Vijenac 222

Maticahrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Blato

Na kulturnoj priredbi Blatsko ljeto koja se održava već deset godina MH iz Blata predstavila je knjigu Mojmir, autorice Ivane Bačić-Serdarević. Sadržaj knjige, kako su upozorili njezini predstavljači Mišel Vojvodić, predsjednica, a posebno u stručnom prilazu Rade Kaštropil, dopredsjednik MH, plijeni autentičnim prikazom iseljeničke sudbine. Autorica je izrazila zadovoljstvo što je knjigu nakon Sydneyja i Zagreba predstavila i u rodnom Blatu.

Čakovec

slikaU počast braniteljima Novog Zrina i obitelji Zrinski, spominjući se teških uvjeta obrane od Turaka 1664. godine Matica hrvatska Čakovec, Družba Braće hrvatskog zmaja i čelništvo općine Donja Dubrava u nedjelju 14. srpnja položili su vijenac. O povijesnim okolnostima borbi u 17. stoljeću govorili su dr. Zvonimir Bartolić, predsjednik MH Čakovec, a u ime Čakovečkog stola Družbe Braće hrvatskog zmaja dr. Dragutin Feletar.

Čazma

Uz Dan grada Čazme i njegove zaštitnice Sv. Marije Magdalene (22. srpnja) Matica hrvatska tog grada i Društvo za povjesticu Zagrebačke nadbiskupije »Tkalčić« Zagreb organizirali su predavanje Razmišljanja o crkvi Čazmanskog kaptola. Predavač Andrija Lukinović, arhivski savjetnik Kaptolskog arhiva Zagrebačke nadbiskupije sintezom marnog istraživača naznačio je da je u srednjem vijeku Čazma bilo pravo vjersko i kulturno predziđe Zagreba. Naime, tu je prije 770 godina u romaničkom stilu dovršena crkva Sv. Duha i osnovan po zagrebačkom biskupu Stjepanu II. Baboniću Zborni kaptol sa dvanaest kanonika. U približavanju konačnim dokazima značaja čazmanske župne crkve Lukinović je skloniji tvrdnji da je ona »kaptolska«, a ne »dominikanska«, jer primjerice siromašan dominikanski red nije bio kadar graditi crkve s dvama tornjevima. Osim toga sigurno je s obzirom na veličinu crkve, četrnaest oltara s glavnim (danas ih je devet), da je ona imala konkatedralnu ulogu sa čak četrdeset svećenika, a tu su često rezidirali i zagrebački biskupi. Vezano uz zagonetni grob hercega Kolomana nakon tatarske provale (1241) moguće je da je riječ o dva pokopa: prvom u vrijeme provale na skrovitom mjestu, a nakon sigurna povratka i dostojnom u čazmanskoj crkvi, spomenuo je Lukinović. Zanimljiva su i nastojanja čazmanske MH, koja je priopćila njezina predsjednica Vinka Jelić — podignuti spomenik utemeljitelju Zbornog kaptola u Čazmi i nove Čazme biskupu Stjepanu II. Baboniću, 1247. pokopanom u tamošnjoj crkvi.

Dubrovnik

Znatan trag u ljetnim kulturnim događajima Dubrovnika, ostavlja posebno nakladničkom djelatnošću MH tog grada. Tako je u organizaciji nakladnika MH Dubrovnik i Dubrovačkih ljetnih igara predstavljena monografija Milka Podrug Kokotović. O pola stoljeća osobe koja neposrednošću glume tvori besprijekornu egzistenciju zamišljenih sudbina, kako to esejistički bilježi Luko Paljetak — govori 254 stranica i čak 94 fotografije. Dubrovačka MH je i nakladnik drugog proširenog izdanja knjige Hrid za slobodu Dalibora Foretića, koji je snagom svoje sustavnosti bio upravo jedan od najvjerodostojnijih svjedoka dramskih Igara. MH Dubrovnik nakladnički potpisuje treću proznu knjigu svoje sugrađanke spisateljice Ete Rehak, koju, sastavljenu od devet novela, Mira Mića Muhoberac, ravnateljica Kazališta Marina Držića, naziva — hrabrom svlačionicom maski. U Atriju Kneževa dvora predstavljena je i Istinita priča o Hrvatima Joška Marušića (nakladnik Slap). Knjigu je riječima da štiti od zaborava predstavio i Igor Zidić, predsjednik MH. Ostvarena je i suradnja Dubrovačkih ljetnih igara s MH u Mostaru. Za poznatu priredbu Uskrs s Maticom najavljeno je u prilagođenom prostoru mostarskog Aluminija gostovanje Kunčevićeve predstave Posjet stare dame.

Karlovac

Hrvatsku književnu nagradu Zdravko Pucak, odlukom Gradskog vijeća Karlovca naslovljenu u spomen na tragično preminula mladog pjesnika, a s poticanjem mladih na pjesničko stvaralaštvo ove je godine primio Goran Bogunović iz Zagreba (rođen 1972). Nagradu su uručili: karlovački dogradonačelnik Martin Šimunić te akademik Slavko Mihalić, u ime Prosudbenog odbora kao njegov predsjednik. Dirljiv je bio trenutak kada je Ivan Pucak, otac tragično preminula pjesnika, zahvalio karlovačkoj MH i gradskim vlastima u potpori toj nagradi. Goranu Bogunoviću darivao je dvije zbirke svog sina. Naime posmrtno Zdravku Pucaku objavljene su dvije zbirke pjesama, Slomljena krila i Plaha intima, a u ostavštini je još više od 150 pjesama. Inače ovogodišnji dobitnik Nagrade Grada Karlovca je Ivan Jurković, predsjednik MH tog grada. Uručena je 13. srpnja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća i uz 423. rođendan Karlovca.

Mrkopalj

Iako utemeljena početkom prošle godine, udruga MH Mrkopalj u Gorskom kotaru bilježi zapažene rezultate. Objavila je više zbirki pjesama, čiji su autori Silvana Kružić, Desanka Štimac, Danijel Jedriško i Marko Starčević. Uz MH djeluju recitatorska sekcija, a literarna sijela održana su u Mrkoplju, Begovu Razdolju, Vojnom Tuku i Delnicama. Organizirana je i skupna izložba osam slikara, a vezana uz očuvanje mrkopaljskog dijalekta priređena je i manifestacija »Tedan ikavice«.

Neum

U povodu Dana općine Neum i blagdan Gospe od Zdravlja MH Neum predstavila je pjesničku zbirku Pere Pavlovića Sunčeve prelje (naklada HKZ Hrvatsko slovo) i Humski zbornik, V: Stradanja Hrvata tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u istočnoj Hercegovini (nakladnici: Zajednica Hrvata istočne Hercegovine, župe Trebinjske biskupije, te općine Čapljina, Neum, Stolac i Ravno). Uz pjesništvo Pere Pavlovića, koji je i prošlogodišnji dobitnik Šimićeve nagrade, književnik Nenad Valentin-Borozan naglasio je osobito bogatstvo jezika kojim ispunjava zavičajno mediteransko podneblje. Spomenuti Humski zbornik pak upozorava na terenska i arhivska istraživanjima, prema kojima je u istočnoj Hercegovini tijekom Drugog svjetskog rata i u poraću stradalo oko 20 posto hrvatskog pučanstva. Predstavljena su i djela s Likovne kolonije u Neumu, čiji je glavni nositelj organizacije don Blaž Ivanda, a umjetnički voditelj Stanko Špoljarić.

Orebić

MH Orebić i tamošnji Centar za kulturu u klaustru franjevačkog samostana Vele Gospe u okviru priredbe Dani kulture Orebić 2002 priredili su izložbu poznatim pelješkim umjetnicima Emilu Bobanoviću Ćoliću i Vojmiru Borovini. More i brodovi teme su jedanaest velikih Ćolićevih akrilika, dok se Borovina motivima Orebića predstavio na više od tridesetak tempera i ulja.

Petrinja

U petak 2. kolovoza u Petrinji je na osobito svečan način obilježena 160. obljetnica MH. Na dugotrajnu djelatnost MH u tom gradu, koji je već utemeljiteljske 1842. godine dao dva člana: župnika Josipa Clemensa i graditelja Josipa Knežića Kajetana, govori i otkrivena spomen-ploča. Uz velik broj nazočnih, među kojima su bila i dva potpredsjednika MH, Tonko Maroević i Stjepan Sučić, predstavnici ogranaka iz Gline, Kutine i Popovače, ploču je otkrio Ante Brkić, jedan od najzaslužnijih za utemeljenje ogranka 1971. godine. Ploča na Hrvatskom domu podsjeća i na obnovu rada ogranka 10. studenoga 1990. godine. To je još jedan vidljivi znamen postojanja MH u ovom gradu, u kojemu je o. g. i jedan od najljepših trgova pred Visokom učiteljskom školom dobio njezino ime. U znaku jubileja održana je i svečana sjednica. Izvješćem izvršnoga potpredsjednika Ivana Rizmaula uz ostalo podsjetila je i na teško vrijeme progonstva tijekom Domovinskog rata. No isto tako naglašena je i neobična vitalnost posebno iskazana primjenom visokih vrijednosnih kriterija u izdavačkoj djelatnosti, rekao je u pozdravnom govoru potpredsjednik Sučić. Osjetilo se to i ovom prigodom u predstavljanju knjige Ive Maroevića Konzervatorsko novo iverje. U njoj se o čuvanju kulturne baštine, pa tako i prostora Petrinje, promišlja kritički i iskustveno, jer i obnovom se može uništavati, naglasio je Davor Salopek, agilni predsjednik MH Petrinja i član Glavnog odbora u Zagrebu. Druga je to knjiga uglednoga sveučilišnog profesora u izdanju MH iz Petrinje (prva Rat i baština na prostoru Hrvatske objavljena je 1995). Ivo Maroević, spomenuvši kako je uloga znanstvenika na rušenje kulturne baštine upozoriti znatno prije nego što stignu bageri, dakle dok su projekti na papiru, najavio je u izdanju petrinjske MH i novu knjigu. Za sada pod radnim naslovom Ja i svijet u šezdesetak naslova sažima kroz tri desetljeća inozemne nastupe tog uvaženog znanstvenika. Na osnovi Odluke Predsjedništva MH od 15. srpnja o. g. koju je pročitao tajnik Vladimir Krpan svečano je uručeno 45 zahvalnica za prinos uspješnom radu i tvrtkama udrugama, institucijama i pojedincima. Skup su pozdravili Ivanka Roksandić, pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Sisačko-moslavačke županije i Pejo Trgovčević, gradonačelnik Petrinje.

Preko

MH iz Preka priredila je u tom mjestu na otoku Ugljanu uspješnu večer kazivanja čakavskoga pjesništva. Glumica zadarskoga kazališta lutaka Milena Dundov čitala je pjesme Srećka Marcelića i Davida Košte. Najavljen je i izlazak zbirke pjesama Mercedes Cade Barić iz Preka i Zorana Đoa Perina iz Kali, čija su ostvarenja čitali Blaženko Ricov, Sunčana Kolega i Đ ino Kolega. Na boloturi Brižićevih dvora nastupile su i nadaleko poznate članice izvorne skupine Kanice.

Primošten

Trenutak za tebe naslov je prve pjesničke zbirke fra Marija Roka Marinova, svećenika dominikanskoga reda na privremenom radu u Hannoveru, koju je objavila primoštenska MH. O vrijednosti zbirke posebno bogatoj duhovnim meditacijama govorio je prof. dr. Mile Mamić s Filozofskog fakulteta u Zadru. MH iz Primoštena predstavila je i pjesničku zbirku Svjetionik luke naše svoje sumještanke Marije Huljev-Kunek.

Podstrana

S više kolažnih programa različitih sadržaja od 28. lipnja do 17. kolovoza obilježeni su Dani MH u Podstrani. Održana su dva izvrsna koncerta mladih izvođača. Ljepotu glasovirske interpretacije donio je Augustin Šimat, student Glazbene akademije u Splitu (28. lipnja). U okviru predstavljanja Matice hrvatske iz Kutine (12. srpnja) gitaristički sa osam virtuozno izvedenih skladbi predstavila se šesnaestogodišnja Ivana Tucaković, ovogodišnja pobjednica 11. međunarodnog natjecanja gitarista Simone salmaso 2002 (A kategorija) u Italiji. Osvojila je prepuno gledalište inače ambijentalno vrlo podesno za kulturna zbivanja ljetnikovca Cindro. Tu večer, kojoj je bio nazočan i Stjepan Sučić, potpredsjednik MH, pratila je i izložba Olge Mužinić sa zanimljivim izvornim skulptorskim opusom nastalim igrom prirode u Gorskom kotaru. Likovnu scenu tijekom Dana MH u tom mjestu ispunila je i skupna izložba Likovne udruge Ante Kaštelančićiz Podstrane, te pojedinačno članice te udruge Ane Karić, kao i akademske slikarice Đ ani Nardeli. Organizirana je i prodajna izložba knjiga. Likovno se predstavio i Zlatko Juras, predsjednik MH Podstrane, a glazbeno obogatio mandolinski orkestar Epetium iz Stobreča. Nije manjkalo ni pučkoga glazbenog iskaza uz nastup skupine pjevača Kamen iz Kamena. Osobito bogata bila je literarna scena. Dani u Podstrani bili su posvećeni Tinu Ujeviću, a donijeli su i priredbu Pjesnici Podstrane i njihovi gosti. Nastupili su: Miljenko Galić, Danica Bartulović, Ankica Cicvarić, Zoran Jurišić, Zlatko Juras, Zdenko Pavić, Zvonimir Penović, Petar Opačić, Ivan Šarolić, Stipan Medvidović, Duško Aničić, Divna Ban, Tonito Popović, Joško Armanda, Lujo Medvidović. Iskazano je i poštovanje poznatom pjesniku Petru Gudelju. Iako djeluje od 1. veljače o. g. MH Podstrana već se u sklopu priredbe predstavila i sa sadržajnim dvobrojnim tromjesečnikom »Podstranski list« (gl. i odg. urednik Zoran Jurišić).

Pula

U multimedijalnom centru Luka predstavljena je zbirka pjesama Zanima me što se krije u polutami sunca koje smiješeći se prosipa zrake Tijane Vukić. Prvijenac mlade pulske autorice objavila je Matica hrvatska iz Pazina.

Senj

U kući Silvestra Bedričića od 1494. do 1508. godine djelovala je senjska glagoljska tiskara. Tu su ljeta 1494. Blaž Baromić, Silvestar Bedričić Gašpar Turčić objavili znameniti Misal. Posao je bio izazovan i nimalo lak. Trebalo je izraditi glagoljska slova za tiskanje hrvatskih knjiga. I eto sada taj događaj od prije 508 godina trajno obilježuje senjska MH s Grafičkim fakultetom iz Zagreba. Podsjetnik je to kakav je grad pod Nehajem dvije godine prije otkrića Amerike i samo jedanaest mjeseci nakon bitke na Krbavskom polju, rekao je predsjednik senjske MH Ante Vrhovac. O toj snazi kulturnoga djelovanja sada svjedoči spomen ploča s glagoljskim i latiničkim natpisom u redakciji dvaju akademika, Dragutina Tadijanovića i Milana Moguša (potpredsjednika HAZU, rođenoga Senjanina, nazočna tom činu). Rad je akademskog kipara Damira Mataušića i postavljena uz zvonik senjske Katedrale. Senj je tada imao snage istodobno graditi obrambene zidove, naoružavati se i biti najmoderniji u tiskarskome umijeću u skrbi za hrvatsku riječ, rekao je potpredsjednik MH Stjepan Sučić, ne samo kao sjetu za prošlošću nego uvijek aktualnom porukom. Obilježju glasovitoga događaja hrvatskoga tiskarstva bili su nazočni i Ivica Crnić, predsjednik Vrhovnog suda RH, Ivica Mataija, predsjednik Skupštine Ličko-senjske županije, te čelnici Grada Senja. Spomen-ploču otkrio je akademik Josip Bratulić. Blagoslov je uputio dekan i župnik senjski Mile Čančar.

Sinj

MH Sinj objavila je devetnaesti, a ove godine prvi broj svoga glasila »Cetinska vrila«. Veći dio stranica osam autora posvećuju nedavno preminulom dr. Tihomilu Radji. Tu je i sjećanje na jednog od utemeljitelja i obnovitelja MH Sinj. Ima prikaza o starom Sinju, te nekim njegovim obljetnicama: 170 godina općinskog suda, 140 godina Gradske glazbe, 85 godina NK Junak. MH Sinj i Geografsko društvo Split nakladnici su knjige Župa Islam Latinski prof. Josipa Brtana. Sredstva od prodaje knjige daruju se za izgradnju kapelice u Islamu Latinskom i projektu zaštite razmnožavanja zelenoga hrasta.

Split

U novouređenoj maloj dvorani MH Split prva je priredba, potkraj srpnja, bila posvećena splitskom pjesniku Antunu Mladenu Vranješu uz desetu obljetnicu njegove prerane smrti. O njegovu životu i pjesničkom djelu govorili su Josip Botteri Dini, predsjednik MH Split, i Mladen Vuković, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Splita. Obje su udruge najavile objavljivanje knjige izabranih pjesama iz Vranješovih šest tiskanih knjiga, te vrijedne ostavštine.

Široki Brijeg

U povodu 160. obljetnice MH i Dana općine Široki Brijeg 17. kolovoza predstavljena je knjiga Ivana Sivrića Rasprave i antirasprave. Iz tiska je izišao i prvi broj časopisa »Vitko« širokobriješke MH. Njegov naziv preuzet je s nadgrobnog natpisa iz 15. stoljeća, pronađenog u mjestu Mokro, što je zapravo i prvi poznati spomen nekog imena u širokobriješkom kraju, naglasila je glavna i odgovorna urednica Blanka Kraljević, inače predsjednica MH Široki Brijeg.

Vinkovci

slikaMH Vinkovci objavila je 19. broj »Godišnjaka«, podijeljena u pet područja: književnost, povijest, društvene teme, etnologija, kronika i recenzije. Od 13. kolovoza, što će biti praksa svakog utorka u kolovozu i rujnu, uveden je susret Večer sa.... Uz tonske zapise i razgovore s njihovim suradnicima tu ima i večeri s onima kojih više nema, a traju ne samo u vinkovačkoj kulturi, poput Dionizija Švagelja, utemeljitelja i prvog predsjednika Ogranka MH Vinkovci — Vukovar — Ilok do zabrane njegova djelovanja. Održane su večeri s muškom klapom Lipa i putem TV-zapisa i dakako sjećanja Vinkovčana s poznatim slikarom Slavkom Kopačem, koji je ostavio neizbrisiv trag u likovnoj umjetnosti.

Zadar — Povjereništvo Benkovac

Dan domovinske zahvalnosti u Benkovcu protekao je u znaku predstavljanja zbornika radova Hrvatska u doba kneza Branimira. Taj čin u nedjelju 4. kolovoza u Kaštel Benkoviću organizirala je zadarska MH, povjereništvo u Benkovcu. Skup koji je upozorio na neraskidivu vezu Hrvatske i pape pozdravio je benkovački gradonačelnik Branko Kutija. Govoreći o knjizi njezin glavni urednik Šima Batović naglasio je kako je ona ostvarenje zamisli simpozija održana 12. lipnja 1998. prigodom 1100. obljetnice zaklade kneza Branimira u Šopotu kod Benkovca. O vrijednosti knjige, koja uz ostalo približava diplomatske odnose kneza Branimira i pape Ivana VIII, podijeljene u više cjelina (historiografija, politika, crkvene prilike, kulturna i sakralna umjetnost, postanak imena Benkovac) govori i potreba njezina II. dopunjenog izdanja. O Branimirovu dobu ima još neobjavljenih radova s održanog simpozija, a sliku će sigurno upotpuniti i buduća istraživanja, upozorila je povjesničarka dr. Lovorka Čoralić. Nakladnici knjige, koja sadrži 227 stranica, jesu: Hrvatski institut za povijest Zagreb, Matica hrvatska Zadar, Povjerenišvo Matice hrvatske Benkovac i Grad Benkovac.

Dragutin Pasarić

Vijenac 222

222 - 5. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak