Vijenac 222

Mm

FUTUROPOLIS

FUTUROPOLIS

Tehnikom protiv kila

Spoznaja je došla kao šok! Rekreativan sport, kojem mnogi pribjegavaju u ljetnim danima radi lakšeg gubitka suvišnih kila, i nije nužno koristan koliko se vjerovalo! Ne samo da za neizvježbane često predstavlja nezdravo opterećenje, nego i ne pomaže u mršavljenju, ako se pretjera. Drugim riječima: tko previše trči manje topi masti. Da ipak ne bi sve bilo uzalud, finska firma Polar proizvela je čitavu seriju ručnih satova koji osim vremena pokazuju i koliko opterećujete tijelo. Tko pretjera, njega »sat« upozorava. Osim toga, nudi informacije o ukupnom »dnevnom učinku«, računicu prosječnoga bila, te koliko ste spalili masnih stanica. Trčkaranje je time dobilo znanstvenu dimenziju koje se ni profesionalci ne trebaju sramiti. Da ne zaboravimo: svi se podaci daju prenijeti i obraditi na računalu. Gdje bi došli da se sav znoj ne bi dao valjano dokumentirati?

www.polar.fi

Novi ulaz u svijet Interneta

slikaTko je dosad htio prošetati po Internetu, imao je izbor između dvije mogućnosti: sjesti za dobro staro računalo ili vjerovati mobitelu i surfati putem WAP-a po virtualnom svijetu. Nedostatak jedne i druge opcije su neatraktivnost za mnoge potencijalne korisnike. Njemačka firma Dosch & Amand zato nudi novi patent: freepad. Riječ je o 10,4 inčnom touchscreenu teškom samo 1,2 kilograma. Sve komande daju se jednostavnim dodirom na ekran, što će obradovati početnike u tom vidu multimedije. Omogućuje surfanje po netu, slanje i primanje elektronske pošte, ali i uobičajeno telefoniranje. Slično kao kod mobitela, freepad se na Internet spaja bežično. Čini se da se radi o revolucionarnom konceptu, kako već i desetak drugih proizvođača (među kojima su Ericsson, Intel, Microsoft i Sony) pokreće slične projekte.

www.dosch-amand.de

Odjeveni za razgovor

slikaWalkman. Discman. Mobitel. GSM. Mobilni uređaji nas prate u svakodnevnom životu na svakom koraku. Da bi nas mogli pratiti, to jest da bi ih mogli lakše prenositi sa sobom, stotine proizvođača osmislili su stotine patenata kako pričvrstiti odgovarajuće čudo tehnike za nas ili našu robu. U većini slučajeva bez zadovoljavajućeg uspjeha. Philips je napravio sasvim novi korak u tom smjeru. Izbacio je dotrajale kvačice i kopčice koje su do sada bile u uporabi, i uređaje jednostavno ukomponirao u odjevne predmete. MP3 ili GSM uređaj — sve možete dobiti po izboru, ugrađeno u stylish jaknu ili ozbiljnu košulju. Zato su i tehniku morali usavršiti. Sva tehnologija koja se ugrađuje otporna je na gužvanje i neosjetljiva na vodu. Podrazumijeva se da se sve komande daju govorom. Skriveni mikrofoni na prsima jamče savršenu »poslušnost«.

www.design.philips.com

Cinematični zubar

slikaJedna je od velikih životnih istina da se rijetko tko raduje posjetu zubaru. Razlozi su dvojaki. Naravno, prvi je bol, koja kao nuspojava dolazi obavezno uz većinu zahvata. Drugi je još gori: strah. Protiv boli već odavno postoji lijek — narkoza. A protiv straha se sada nudi nešto sasvim novo: skretanje pozornosti. Kako izvesti takvošto kada se nekome buši zub? Jednostavno — videonaočalama firme Eye-Trek. Naočale se stave na oči, slušalice u uši i zahvat može početi. Zubara nećete vidjeti, ali zato hoćete film po izboru ili sapunicu koja u trenutku ide na televiziji. I sve to uz zapanjujuće kvalitetnu sliku i zvuk. Eye-Trek naočale mogu se nabaviti i za kućnu upotrebu.

www.eye-trek.com

Fotogenični fotoaparat

slikaIdealno za svakoga tko često putuje, a nema mjesta za puno prtljage. Digitalni fotoaparat pocket digital firme Logitech, koji ne izgleda samo fantastično, nego ima i zapanjujuće dimenzije. Težak niti spomena vrijednih 54 grama i veličine kreditne kartice, stane u svaki džep. Ipak, nije riječ o igrački! Ima dovoljno memorije za 52 slike s rezolucijom od 1,3 megapiksela. Baterija bi trebala izdahnuti tek nakon stotina slika, a kada se to ipak dogodi, onda je jednostavno napunite. Oklop fotoaparata izrađen je od aluminija, tako da izgleda toliko dobro da sam zaslužuje biti slikan. Danas već obligatornu kompitabilnost na domaće računalo ne moramo niti napominjati.

www.logitech.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 222

222 - 5. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak