Vijenac 219

Glazba, Opera

CD opera

Brazilski raritet

Carlos Gomes, Salvator Rosa, Regis Forum

CD opera

Brazilski raritet

Carlos Gomes, Salvator Rosa, Regis Forum FRC9201 2CD

Gramofonska tvrtka Regis predstavlja prvu svjetsku snimku opere Salvator Rosa brazilskoga skladatelja Antonija Carlosa Gomesa. Rođen 1836. u Campinasu kao jedno od dvadeset i šestero (!) djece, Gomes je osnovnu glazbenu naobrazbu stekao u Brazilu. Car Pedro Drugi ishodio mu je vladinu stipendiju za studij na milanskome konzervatoriju, na kojemu je 1868. diplomirao. U Italiji, svojoj drugoj domovini, Gomes je stekao ugled uspješna skladatelja, kojemu se divio i Verdi. Skladao je osam opera među kojima je najpoznatija Il Guarany. Kasnih osamdesetih godina slava mu je počela blijediti pa se vratio u Brazil. Godine 1896. postao je ravnatelj konzervatorija u Belemu, gdje je nekoliko mjeseci poslije i umro. Za brazilskoga nacionalnog uzleta tridesetih godina prošloga stoljeća posmrtno je proglašen nacionalnim herojem.

Glavni junak Gomesove pete opere, u četiri čina, nastale na libreto Antonija Ghislanzonija (autora libreta Verdijeve Aide) i praizvedene 1874. u Genovi, napuljski je slikar Salvator Rosa (1615-1673), poznat najviše po pejsažima sa žestokim prizorima, ali i kao pjesnik i glumac britke satire, što mu je pribavilo brojne neprijatelje. Povijesni je lik u operi i napuljski ribar i domoljub Masaniello, vođa uspješne pobune Napuljaca protiv španjolskih zavojevača 1647. godine.

Opera je skladana posve u stilu i na način talijanske kasnoromantične opere, s obveznim ljubavnim zapletom između dvoje pripadnika različitih političkih snaga, tlačitelja i potlačenih, s arijama (najpoznatija je basovska koja se može češće čuti), duetima, ansamblima, zborovima. Bogata je u zvuku, dramaturški koherentna, lako se sluša. Talijanska je i u duhu, ima elemenata talijanskog folklora — napuljska tarantella, i teško bi se uopće moglo pronaći nešto što bi asociralo na Gomesov rodni Brazil. Djelo predstavlja ansambl Opere iz Dorseta pod ravnanjem Patricka Shelleya s tenorom Fernandom del Valle u naslovnoj ulozi. Solisti su dobro odabrani i izvedba je u cjelini vrlo korektna, snimka također. Ljubitelji opernih rariteta zacijelo će biti zadovoljni ovom novom diskografskom ponudom.

Marija Barbieri

Vijenac 219

219 - 25. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak