Vijenac 219

Opera

Bavarska državna opera

Magična moć

Opsežan i ambiciozan repertoar BDO ostvaruje umjetnički ansambl sastavljen od dvadeset dirigenata, čak 217 solista, 142 glazbenika u orkestru, 91 člana zbora i 71 baletnog plesača

Bavarska državna opera

Magična moć

Opsežan i ambiciozan repertoar BDO ostvaruje umjetnički ansambl sastavljen od dvadeset dirigenata, čak 217 solista, 142 glazbenika u orkestru, 91 člana zbora i 71 baletnog plesača

Bavarska državna opera (BDO) u Münchenu ušla je u 21. stoljeće na čelu s generalnim glazbenim direktorom Zubinom Mehtom, čiji su dinamičnost i karizma jamstvo uspjeha na početku znanstveno, kulturno i tehnološki spektakularnoga tisućljeća. Rukovodeća ekipa BDO na čelu s intendantom Sir Peterom Jonasom drži da su magična moć pjevačkih zvijezda i čarolija opere i dalje ono što privlači publiku.

Zubin Mehta počeo je postavljati novi ciklus Wagnerova Prstena Nibelunga. Potkraj veljače bila je premijera Rajnina zlata, a potkraj lipnja bila je premijera Walküre, na početku Münchenskog opernog festivala. Tetralogija će se dovršiti do veljače 2003. Režija i likovna oprema povjereni su Herbertu Wernickeu. Pjevačku podjelu predvode John Tomlinson, Gabriele Schnaut, Waltraud Meier i Marjana Lipovšek u ulogama Wotana, Brünhilde, Sieglinde i Fricke.

Prethodni Prsten Nibelunga bio je na repertoaru od 1987. do 1999. Donio je prihod od 13,5 milijuna maraka. Cjelovit ciklus izveden je sedamnaest puta, a pojedine glazbene drame i više, najviše Walküra — 23 puta. Vlastiti prihod od prodaje ulaznica, gostovanja i medijske promidžbe što ga BDO ostvaruje čini gotovo trećinu novca kojim raspolaže i najveći je među svim njemačkim kazalištima. Prihod od prodanih ulaznica samo u Nacionalnom kazalištu porastao je gotovo za deset milijuna maraka od 1994, kada je iznosio trideset milijuna. Predstave se još izvode u Kazalištu princa-regenta i u starome baroknom kazalištu Cuvillies. Popunjenost gledališta u Nacionalnom kazalištu veća je od devedeset posto na opernim predstavama i oko devedeset posto na baletnim.

Projekt Kafka

Ove je sezone na repertoaru bilo 45 opernih naslova, šest akademskih koncerata orkestra BDO, od kojih polovicu dirigira Mehta, šest komornih koncerata te nekoliko prigodnih i gala koncerata te pjevačkih recitala. Pored spomenuta dva Wagnerova djela, još je pet premijera: Händelovi Acis i Galatea i Purcellovi Didona i Eneja u jednoj večeri, Puccinijeva Manon Lescaut, Janačekova Mudra lija, Stravinskijev Život razvratnika i praizvedba naručene svojevrsne monoopere radnoga naslova Projekt Kafka Hansa-Jürgena von Bosea u izvedbi Christophera Robsona.

Bavarski državni balet organizacijski je odvojen od Opere. Vodi ga češki umjetnik Ivan Liška. Balet ima sedam cjelovečernjih djela na repertoaru i dvije baletne večeri. Ovosezonske su premijere Rajmonda, baletna večer s koreografijama Georga Balanchinea, Jeroma Robbinsa i Jacopa Godanija i još jedna baletna večer pod naslovom Terpsihora-gala III.

BDO gostovala je potkraj rujna i početkom listopada prošle godine u Japanu, u Tokiju i Yokohami. Pod dirigentskim vodstvom Zubina Mehte izvela je Figarov pir, Tristana i Izoldu, Fidelija i Devetu Beethovenovu simfoniju. Na početku sezone nije u Münchenu po tradiciji izvela Majstore pjevače, nego je obnovljen Händelov Rinaldo. Intendant Jonas objasnio je to ovim riječima: »Wagner je ove sezone zastupljeniji nego ikada. Početak postavljanja Prstena Nibelunga početak je epskoga putovanja svakog opernog ansambla. Barokni repertoar što smo ga postavili posljednjih nekoliko godina postao je uporište uspjeha što ga BDO doživljava u publike. Mogu reći da uživamo zlatno razdoblje popularnosti kakvo još nije zabilježeno.«

Najveća pozornica

Pozornica Nacionalnog kazališta najveća je u Njemačkoj. U glavnome gradu Bavarske mladi je Mozart doživljavao uspjeh na praizvedbama svoje Lažne vrtlarice i Idomenea. Richardu Wagneru tu su praizvedeni Tristan i Izolda, Majstori pjevači, Rajnino zlato i Walküra. U BDO ili, nekoć, Bavarskoj dvorskoj operi, također su praizvedene opere Palestrina Hansa Pfitznera, Mjesec Carla Orffa i Capriccio Richarda Straussa.

Opsežan i ambiciozan repertoar BDO ostvaruje umjetnički ansambl sastavljen od dvadeset dirigenata, čak 217 solista, 142 glazbenika u orkestru, 91 člana zbora i 71 baletnog plesača. Od 98 solistica samo je šest stalnih članica, a od 119 muških solista samo njih desetorica, dok su svi ostali umjetnici — dirigenti, redatelji, scenografi, kostimografi i koreografi — angažirani po ugovoru. Stalni solisti pjevaju male i epizodne uloge.

Davor Schopf

Vijenac 219

219 - 25. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak