Vijenac 222

Maticahrvatska

Ljubica Anđelković

Dječja zrelost

Mijenjajmo svijet, zbornik literarnih i novinskih radova o djetinjstvu i školovanju

Dječja zrelost

Mijenjajmo svijet, zbornik literarnih i novinskih radova o djetinjstvu i školovanju (XVI. susret Ivica Kičmanović, 2002), ur. Stjepan Laljak, Matica hrvatska Zaprešić, Knjižnice grada Zagreba, Zaprešić, 2002.

U sklopu manifestacije Dani Ante Kovačića, koji su ove godine održani po devetnaesti put i kroz različita događanja povezali gradove Zagreb, Zaprešić i Mariju Goricu, važan je dio Susret Ivica Kičmanović, koji okuplja mlade autore, a čiji se pisani dokument ogleda u izdavanju prigodne publikacije koja je ove godine prerasla u zbornik ponajboljih radova.

Opsegom veći od prijašnjih izdanja, te s novim naslovom, Mijenjajmo svijet, u ovaj je zbornik uvršteno oko 140 literarnih i novinarskih radova, kojima se, u spomen na Antu Kovačića i njegov roman U registraturi, obrađuju teme vezane uz djetinjstvo i školovanje. Kako takvih ima mnogo, radovi su u zborniku podijeljeni u nekoliko tematskih skupina unutar kojih će mladi autori pisati o problemima s kojima se susreću u vlastitom životu, obiteljskoj i široj društvenoj okolini, na različite se načine — od novinarskih intervjua do sastavaka na dijalektu baviti književnim i dijalektalnim jezikom, problematizirati i kritizirati pojave i nedostatke u vlastitom školovanju, a nisu zaboravljene ni tipične ljubavne i slične teme. U nešto manjem broju zastupljeni su novinarski radovi, među kojima se ističu intervjui s Tomislavom Ladanom te spisateljicom Sanjom Pilić, a poseban blok posvećen je piscu Miri Gavranu, gostu novinarske radionice prošlogodišnjega susreta. Prilog na kraju sadrži fotografije događanja sa prošlogodišnjih, XVIII, Dana Ante Kovačića.

Iako je riječ o tekstovima čiji su autori tek u osnovnoj školi, u nemalom broju ovdje objavljenih radova iznenađuje literarna osviještenost, kao i zrelost u razmišljanjima, što svakako podiže kvalitetu ovakva tipa izdanja, čija važnost leži ponajprije u poticanju učenika u bavljenje pisanim izričajem, funkcionirajući kao poligon za mlade talente, no ujedno širem čitateljstvu može poslužiti kao dobar pokazatelj stajališta i razmišljanja generacija koje dolaze.

Ljubica Anđelković

Vijenac 222

222 - 5. rujna 2002. | Arhiva

Klikni za povratak