Vijenac 219

Književnost

Susret s alžirskim piscem Mohammedom Moulessehoulom

Književna sudbina vojnika

Autobiografski zapis je konačno otkrio pravi identitet alžirskog književnika Mohammeda Moulessehoula, koji je, iz političkih razloga, godinama morao živjeti u anonimnosti

Susret s alžirskim piscem Mohammedom Moulessehoulom u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu

Književna sudbina vojnika

Autobiografski zapis je konačno otkrio pravi identitet alžirskog književnika Mohammeda Moulessehoula, koji je, iz političkih razloga, godinama morao živjeti u anonimnosti

U sklopu kulturnih događanja u organizaciji Francuskog instituta u Zagrebu, sredinom prošlog mjeseca, u Medijateci je priređen susret s frankofonskim piscem iz Alžira, koji je u svijet književnosti ušao pod pseudonimom Yasmina Khadra. Pod tim se ženskim imenom godinama skrivala ličnost Mohammeda Moulesshoula, visokog časnika alžirske vojske. Ta čudna sudbina, taj dvostruki život, dostojni sižea kakva romana, u zbilji su postali temom posljednjega romana Yasmine Khadra, naslovljenog Pisac. Objavljen prošle godine u Parizu kod Juilliarda, taj je autobiografski zapis konačno otkrio pravi identitet alžirskog književnika Mohammeda Moulessehoula, koji je, iz političkih razloga godinama morao živjeti u anonimnosti. Da bi se dobro razumjeli razlozi koji su ga doveli do obje odluke, prve, da se prikrije, druge, da se otkrije, treba dobro poznavati povijest njegova života.

Vojna karijera

Mohammed Moulessehoul rođen je 1955. u Kenadsi, u Alžiru, i prema očevoj volji ušao je u nacionalnu vojnu školu u dobi od devet godina. Vojnoj karijeri posvetio je, dakle, djetinjstvo, mladost i dobar dio zrelih godina. No to ga nije moglo zadovoljiti, jer se u nutrini oduvijek osjećao piscem. Pisanje je prepoznao kao svoju sudbinu. Ali vojna hijerarhija nije prihvaćala pisce u svojim redovima. U najmanju ruku moralo ih se držati pod kontrolom, pa se u tu svrhu tražilo da sve što napišu podastru na uvid komitetu zadužena za vojnu cenzuru. Mohammed Moulesseholu nije mogao pristati na takve uvjete. No, nije pokazao revolt, nego se odlučio prikriti ga uspostavljenjem dvostruke ličnosti: danju je bio vojnik, a noću pisac! Odlučio je objavljivati svoja djela kao Yasmina Khadra, uzevši za pseudonim dva imena svoje supruge. Od 1984. do danas Mohammed Moulessehoul, skriven iza poetična ženskog imena, napisao je desetak knjiga, čijom je osnovnom temom bila i ostala alžirska zbilja, sudbina zemlje koja živi pod stalnim nasrtajima terorizma, koja je uništena korupcijom svoje političke elite, i, dajmo riječ piscu, zemlje »prepuštene ništavilu, poroku i utopističkim tlapnjama«.

Mohammed Moulessehoul počeo je pisati na alžirskom, no poslije je izabrao francuski, iz ljubavi prema jeziku i književnosti koju je osjećao kao dio vlastite kulture. Nesklon klasifikacijama, primjerice onoj koja alžirsku književnost određuje prema političkim specifikacijama tzv. pretkolonijalnog, kolonijalnog i postkolonijalnog razdoblja alžirske povijesti, Mohammed Moulessehoul nedvosmislen je u razumijevanju književnosti i određenja književnika. Biti književnik za njega je sudbinsko određenje. Prostor i jezik mogu biti stvar izbora.

Krimi početci

U Francuskoj se Mohammed Moulessehoul pojavio najprije s trilogijom o inspektoru Lobu, koja pripada žanru kriminalističkog romana. No kasnija njegova djela, uključivši i posljednje, karakteristična naslova Pisac, pokazuju da on žanrovski nije usmjeren samo na jedan model, premda je u tematskom pogledu uvijek riječ o jednom te istom sadržaju, a to je Alžir, sa svom brutalnošću njegova današnjeg realiteta.

Poslije šest objavljenih romana u Francuskoj između 1994. i 2001. godine, Yasmina Khadra, alias Mohammed Moulessehoul, već priznat u književnim krugovima, odlučio se demaskirati, otkrivajući svoj pravi identitet u posljednjem romanu Pisac. Ta je odluka bila usko povezana s još jednom važnom odlukom njegova života: da privede kraju vojnu karijeru. Mohammed Moulessehoul napustio je alžirsku vojsku bez mnogo buke, bez ogorčenja, čak i bez riječi zamjerke. Priznavši javno svoj identitet, konačno se uskladio sa samim sobom. Nakon godina tajnog života, točnije rečeno života podijeljena izmedju dvije zbilje, za Mohammeda Moulessehoula došlo je vrijeme da dosegne svoju sudbinu.

Bosiljka Perić-Kempf

Vijenac 219

219 - 25. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak