Vijenac 219

Film

FILMSKA ČETVRT

Dugo filmsko ljeto

FILMSKA ČETVRT

Dugo filmsko ljeto

Zagreb Umjesto nekadašnjih revija repriznih naslova, ovogodišnji kraj srpnja i cijeli kolovoz nude u hrvatskim kinima sve same premijere, među kojima i nekoliko aktualnih svjetskih hitova. Ljetni kinokrešendo, većinom holivudskog podrijetla, započinje tako komedijom Svijet duhova Terryja Zwigoffa i špijunskim trilerom Sam protiv svih Christiana Duguaya, a nastavlja se drugim dijelom znanstveno-fantastičnog spektakla Ljudi u crnom Barryja Sonnenfelda s Willom Smithom i Tommyjem Leejom Jonesom kao terminatorima izvanzemaljskih uljeza. Pred domaće gledatelje stižu zatim komedija Sve zbog jednog dječaka Chrisa Weitza i Paula Weitza s Hughom Grantom, SF saga Vremeplov Simona Wellsa, horor Resident Evil Paula Andersona s Millom Jovovich, te igrano-animirana atrakcija redatelja Roba Minkoffa Stuart Little 2. Napokon, završetak će godišnjih odmora popratiti pseudopovijesni spektakl Kralj škorpiona Chucka Russela, psihološki triler Ubojstvo po brojevima Barbeta Schroedera sa Sandrom Bullock, te animirana fantazija Povratak u Nigdjezemsku Robina Budda i Donovana Cooka.

Što je ispod crte?

slikaZagreb U odnosu na gužvu u kinima, početak će kolovoza za ekipu filma Ispod crte redatelja i scenarista Petra Krelje (Vlakom prema jugu) označiti kraj dvomjesečnog snimanja na zagrebačkim lokacijama i početak rada na višemjesečnoj postprodukciji kako bi ova obiteljska drama sljedeće godine doživjela svoju kinopremijeru. Uglednom je hrvatskom sineastu ovo prvi igranofilmski projekt nakon Stele iz 1990, ali ne i povratak redateljskom poslu, jer se tijekom proteklih dvanaest godina intenzivno bavio snimanjem dokumentarnih filmova. Ispod crte pak pripovijeda o raspadu jedne zagrebačke obitelji s tri generacije, koji će kulminirati otmicom nakon što njezine članove rastrgaju proturječnosti i predrasude iz prošlosti. U glavnim su ulogama Kreljina filma Relja Bašić, Filip Šovagović, Rakan Rushaidad, Leona Paraminski i Anja Šovagović, snimatelj je Karmelo Kursar, skladatelj Davor Rocco, dok je Ispod crte zajednička produkcija tvrtke Vedis, HRT-a i Ministarstva kulture RH.

Groznica festivalskih večeri

Sarajevo Kada su u pitanju filmski festivali, ljeto je poprilično živo razdoblje — kako u Hrvatskoj s pulskom i motovunskom manifestacijom, tako i diljem svijeta. Nama se geografski najbliži 8. Sarajevo film festival održava od 16. do 24. kolovoza, i to sa svojim uhodanim programima Open Air, Panorama i — Tribute to, koji je ove godine posvećen britanskom redatelju Mikeu Leighu. U drugoj polovici kolovoza otvaraju se i renomirani 26th Montreal World Film Festival (22. kolovoza-2. rujna), te prestižna venecijanska Mostra u svom 59. izdanju (29. kolovoza-8. rujna). Što se tiče kratkometražnih filmova, njihove će autore ugostiti 8th Palm Springs International Festival of Short Films (6-12. kolovoza), a Hiroshima će biti domaćinom svjetskim animatorima na svom 9th International Animation Festivalu (22-26. kolovoza).

Izvanzemaljci u žitu

slikaLos Angeles Ako itko u svijetu filma ne miruje ni dana tijekom ljetnih mjeseci, onda su to američki filmski producenti i kinoprikazivači. Razlog je najgušći kinorepertoar tijekom cijele godine, s dvije do tri premijere potencijalnih hitova svakog tjedna. Već 2. kolovoza to bio mogao postati novi film redatelja i scenarista M. Nighta Shyamalana (Šesto čulo) kratkog naslova Signs. Riječ je o znanstveno-fantastičnom trileru o divovskim geometrijskim krugovima pronađenim u poljima pennsylvanijskog pastora i farmera Grahama Hessa, za koje se pretpostavlja da su izvanzemaljskog podrijetla. Glavnu ulogu tumači Mel Gibson, dok mu je partner u ulozi mlađeg brata Joaquin Phoenix. Film bi u hrvatska kina trebao stići najesen.

Knjiga

Tom Holden, Teach Yourself Film Making, Contemporary Books, 2002. Ljeto je i idealno vrijeme za nove hobije, a amatersko je snimanje filmova na samom vrhu popisa. U to je uvjeren Tom Holden, autor upravo objavljenog priručnika o samostalnom kreiranju filmskih radova, od pisanja scenarija i financiranja, preko potrage za lokacijama, do završne obrade snimljenog materijala. Ukratko, idealno za buduće filmaše i sadašnje vlasnike digitalnih kamera.

Časopis

»Videonet« je nova tiskovina za ljubitelje kućnog kina, a izdavači mu nisu iz SAD-a, nego iz — Hrvatske. Po cijeni od osam kuna za primjerak, zagrebački nakladnik GIPA-ZAG u desetak rubrika ovog mjesečnika nudi opširan pregled aktualnosti s domaćeg VHS i DVD tržišta. Časopis se može nabaviti u videotekama.

CD

Various Artists, Austin Powers in Goldmember (Soundtrack) Antibondijana se nastavlja. Treći dio pustolovina šašavog špijuna Austina Powersa Austin Powers in Goldmember Jaya Roacha s Mikeom Myersom u naslovnoj ulozi u svjetska kina stiže 26. srpnja, dok dvanaest pjesama iz filma osvajaju svojim slavnim interpretima na čelu s The Rolling Stonesima i Britney Spears.

Internet

slikahttp://www.motovunfilmfestival.com/ I ovogodišnji 4. Motovun film festival (30. srpnja-3. kolovoza) korisnici Interneta mogu pratiti 24 sata dnevno, zahvaljujući suradnji uprave Festivala i HThineta. Posebna je atrakcija dakako program »Motovun Online«, o čijem pobjedniku odlučuju sami on line gledatelji.

Boško Picula

Vijenac 219

219 - 25. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak