Vijenac 222

Maticahrvatska

Ana Kirin

Unutarnji nemir

Ivan Ivanda, Ovdje i tamo, recenzenti Ankica Ravlić i Zdravko Pervan, MH Makarska, 2001.

Unutarnji nemir

Ivan Ivanda, Ovdje i tamo, recenzenti Ankica Ravlić i Zdravko Pervan, MH Makarska, 2001.

Ivan Ivanda, rođen 1961. u Tomislavgradu, sada je profesor hrvatskog jezika u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj, gdje je od 1993. do 1997. obnašao dužnost gradonačelnika. Neke su mu pjesme već objavljene u dvjema zajedničkim antologijskim zbirkama zadarskoga Studentskog književnog kluba (Poezija, 1983; Izabrane pjesme, 1985).

Pjesme obuhvaćene Ivandinom prvom samostalnom zbirkom nastajale su od 1982. do 2000. Podijeljene su u devet ciklusa simboličnih naslova: Ovdje, U trajanju, Gorka staza, Zemljom ozemljeni, Stanja, Bodrenje i jačanje, Jesam, Ovdje i Tamo, Tamo.

Ivandine su pjesme refleksije i kontemplacije o traganju za smislom života koji se otkriva Tamo, u bijelim prostranstvima, gdje jednostavno — jesi. Noseći križ bremenit sobom u trajanju, u vremenu lažnih obećanja, rastanaka, samoće i slaboće, pjesnik čezne za drukčijim, radosnijim svijetom, objavom Onog Bitnog, istinitog. Ovdje ukorijenjen u vlastitu zemlju i tradiciju, potaknut unutarnjim nemirom, kreće na put intuitivno znajući da sve osim čista srca smeta letu do svemira. Tamo je sve ovdašnje zaboravljeno, polako nestajući postaješ čak i zavičaju stranac i pjevaš... Zapisavši svoje slutnje i duboko intimna iskustva (poput onog U trenutku) Ivan Ivanda razotkrio je ono univerzalno, na datoj razini blisko i zajedničko svim tragateljima.

Ana Kirin

Vijenac 222

222 - 5. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak