Vijenac 219

Mm

Kultura na Internetu

Teatarsko ljetno surfanje

www.hnk-split.hr, www.dubrovnik-festival.hr

www.hnk-split.hr, www.dubrovnik-festival.hr

Teatarsko ljetno surfanje

Ljeto je, vrijeme kad potaknuti toplinom sunca na površinu izbiju nomadski nagoni koji potaknu turiste, te nomade zapadnog svijeta, da otputuju na morsku obalu kako bi se rashladili. Zahtjevniji će turist osim sunca i mora prilikom odluke o odredištu svog odmora u obzir uzeti i mogućnost upoznavanja s povijesnim naslijeđem i kulturnom ponudom kraja kojeg posjećuje. Dubrovnik i Split predstavljaju vrhunce takve ponude.

Dubrovačke ljetne igre ove se godine održavaju po 53. put, a Splitsko ljeto navršava 48. godinu. Koliko višedesetljetna tradicija korespondira s današnjim vremenom najbolje je provjeriti putem Interneta.

Internetske stranice Splitskog ljeta nemaju samostalnu adresu, nego se nalaze na adresi HNK Split. Naslovnica donosi vrlo lijepo dizajniran plakat i izbor na hrvatskom i engleskom jeziku objavljenog programa. Kronološkim redom poredane priredbe osim datuma održavanja, lokacije pozornice, vrste događanja (drama, opera, koncert...) predstavljene su nazivom djela koje se izvodi i imenom redatelja (drama i opera) ili imenom izvođača i popisom autora čije će kompozicije biti izvedene bez navođenja točnog repertoara (koncerti). Program je moguće pretraživati po datumima. Stranice su koncepcijski dobro osmišljene no zbog tehničkih poteškoća neki linkovi nisu uvijek dostupni.

Dubrovačke ljetne igre imaju u cijelosti realizirane, odlično zamišljene i vrlo informativne (kako o proteklim tako i o budućim događanjima) internetske stranice...

Naslovnica donosi najavu priredbi tijekom tekućeg dana, te kronologiju dosadašnjih zbivanja na Igrama putem izvadaka iz osvrta i kritika koncerata koji su linkovima povezani sa izvorima, gdje je moguće pročitati cjeloviti tekst. Na naslovnici se najavljuju i popratni programi, primjerice otvaranje izložbe Vojislava Stanića i izložba kazališnih rekvizita Miše Baričevića. Putem fotografija koncertnih zbivanja i dramskih predstava možemo osjetiti djelić atmosfere koja vlada na i oko Dubrovačkih ljetnih igara.

Hoćemo još

Od dosad održanih priredbi najviše pažnje privikla je Carmina Burana Carla Orffa u izvedbi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i Dubrovačkog simfonijskog orkestra i komornog zbora pod dirigentskim ravnanjem Vjekoslava Šuteja, održana 12. srpnja. Ozračje tog velikog događaja osim fotografija prenosi i zvučni zapis izvedbe O Fortuna s generalne probe otvaranja 53. dubrovačkih ljetnih igara. Stranica provodi i ankete među svojim posjetiteljima. Na trenutno anketno pitanje: »Mislite li da bi u program Igara trebalo uvrstiti još jednu izvedbu Carmine Burane?« — velika je većina posjetitelja odgovorila potvrdno.

Program igara predstavljen je sažetkom, kao i cjelovitim programom u kojem se navodi vrijeme i mjesto održavanja pojedinih priredbi, izvođače i djelo(a) koje će biti izvedeno. Za razliku od dramskih uprizorenja s kojima se nije moguće detaljnije upoznati, za koncerte je putem linkova dostupna opširna bilješka iz pera Dubravka Detonija o izvođačima kao i cjelovit koncertni program sa podacima o skladateljima i djelima koja se izvode. Verzija stranice na engleskom jeziku sadržajem je oskudnija od hrvatske inačice, no pruža zadovoljavajući pregled sadržaja Dubrovačkih ljetnih igara. O detaljima vezanima uz cijene ulaznica, kao i njihovu kupnju i dostavu moguće je saznati putem posebnog telefonskog broja objavljenog na naslovnoj stranici.

Prisustvo pretraživača dodatno olakšava upoznavanje sadržaja kvalitetno oblikovane stranice Dubrovačkih ljetnih igara.

Goran Ivaniš

Vijenac 219

219 - 25. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak