Vijenac 219

Maticahrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Čapljina

13. srpnja u Osnovnoj školi Lipanjske zore u Domanovićima u povodu obilježavanja devete obljetnice Hrvatske žrtve Hrvatskoj zemlji Matica hrvatska Čapljina u suradnji s poglavarstvom općine Čapljina predstavila je knjigu Zločin s pečatomGenocid i ratni zločin bošnjačko-muslimanskih snaga nad Hrvatima Bosne i Hercegovine 1992-1994. godine. Knjigu su predstavili prof. Ivica Mlivončić, autor knjige, dr. fra Andrija Nikić, sveučilišni profesor i Marinko Škobić, odvjetnik.

Čitluk

U izdanju Matice hrvatske Čitluk izašla je knjiga crtica i pjesama za djecu Latica autora Ivana Bora. Urednik knjige je prof. Andrija Stojić.

Dubrovnik

U dvorani Međunarodnog središta hrvatskih sveučilištaraca Matica hrvatska Dubrovnik i Odjel za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske predstavili su časopis »Prirodoslovlje« nakladnika Matice hrvatske. Riječ je o prvom broju časopisa Odjela za prirodoslovlje i matematiku s tematskom cjelinom O dubrovačkim prirodoznanstvenicima koji je rezultat radova izloženih na znanstvenom skupu Hrvatski prirodoslovci 10, održanu u Dubrovniku 25. i 26. listopada 2001. u prostorijama Instituta za istraživanje korozije i desalinizaciju HAZU, u samostanu sv. Jakova. Nakana je časopisa popularizacija i promicanje svih grana prirodoslovlja i matematike, o čemu svjedoči i sadržaj prvog objavljenog broja. U časopisu su prikazani životi, djela i prinosi hrvatskih prirodoslovaca koji pripadaju dubrovačkom kulturnom i znanstvenom krugu.

Đakovo

U izdanju Matice hrvatske Đakovo ovih je dana izašla iz tiska knjiga pok. Mirka Kladarića Divani Joze Đakovačkog. Time je Matica hrvatska Đakovo odala priznanje dugogodišnjem članu predsjedništva đakovačke Matice i uredniku »Đakovačkog glasnika« ali i čovjeku koji je po svom ukupnom djelovanju istaknuta osoba đakovačke kulture u drugoj polovici 20. st. Knjiga prikazuje tri stvaralačke dimenzije Mirka Kladarića — novinarskokolumnističku, pripovjedačkofikcionalnu i stripovskocrtačku. Uz tekstualni dio knjige objavljen je dio njegovih izabranih karikatura kao i dijelovi njegova dva stripa. Urednik knjige je prof. Nikola Bičanić.

Karlovac

U izdanju Matice hrvatske Karlovac izašla je iz tiska dugo najavljivana knjiga Marinka Marinovića Tragom hrvatske duše. To je treća knjiga autora rođena u Bruški pokraj Benkovca. Knjiga je zbirka putopisa po Karlovcu, oko Karlovca, po Hrvatskoj, s odlaskom u Bosnu i Hercegovinu i s nekoliko putopisu srodnih tekstova o temi Domovinskoga rata. Marinovićevi putopisi ponajprije su plemenita priča koja donosi radost i koja se prihvaća kao mudrost života.

12. srpnja u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić Matica hrvatska i Grad Karlovac, u povodu Dana Grada, po osmi su put dodijelili hrvatsku književnu nagradu Zdravko Pucak, koja se dodjeljuje pjesnicima do tridesete godine života. Ovogodišnji laureat mladi je zagrebački pjesnik Goran Bogunović. Prosudbeni odbor u sastavu Slavko Mihalić, Irena Lukšić i Gojko Sušac zbirku pjesama Gorana Bogunovića okarakterizirali su kao poeziju pisanu s tehnicističkim i inženjerskim pristupom. Posebnost je nagrade da, osim prigodne plakete, najboljem mladom pjesniku omogućava i izdavanje zbirke pjesama. Zbog toga se svake godine povjerenstvo vrlo temeljito brine o kvaliteti i doista želi nagraditi najvredniji rukopis — istaknuo je predsjednik Matice hrvatske Karlovac, prof. Ivan Jurković.

Koprivnica

24. lipnja u koprivničkoj Gradskoj vijećnici održana je Skupština Matice hrvatske Koprivnica na kojoj je izabrana nova uprava — za novog predsjednika izabran je Dražen Ernečić, kustos u muzeju grada Koprivnice, a za potpredsjednike Slavko Fijačko i Ivan Večenaj. Maja Gjerek Lovreković izvijestila je o radu Matice hrvatske Koprivnica, a kao najveći problem istaknuto je pitanje smještaja Matice hrvatske u Koprivnici, u čemu se Matica nada pomoći od Grada. Najviše pozornosti posvećeno je kulturno-umjetničkoj manifestaciji Galovićeva jesen. Skupštini je prisustvovao potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, koji je nadahnuto govorio u povodu 160. obljetnice Matice hrvatske i izrazio zabrinutost malodušjem hrvatske mladeži. Skupština je zaključena govorom novoga predsjednika Dražena Ernečića, koji je izjavio da će raditi na promociji Koprivnice i Podravine.

Križevci

slikaU izdanju Matice hrvatske Križevci objavljen je katalog izložbe Ilustrirane znanstvene knjige u knjižnici grkokatoličke biskupije. To je treća publikacija o knjižnici grkokatoličke biskupije u Križevcima, kojom se obilježava 200. godišnjica preseljenja sjedišta grkokatoličke biskupije u Križevce i 750. godišnjica dodjeljivanja prvih banskih povlastica gradu Križevcima. Katalog izložbe sadrži kataložne opise knjiga, koji osim naslova knjiga nude i podatke o tiskari, godini i mjestu tiskanja, dimenzijama knjige, broju stranica te broju ilustriranih stranica. Urednica prelijepoga kataloga predsjednica je križevačke Matice Renata Husinec.

Mostar

U Galeriji kraljice Katarine Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače Matica hrvatska Mostar predstavila je Hercegovačke zapise novinara Petra Miloša. Miloš je u knjizi sabrao tekstove objavljene u posljednjih deset godina u raznim dnevnim i tjednim novinama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini duhovito obradio raznolike teme i osobe. Knjiga je svjedočanstvo života na prostorima Tomislavgrada, Livna, Posušja, Širokoga Brijega... Uz autora predstavili su je prof. dr. Ante Marković i prof. Ivan Sivirić.

Mrkopalj

U izdanju Matice hrvatske Mrkopalj izašla je zbirka pjesama Marka Starčevića Zakon o Gorskom kotaru.

Našice

Dobitnica ovogodišnje nagrade Osječko-baranjske županije za kulturu je prof. Silvija Lučevnjak, predsjednica Matice hrvatske Našice i ravnateljica Zavičajnog muzeja u Našicama. Nagrada joj je dodijeljena prigodom Dana županije, a o prijedlogu da upravo ona postane ovogodišnji laureat nije znala do posljednjega trenutka. Prijedlog je, naime, potekao od tajnika Matice u Našicama Drage Trošelja. Budući da je nagrađena ponajprije zbog rada u Matici hrvatskoj prof. Lučevnjak istaknula je rad svojih prethodnika koji su vodili Maticu hrvatsku Našice od njezina ponovnog osnutka 1991, Julijana Domanova, Josipa Patajca i pok. Emila Orosa te naglasila da u ovakvu poslu sam pojedinac ne može ništa učiniti. »Ja možda jesam mali motor u tome svemu, ali bez neprocjenjive pomoći članova Matice Leona Majera, Zvonka Brdarića i mnogih drugih sve bi palo u vodu.«

Orebić

U klaustru samostana Gospe od Anđela u Orebiću promovirana je prva zbirka pjesama mladoga dubrovačkog autora, povjesničara Vinicija B. Lupisa, rodom iz Vignja na Pelješcu, pod naslovom Inkantano vrime. Zbirku je objavila Matica hrvatska Dubrovnik, a predstavio ju je Luko Paljetak, naglasivši njezin posebno vrijedan prinos hrvatskome dijalektalnom pjesništvu, gotovo iščezlom dijalektu zapadnog Pelješca — čakavsko-ikavskom.

U sklopu manifestacije Dani kulture Orebić 2002, u organizaciji Matice hrvatske Orebić i Centra za kulturu pod pokroviteljstvom općine u crkvici sv. Navještenja Nuncijata, otvorena je zajednička izložba dviju dubrovačkih autorica Dubravke Rathman i Jagode Lasić. Autorice su se predstavile orebićkoj publici sa četrdeset i četiri djela.

Osijek

Izašao je novi broj časopisa za književnost i kulturu Matice hrvatske Osijek »Književna revija« br. 1-2, 2002, 42. god.

Ozalj

Na godišnjoj skupštini Matice hrvatske Ozalj održanoj u lipnju istaknuto je mjesto zauzela rasprava o nastavku održavanja likovne kolonije Slavino proljeće, koja se organizirala u čast ozaljske i hrvatske slikarice Slave Raškaj, a prekinuta je početkom Domovinskoga rata. U okviru Slavina proljeća održano je devet susreta slikara, a zatim je rad kolonije prestao, iako je okupljao najpoznatija likovna imena hrvatske kulture pa i umjetnika iz nekih drugih europskih zemalja. Nakon trinaest godina Matica hrvatska pokrenula je prijedlog da se Slavino proljeće obnovi, pripremi program, dobije potpora gradskih vlasti i sponzora i priđe organizaciji. Na Skupštini je usvojen i program rada do 2004, u kojem će se znatna briga posvetiti skupljanju zavičajne zbirke, pisane građe, knjiga, dokumenata rukopisa, kulturno-povijesnim spomenicima ozaljskoga kraja, propagiranju izdanja Matice hrvatske i obilježavanju važnih obljetnica. Za predsjednika je ponovo izabran vlč. Josip Jakovčić, ozaljski župnik.

Primošten

U prostorima Matice hrvatske Primošten otvorena je izložba Ručno tkanje. Organizator izložbe primoštenska je Matica, Županijski muzej iz Šibenika i Centar za kreativne alternative iz Zagreba. Na izložbi su predstavljeni radovi tkalja iz Šibenika, Kistanja, Supljaka i Zagreba.

Rijeka

10. srpnja predstavljen je u prostorijama Matice hrvatske Rijeka novi broj časopisa »Dometi« br. I-IV, 2001, god. 11. Časopis su predstavili Darko Deković, glavni urednik časopisa i predsjednik riječke Matice, i Marko Samardžija, urednik tematskoga bloka ovoga četverobroja Hrvatski jezik na pragu XXI. stoljeća. Ovaj broj »Dometa« svojom temom uvodi u sljedeći broj, koji je već u pripremi, a u njemu će biti riječi o hrvatskom pravopisu.

Tovarnik

Na inicijativu Matice hrvatske Tovarnik Matoševa rodna kuća u Tovarniku, u kojoj je on boravio od 1873. do 1975, i koja je s vremenom doživjela mnoge graditeljske promjene i mijenjala vlasnike, uskoro će biti rekonstruirana. Riješeni su imovinskopravni problemi, koji su početak realizacije ovoga projekta odgodili četiri godine. Postignut je dogovor s Družbom sestara Kraljica Svijeta koja je bila vlasnik Matoševe kuće od 1973. prenamijenjene za samostan. Družba će dobiti novu kuću pored Matoševe, koja bi se trebala izgraditi do kraja ove godine. Matoševa rodna kuća bit će sagrađena u izvornome obliku prema arhitektonskim standardima i u stilu s kraja 19. stoljeća, pa će vizura kuće biti identična originalu koji je sačuvan na fotografiji Vanje Radauša iz 1973. Osim spomen-sobe u koju će biti smještena ostavština Antuna Gustava Matoša, u sklopu novoobnovljene rodne kuće na petsto četvornih metara raspoloživoga prostora smjestit će se i sjedište Matice hrvatske Tovarnik te mjesna knjižnica i čitaonica, a u prostranom dvorištu uredit će se pozornica i mjesto predviđeno za posjetitelje.

Vinkovci

Na području Vukovarsko-srijemske županije završen je dio akcije Volim Hrvatsku. Natjecali su se vrtići, osnovne škole i fotografi. Školskoj djeci nagrade su uručene na kraju školske godine, a likovni radovi djece iz vrtića izloženi su u Matici hrvatskoj Vinkovci.

Zadar — Povjereništvo Benkovac

Na Dan državne zahvalnosti, 5. kolovoza, u prostoru Tvrđave Kaštel-Benković u Benkovcu održat će se promocija zbornika Hrvatska u doba kneza Branimira, koju je izdala Matica hrvatska Zadar. Zbornik će predstaviti predsjednik zadarske Matice prof. dr. Šime Batović, dr. Lovorka Čoralić u ime Instituta za hrvatsku povijest i gradonačelnik grada Benkovca Branko Kutija. Knjiga je zbornik radova sa znanstvenoga skupa održana u Benkovcu 12. lipnja 1998, na kojem su ugledni hrvatski povjesničari i povjesničari umjetnosti izložili petnaest referata koji ne govore samo o Branimirovu dobu nego i o kasnijim srednjovjekovnim zbivanjim u benkovačkom kraju. Benkovački znanstveni skup o knezu Branimiru pokazao je da je sam knez, kao i njegovo doba, još tema o kojoj se može reći nešto novo, bez obzira na uistinu opširnu bibliografiju koja u hrvatskoj historiografiji postoji o njoj. O tome svjedoče prilozi u ovom zborniku, koji će sigurno naći svoje mjesto u hrvatskoj povijesnoj znanosti. Knjigu je uredio dr. Šime Batović.

Alma Čavlek-Kovač

Vijenac 219

219 - 25. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak