Vijenac 222

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Zagrebački salon — 37. put

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Zagrebački salon — 37. put

Zagreb Trideset i sedmi Zagrebački salon biti će otvoren od 24. listopada do 16. studenog 2002, a sve u organizaciji ULUPUH-a. Prijave za sudjelovanje na Salonu primati će se od 16. do 20. rujna. Zagrebački salon reprezentativna je godišnja izložba suvremenoga likovnog stvaralaštva Republike Hrvatske, u čijem organizacijskom odboru sjede poznata imena naše likovne i kulturne scene. Široka lepeza radova bit će predočena ocjenjivačkom sudu u sastavu: Ivan Doroghy, Mario Beusan, Branka Hlevnjak, Radovan Ivančević i Krešimir Rogina, a ostale informacije potražite u ULUPUH-u, Vlaška 72, Zagreb, tel./faks: 01 45 525 95, e-mail: ulupuhŽzg.hinet.hr.

Svjetlost

slikaLondon U londonskoj se National Gallery održava izložba Light, koja prikazuje dvadesetak slika te objašnjava na koji se način njihovi autori ponašaju prema svjetlosti i osvjetljenju ne bi li im stvorili značenja, izrazili emocije i posebne efekte. U tri dijela, simboličko svjetlo, fizički efekti svjetlosti i umjetno svijetlo, autori su izložbe, koja je otvorena do 6. listopada, postavili djela Goye, Rembrandta, El Greca, Pissaróa, Corota, Degasa, Moneta i drugih. Za ostale informacije pogledajte www.nationalgallery.org.uk/exhibitions/tour/light.htm.

Leonardo Universale

slikaMartigny U Pierre Gianadda Foundation u švicarskon Martignyju do 20. je listopada postavljena izložba Léonardo Da Vinci, the Inventor. Izložba više od stotinu reprodukcija pokazuje veličinu Leonardove vizije i invencije. Posredovanjem modela koji su izrađeni po njegovim nacrtima posjetitelji se mogu i u taktilnom smislu upoznati s univerzalnim genijem kakav je bio Leonardo, dok se preko nekoliko multimedijalnih stanica mogu upoznati s osam tisuća primjera iz života renesanse i samog Leonarda kao umjetnika, znanstvenika i velikog izumitelja. Ostalo na www.gianadda.ch/e/expos/expos_vinci.html.

Žena faraon

slikaSpeyer Izložba o jednom od najzanimljivijih razdoblja Starog Egipta postavljena je u Historische Museum der Pfalz u Speyeru. Razdoblje od dvadesetak godina vladavine kraljice Hatšepsut (1490-1468. prije Krista) prepuno je političkih i kulturoloških amplituda, a izložba pokazuje mnoge zanimljivosti umjetničkih dosega tog vremena. Izložba, izvedena u suradnji s Ägyptischen Museum und der Papyrussammlung, Staatliche Museen zu Berlin, prepuna je popratnih događaja, a ostaje otvorena do 27. listopada. Informacije potražite na www.museum.speyer.de/home.htm.

Knjige

slikaPeter H. Feist, Impressionism, Taschen, 2002. Knjiga se reklamira kao jedina monografija impresionizma koja je sagledala cjelokupni spektar impresionističkoga slikarstva. Ona objašnjava razvoj i povijest impresionizma u Francuskoj, ali i ispituje impresionističke pokrete koji su se počeli razvijati i u Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, Skandinaviji, istočnoj i jugoistočnoj Europi, Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Sjevernoj Americi. Veliki direktorij impresionizma sadrži informacije o 236 autora, a cijela knjiga broji 712 stranica.

CD-ROM

slikaRubens and His World, Thames And Hudson Digital CD-ROM Rubens and His World obilježava detaljan pogled na život i umjetnost P. P. Rubensa, jednog od najvećih svjetskih umjetnika, ali i dizajnera, ilustratora, kipara i diplomata te njegovih suvremenika u povijesnom i umjetničkom kontekstu. S više od 1200 ilustracija iz mnogih svjetskih zbirki, 90 minuta audio-vizualnog materijala, više od 30 clipova s prizorima Rubensove kuće i zbirke u Antwerpenu, ovaj CD-ROM postaje jedno od najboljih i nezaobilaznih Rubensovih digitalnih monografija.

Internet

slikawww.galerijabeck.hr Nevelik je broj privatnih galerija iz Hrvatske koje se predstavljaju na Internetu. Jedna od njih je zagrebačka Galerija Beck u Habdelićevoj ulici vlasnika Radovana Becka. Na ovoj stranici možete saznati općenite podatke o galeriji, popis izložaba u proteklih devet godina, njezine poklonike i suradnike te različite djelatnosti kojima se galerija bavi. Uz kontakt, mailing-listu i link na Hrvatsko udruženje galerista, Galerija je Beck »umjetnička konstanta čiji umjetnički dometi determiniraju trenutak u suvremenoj umjetnosti u Hrvatskoj«.

Marko Kružić

Vijenac 222

222 - 5. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak