Vijenac 222

Glazba

Bosiljka Perić-Kempf

Latinoamerički aristokrati

I. Cervantes, Pixinguinha, P. D’Rivera, A. Piazzolla, W. Tiso, B. Powell, Triángulo, Live in Norway, 2001.

Latinoamerički aristokrati

I. Cervantes, Pixinguinha, P. D’Rivera, A. Piazzolla, W. Tiso, B. Powell, Triángulo, Live in Norway, 2001.

Južnoamerički ansambl Triángulo, kojeg je jedan američki kritičar nazvao World Music Supergroup (premda se njihova glazba i način na koju je izvode ne može do te mjere simplificirati da bi se pobliže označila tom sintagmom), gotovo je nepoznat u Hrvatskoj. I to usprkos činjenici da član ansambla, violončelist Gustavo Tavares, već nekoliko godina održava majstorsku radionicu u sklopu Međunarodne ljetne glazbene škole »Uzmah-Hvar«. Tavares, ne samo izvanredan pedagog nego i violončelist svjetske klase (s razlogom uživa ugled najvećeg južnoameričkog violončelista svoje generacije), na još je jedan posredni, tanani način vezan uz hrvatsku glazbenu kulturu. Violončelo je diplomirao na Visokoj glazbenoj školi u Stuttgartu u klasi Antonija Janigra, kojeg uz Greenhousea smatra svojim najvažnijim učiteljem. Gustavo Tavares, premda godinama živi u Norveškoj, ostao je duhom i glazbom duboko vezan uz svoj rodni Brazil, čijom se kulturom stalno bavi, pa danas slovi kao jedan od najboljih poznavatelja latinoameričke, posebno brazilske muzike.

U sastavu Triángulo, uz Tavaresa i pijanista Pabla Zingera, danas svira i venezuelanski flautist Marco Granados, koji je prije nekog vremena zamijenio kubanskog klarinetista Paca D Riveru’. No bez obzira o kojem se sastavu glazbenika radi, Triángulo funkcionira kao fascinantno uigrani komorni ansambl, čiji je svaki član virtuoz na svom instrumentu, a uz to još i kompletan glazbenik sa znanjem, ukusom i mjerom, temperamentom i dubokim nagnućem prema južnoameričkoj glazbi.

Spomenuta kompaktna ploča živa je snimka koncerta što ga je Triángulo održao u Norveškoj u lipnju prošle godine. Odabir skladbi nedvosmisleno omeđuje prostor interesa ovih briljantnih glazbenika, čijoj je bezrezervnoj opredijeljenosti za promociju specifičnih vrijednosti južnoameričke glazbe ravna samo plemenita ljepota njihova pojedinačnog i skupnog muziciranja. Triángulos je sastav glazbenih aristokrata »bez straha i mane«, muzičara prve kategorije, mjereno najvišim i kriterijima zapadnoeuropske glazbene reproduktive. Glazba koju izvode tek je na prvo slušanje samo lagana i plesno pokretna. To je vrlo profinjena glazba, istovremeno i krajnje životna, duboko ukorijenjena u u južnoamerički folklorni glazbeni idiom. Na ovom CD-u izbor skladatelja govori mnogo i o njihovim interpretima Iza Suite de Danzas Cubanas kubanskog skladatelja iz druge polovice 19. stoljeća — Ignacia Cervantesa, slijedi Suita de Chôros, skladatelja koji je gotovo mitska ličnost brazilske glazbe 20. stoljeća. Poznat je kao Pixinguinha, a pravo mu je ime Alfredo da Rocha Vianna Júnior. Bivši član sastava, Paquito D Rivera, zastupljen je s tri skladbe (Contradanza, Habanera, Merengue), iza kojih slijede Fuga i Misterio, Oblivion, i La muerte del angel legende argentinske glazbe — Astora Piazzolle. Brazilci Wagner Tiso (1945) i Baden Powell (1937-2001) zastupljeni su kompozicijama America #2 i Samba em preludio. Većinu skladbi za sastav Triángulo aranžirao je Pablo Zinger, a aranžmani D Riverine Contradanze i Powellove Sambe djelo su Gustava Tavaresa.

Muziciranje grupe Triángulo u svakom je pogledu očaravajuće, posebno u ulomcima pojedinih skladbi u kojima slobodni dah fraze svakog od interpreta neusporedivom muzikalnošću slijedi protok glazbe. To se posebno čuje u Zingerovim pijanističkim solima u skladbi Carinhoso, ili Tavaresovom solu na početku Powellove Sambe em preludio, koji gotovo parlando frazom u plemenitoj tonskoj punoći i logičnoj interpunkciji Tavaresove cantilene zaista zvuči kao fragment kakvog Bachovog preludija za violončelo solo.

Ukratko, ovo je ploča koja pruža čisti užitak slušanja jedne, istovremeno uznemirujuće i relaksirajuće glazbe u savršenoj izvedbi. Članovi ansambla Triángulo pobrinuli su se i za kompletnu produkcija CD-a, od snimanja i dizajna (Zinger) do masteringa (Granados). Ovaj CD može se nabaviti preko Interneta (www.sunflute.com/Triangulo/ cds.htm), uz sve dodatne informacije. Može ga se preporučiti svima koji vole dobru glazbu u prvorazrednoj izvedbi.

Bosiljka Perić-Kempf

Vijenac 222

222 - 5. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak