Vijenac 219

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Zaustavlja li se obnavljanje Scale?

GLAZBENI GLOBUS

Zaustavlja li se obnavljanje Scale?

Milano Samo je šest mjeseci prošlo od početka obnove zgrade milanske Scale, a nastavak radova već je pod znakom pitanja. Grupa Legambiente tvrdi, naime, da područje pozornice i ono iza nje neće biti samo restaurirano, nego zapravo »grubo prepravljeno i na taj način uništeno«. Direktor Scale Paolo Arca, pak, upozorava da je proširenje prostora iza pozornice prema arhitektonskim zamislima Maria Botte nužno želi li se povećati broj predstava u sezoni te usto dobiti mogućnost bržega alterniranja. »Prema trenutnim kapacitetima možemo izmjenjivati opernu produkciju s koncertom ili manjim baletom, no nismo u mogućnosti u ponedjeljak, primjerice, igrati Seviljskoga brijača, a već u utorak Krabuljni ples.« Nastavak radova sad je u rukama suda. Odluka se očekuje još tijekom ovoga ljeta.

Haitink putuje u Dresden

Dresden Bernard Haitink (73), dosadašnji glazbeni direktor londonske Kraljevske opere, novi je šef dirigent dresdenske Staatskapelle. Na tome je mjestu zamijenio dotadašnjega šefa dirigenta toga orkestra, prošle godine nenadano preminula Giuseppea Sinopolija.

Rubinsteinova zbirka postigla cijenu od 800 000 eura

slikaBogata zbirka umjetnina, muzikalija i dokumenata vezanih uz glazbu pijanista Artura Rubinsteina dosegnula je gotovo 800 000 eura na dražbi francuske aukcijske grupacije Poulain & Le Fur. Najvredniji ponuđeni eksponat, zbirka desetak rukopisa među kojima se nalazi i onaj Chopinova glasovirskog opusa 66, prodan je za 330 000 eura. Pismo Petra Iljiča Čajkovskoga kupio je Mstislav Rostropovič, dok je Francuska nacionalna knjižnica, s pravom na otkup dva licitirana eksponata, otkupila pisma skladatelja Camillea Saint-Saënsa (5800 eura) i violinista Jacquesa Thibauda (1800 eura).

Natjecanja

Johann Sebastian Bach

Proglašeni su pobjednici 13. međunarodnog natjecanja Johann Sebastian Bach u organizaciji Bachova arhiva iz Leipziga. Natjecanje se održava od 1950. godine, od 1964. do 1996. svake četvrte godine i u pet kategorija, a do danas svake dvije godine i u tri promjenjive kategorije. Ovogodišnji pobjednici njemački su pijanist Martin Stadfied, pobjednica violinističkog natjecanja Finkinja je Laura Vikman (prva nagrada nije dodijeljena), dok prvu nagradu pjevačkoga dijela natjecanja dijele mezzosopranistica Franziska Gottwald i bas-bariton Dominik Wörner, oboje iz Njemačke. Sljedeće natjecanje u kategorijama orgulja, čembala i violončela najavljeno je za mjesece lipanj i srpanj 2004. godine. Natjecanje je otvoreno za sve mlade glazbenike u dobi od šesnaest do trideset i dvije godine. http://www.bach-leipzig.de/.

Glazbena arheologija

Otkrivena dosad nepoznata Telemannova opera

Dosad nepoznata opera Georga Philippa Telemanna otkrivena je u arhivima koji su se nakon pada Berlinskoga zida vratili iz Ukrajine u Njemačku. Dvosatno operno ostvarenje nosi naslov Pastorelle. Libreto, dijelom na francuskom, a dijelom na njemačkom jeziku, vjerojatno je uglazbljen između 1705. i 1710. godine. Djelo su u Berlinu pronašli znanstvenici Peter Huth i Raschid-Sascha Pegah.

Diskografija

Petnaest godina Naxosa

Diskografska kuća Naxos obilježava petnaest godina postojanja. U tom razdoblju Naxos je od malene neovisne tvrtke utemeljene 1987. u Hongkongu prerastao u multinacionalnu kompaniju s najboljim utrškom na svjetskom klasičnoglazbenom tržištu. Ključ uspješne politike bio je ponajprije u cijeni, umanjenoj za dvije trećine u odnosu na uobičajenu cijenu CD-a, kao i u nestandardnu repertoaru te solidnim izvedbama glazbenika iz manje razvikanih glazbenih centara Istočne Europe. Danas Naxos prodaje milijune CD-a i DVD-a. Samo u Australiji utrži oko tri milijuna CD-a godišnje, dok internetskom prodajom putem vlastitih stranica doseže i do šesto tisuća prodanih primjeraka mjesečno.

http://www.naxos.com/

Glazbena arhitektura

Orgulje na plimu i oseku

U morskoj luci britanskoga grada Blackpoola u rujnu će osvanuti orgulje na vodu. Djelo graditelja Liama Curtina svirat će iskorištavajući prirodne procese plime i oseke, a vrsta i intenzitet svirke ovisit će o vremenskim prilikama. Projekt je nagrađen prvom novčanom nagradom na britanskom nacionalnom natječaju za invencije i inovacije na područjima znanosti, tehnologije i umjetnosti (NESTA). Od orgulja se očekuje mnogo, od niza izravnih i posrednih obrazovnih rezultata, kao što su razvoj školskih programa, glazbene radionice i bolje razumijevanje problema okoliša, do pretvaranja blekpulske promenade u atraktivno turističko odredište.

Borko Špoljarić

Vijenac 219

219 - 25. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak