Vijenac 223

Likovnost

Filatelija

Karlo Veliki

Autor: Hrvoje Šercar, akademski slikar i grafičar

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Karlo Veliki

Autor: Hrvoje Šercar, akademski slikar i grafičar, veličina: 24,14 x 48,8 mm (marka), 92 x 78 mm (blok), naklada 100 000, datum izdanja: 19. 1. 2001.

slikaStanku u izdavanju serija prigodnih poštanskih maraka Hrvatske pošte iskoristit ćemo kako bismo predstavili pobjedničku marku izbora za najljepšu poštansku marku 2001. Riječ je o prigodnom bloku Karlo Veliki — stvaranje Europe.

Temelje zapadnoj Europi, onakvoj kakvu je danas poznajemo, postavio je veliki europski vladar Karlo Veliki prije više od 1200 godina. Na Božić 800. godine okrunio ga je u Rimu za cara papa Lav III., simbolizirajući time rađanje nove, drukčije Europe. Zato se tog najmoćnijeg vladara koji se pojavio nakon Rimskog Carstva i naziva ocem Europe. Osnovna ideja vodilja tijekom vladavine od 768. do 814. bila mu je obnova Rimskog Carstva, pri čemu je čvrstom rukom povezao Crkvu i Državu, a time i postavio temelje čitavoj srednjovjekovnoj strukturi vlasti u svim europskim zemljama.

Za hrvatske prostore doba Karlove vladavine vrlo je važno. Potkraj 8. stoljeća priključio je Istru svome carstvu, a na prostoru Slavonije potukao Avare i proveo političku organizaciju. U nekadašnjoj rimskoj provinciji Dalmaciji na početku je 9. stoljeća ratovao uz pomoć Hrvata s Bizantom te, nakon mira u Aachenu 812, omogućio razdiobu interesnih sfera. Tako su obalni gradovi Osor, Krk, Rab, Split, Dubrovnik i Kotor pripali Bizantu, a na velikom području zaleđa Karlo je pomogao u pokrštavanju Hrvata i stvaranja prve hrvatske kneževine.

Motiv prikazan na prigodnom bloku brončana je statua Karla Velikog iz ranog 9. stoljeća i karta Europe oko 800. godine s označenim granicama Franačkog Carstva te crtež Sv. Donata u Zadru, crkve građene početkom 9. stoljeća. Autor teksta objavljena u letku koji prati izdanje jest Miljenko Jurković.

Goran Ivaniš

Vijenac 223

223 - 19. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak