Vijenac 219

Mm

FUTUROPOLIS

FUTUROPOLIS

Pametan minirobot

slikaTežak 28 grama. Velik četiri kubična centimetra. To su mjere najmanjeg robota koji trenutno vozi po svijetu. Osnovna mu je namjena otkrivanje puknuća u uskim cijevima, ali mogućnostima za alternativnu uporabu nema kraja. Sitni tenkić toliko je okretan da se može okrenuti na kovanici. Napajaju ga baterije kakve se rabe za ručne satove, a kao pogon mu služe čak dva elektromotora, koji pokreću svaki po jednu gusjenicu. Okretnost mu, dakako, nije jedina vrlina. Kao dodatna oprema nude se senzor osjetljiv na toplinu, mikrofon pa čak i kamera. Sve prikupljene podatke preko odašiljača odmah javlja centrali. Najvažnija posebnost međutim ne leži ni u posebnoj opremi! Robot posjeduje oblik umjetne inteligencije, tako da čitave grupe mogu raditi zajedno kao pčele u roju.

www.sandia.gov/media/NewsRel/NR2001/minirobot.htm

Oglašavanje za napredne

Oglasni stupovi stvarno nisu nov izum. Naprotiv, riječ je o starom i nadasve uspješnom proizvodu. Ali čovjek ne bi bio čovjek da ne želi poboljšati i ono što je sasvim solidno. Tvrtka Sauerwein zato je proizvela elektronički stup. Ekran je visok tri metara i površine osam četvornih. Slika se dijeli na osamnaest vodoravnih poteza svjetlećih dioda (LED). Prizori koji se prikazuju imaju visoku rezoluciju, tako da se slika odlično prepoznaje i na udaljenosti od trideset metara. Valja istaknuti da se iz svakog kuta vidi identična slika. Bubanj stupa se, naime vrti brzinom od 270 okretaja u minuti. Na toj brzini nadilazi tromost oka i stvara privid uvijek vidljiva plakata. Takozvani electronic surround poster (ESP) proizvođači namjeravaju prvo iskušati u zračnim lukama i na kolodvorima.

www.sauerwein.de

Robofly

Zamislite najmanji avion na svijetu! Sada zamislite prosječnu muhu! I, na kraju, zamislite da su jednake veličine i, kada se muha najede, jednako teške. Težak 43 miligrama robofly s promjerom krila 13 milimetara stvarno znači tehnološku senzaciju. Tomu valja pridodati i činjenicu da leti na solarni pogon i da ima instaliranu kameru. Službeno ti bi muhe-avioni trebali biti rabljeni u otkrivanju zatrpalih nakon potresa. S obzirom da je američka vlada, točnije vojska, investirala dva i pol milijuna dolara u razvoj tog čuda tehnologije, slobodno se može pretpostaviti da bismo robofly mogli odmah preimenovati u robospy. U službu bi trebao krenuti 2004, do kada će, nadaju se konstruktori, riješiti probleme upravljanja. Kako je, naime, mala letjelica koncipirana po uzoru na muhe, moraju se i vjerno kopirati kretnje kukaca. Da to nije lako potvrđuje i podatak da muhe mogu slijetati i uzlijetati u svakom smjeru, da mogu mijenjati smjer u 30 tisućinki sekunde i da udaraju krilima 180 puta u sekundi. Od roboflya se očekuje isto. Za koju godinu.

journalism.berkeley.edu/projects/mm/spingarnkoff/flyorama/robofly.html

Bezbolna injekcija

Pitanje je koga će ovaj izum najviše veseliti: djecu, roditelje ili liječnike? Bezbolna injekcija svakako će obradovati mnoge koji se nikada nisu sprijateljili s konvencionalnom iglom. Injekcija nije veća od prosječne kemijske olovke, a ni uporaba nije ništa teža. Jednostavno u napravu ubacite ampulicu lijeka. Injekcija proizvodi pritisak 300 bara i istiskuje sadržaj ampulice. Lijek izlazi kroz otvor veličine dvije stotinke milimetra — dimenzije pore na ljudskoj koži. Pritisak je dovoljan da sadržaj utisne otprilike centimetar pod gornji dio kože — bezbolno. Pacijent osjeća samo lagano kuckanje.

www.roeschnet.com/nadellos.htm

Reciklirane kuće

Jedni grade kuće od cigle. Drugi, da bi uštedjeli, od drva. A treći? Treći su se stvarno dosjetili najjeftinije mogućnosti: grade od papira! Tu zamisao ponovno je otkrila grupa američkih arhitekata. Papercrete je naziv za građevinski materijal izumljen još davne 1928. Tada nije bila popularna ta smjesa papira, cementa, vode i pijeska. Danas bi stvar mogla izgledati drukčije. Papercrete se može lijevati kao beton ili se od njega mogu izrađivati cigle. Kako se sastoji od 80 posto zraka, dokazano je odličan izolator. Osim toga, rukovanje je jednostavnije nego običnim ciglama, jer su ove mnogo lakše. Cijena četvornog metra bila bi prema tome oko pola eura. Jedini je neizbježni trošak posebno zaštitno lakiranje. Nezaštićeni papercrete je, naime, vrlo osjetljiv na vlagu.

www.zianet.com/papercrete/

Domagoj Cerovac

Vijenac 219

219 - 25. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak