 19. rujna u našim se kinodvoranama počinju prikazivati i francuski spektakl Asterix i Obelix: Misija Kleopatra Alaina Chabata, igranofilmska inačica popularnoga stripa Renéa Goscinnyja i Alberta Uderzoa, te triler Sad je dosta! u režiji Michaela Apteda, čije je najatraktivnije glumačko ime — Jennifer Lopez.

Animirani natjecatelji

slikaMilano I dok se hrvatska animacija s filmom Svaki je dan za sebe svi zajedno nikad redatelja Gorana Trbuljaka upravo predstavlja u službenom natjecateljskom programu 7. milanskog filmskog festivala (13-22. rujna), još se nekoliko domaćih autora priprema za međunarodne manifestacije. Tako je igrano-animirani film In Between redateljice Nicole Hewitt uvršten u konkurenciju 7. međunarodnog festivala animiranog filma Il Castelli Animati koji će se održati u Genzanu di Roma od 23. do 27. listopada. U istom se terminu priređuje i Filmski festival animiranog filma za mlade u francuskom gradu Bourg-en-Bresseu, na kojem Hrvatsku predstavlja Ljubimac autora Stiva Šinika. Njegov je film, uz Trbuljakov animirani debi i rad Darka Bakliže Priča prva, uvršten i u program Nezavisnog filmskog festivala u njemačkom Osnabrücku, a sva će se tri naslova prikazati 20. rujna. Navedeni su filmovi realizirani u produkciji Zagreb filma.

Iza i ispred kamere

slikaGlasgow Škotski redatelj Peter Mullan, dobitnik Zlatnog lava na nedavno završenu 59. međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji za film The Magdalene Sisters, ne odustaje ni od svoje jednako uspješno glumačke karijere o čemu, između ostalog, svjedoči i nagrada za najboljeg glumca u Cannesu 1998. za nastup u filmu My Name is Joe. Nova je pak Mullanova uloga vezana uz triler Young Adam sunarodnjaka Davida Mackenzieja (The Last Great Wilderness), čija je premijera zakazana za svibanj sljedeće godine. Riječ je o priči o samozatajnu radniku na teretnom čamcu koji pronađe leš nepoznate žene u rijeci, a istraga naknadno otkrije mladićevu povezanost s utopljenicom. Glavnu ulogu u Mackenziejevu filmu tumači Ewan McGregor, dok Mullan i Tilda Swinton interpretiraju vlasnike čamca na kojem radi središnji lik.

Koliko traje prijateljstvo?

slikaLos Angeles Odgovor na to pitanje dat će 20. rujna troje oskarovaca u humorističnoj drami The Banger Sisters redatelja i scenarista Boba Dolmana kada njihov film napokon krene u američka i kanadska kina. Naime, Goldie Hawn (Kaktusov cvijet) i Susan Sarandon (Odlazak u smrt) u Dolmanovu debitantskom uratku interpretiraju nekadašnje najbolje prijateljice i ludorijama sklone rokerice koje se sastaju nakon punih dvadeset godina. Jedini je problem što njih dvije sada vode posve različite živote, pri čemu je jedna i dalje uvjerena buntovnica, a druga uzorna članica svoje konzervativne sredine u Phoenixu. Snimljena u Los Angelesu uz relativno skroman proračun od 10 milijuna dolara, komedija The Banger Sisters cilja, ponajprije, na antiblockbuster publiku, a treći joj je glumački adut nastup pouzdana Geoffreyja Rusha (Sjaj).

Knjiga

slikaPeter Conrad, The Hitchcock Murders, Faber & Faber, 2002. »Hitchcock je unio strah u naše domove«, polazna je pretpostavka publicista Petera Conrada u njegovoj upravo objavljenoj knjizi o sociološkom i psihološkom aspektu filmografije redatelja Alfreda Hitchcocka (1899-1980). Raščlanjujući umjetnikov opus do najsitnijih pojedinosti, Conrad u ovom, prema prvim ocjenama, veoma uzbudljivu tekstu, zaključuje kako su umorstva u velikanovim djelima zapravo značila društvenu zdravstvenu mjeru. Odveć smjelo? Pročitajte.

Časopis

slika»Make Up Artist Magazine« američki je dvomjesečnik posvećen filmskoj šminki, koja se kao posebna umjetnička vještina razvijala od početaka kinematografije. Magazin se tiska od 1996, prodaje u više od pedeset zemalja svijeta, a pokrenuo ga je poznati filmski masker Michael Key, dobitnik Emmyja za rad na televizijskom serijalu Zvjezdane staze. Godišnja je pretplata za inozemstvo 49,95 $.

CD

slikaJames Horner, The Four Feathers (Score) ŠSoundtrackš Oskarovac James Horner (Titanic) skladao je glazbu za povijesnu ratnu dramu The Four Feathers redatelja Shekhara Kapura (Elizabeth), koja pred svjetsku kinopubliku stiže 20. rujna. U glavnim su ulogama Heath Ledger i Kate Hudson, a sam bi Horner ponovno mogao osvojiti neku od strukovnih nagrada.

Internet

slikahttp://www.cortolefilm.com/ Kada se u francuskim kinima 25. rujna počne prikazivati film Corto Maltese: La cour secrete des Arcanes Pascala Morellija, animirana inačica kultnoga stripa Hugoa Pratta, mnogi će htjeti doznati više i o filmu, i o stripu. Multimedijalna web stranica filma idealno je mjesto za to.

Boško Picula

Vijenac 223

223 - 19. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak