Vijenac 222

Mm

Goran Ivaniš

Veseli Matanićevi roboti

www.dalibormatanic.com

www.dalibormatanic.com

Veseli Matanićevi roboti

Vedra, maštovita, sadržajno bogata i pregledna internetska stranica Dalibora Matanića dodatna je potvrda kreativnosti svog autora

Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu najviše pozornosti u hrvatskom dijelu programa zasluženo je privukao drugi cjelovečernji film redatelja Dalibora Matanića Fine mrtve djevojke. U mnoštvu propagandnog materijala koji se može naći na takvim mjestima, našu je pažnju privukla mala posjetnica na kojoj je pisalo www. dalibormatanic. com te smo vođeni znatiželjom odlučili zaviriti u sadržaj te internetske stranice. Na početku dočekao nas je, uz uobičajeni pozdrav dobrodošlice, mali robot koji nudi mogućnost pregledavanja stranice na hrvatskom ili engleskom jeziku — slikovito dočaranu britanskom i hrvatskom zastavom u njegovim očima.

Po izboru jezika čeka nas šareni izlog Proizvodnog pogona kojim se predstavlja Industrija filma i filmskih derivata, a dočekat će nas i njezin Direktor, glavom i bradom Dalibor Matanić, a tijelom robot. U gornjem dijelu ekrana smješten je izbornik slikovito ilustriran raketama i satelitima. Proizvodni pogon nudi tri filmska proizvoda (Blagajnica hoće ići na more, Fine mrtve djevojke i prvi dio šestodjelnog omnibusa 6/6 pod nazivom Suša) te najavljuje proizvodnju četvrtog (Ženu sustiže krvavi oblak). Osim podatka o godini proizvodnje i vremenu trajanja (ne i trajnosti jer je ona znatno duža), svaki »artikl« predstavlja i nezaobilazni, drugačije dizajnirani robot. Nakon izbora naslova imamo priliku saznati više o samom filmu, jer osim imena glumaca i tehničke ekipe te sadržaja tu se nalazi i nekoliko fotografija koje možemo uvećati (ponuđena je mogućnost izbora između dvaju različitih rezolucija), a navedena su i priznanja te nagrade koje je film osvojio, kao i nekoliko misli koje su bile ideja vodilja prilikom snimanja.

Uspješne reklame

Komercijalni poslovi predstavljaju stalne suradnike na poslovima EPP odjela i navodi dosadašnje radove koji su široj javnosti poznati (primjerice propagandna kampanja Ljudi u žutom za Raiffeisen stambenu štedionicu i Gimnastika za A-Z mirovinski fond), ali mali je broj onih koji znaju tko je njihov autor.

Direktor Dalibor Matanić predstavio se kratkom životnom i širom profesionalnom biografijom te naveo najčešće suradnike i nekoliko svojih razmišljanja i stavova o filmu. Budući da je stranica zadnji put osvježena novim sadržajem 20. srpnja, Šalter informacija nudi »vijesti iz povijesti« tj. informacije o nagradama koje su Fine mrtve djevojke dobile na festivalu u Puli, te termine njihova prikazivanja na filmskim festivalima u Motovunu i Sarajevu.

Ulaz u Podrum, koji je zamišljen kao odlagalište filmskih ideja, savjeta i akcija bit će moguć od 30. rujna 2002.

Sekretarica je zadužena za odnose s javnošću i daje informacije o adresi Industrije, brojevima telefona i pruža mogućnost slanja E-maila.

Pregledu stranice na engleskom jeziku moguće je pristupiti u svakom trenutku klikom na ikonicu, pri čemu je važno napomenuti da je sadržaj stranice na Engleskom jeziku potpuno identičan sadržaju na hrvatskom.

Vedra, maštovita, sadržajno bogata i pregledna internetska stranica Dalibora Matanića dodatna je potvrda kreativnosti svog autora.

Goran Ivaniš

Vijenac 222

222 - 5. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak