Vijenac 219

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Branka Kaminski (1956-2002)

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Branka Kaminski (1956-2002)

Tužna vijest o tragičnoj pogibiji arhitektice Branke Kaminski osupnula je arhitektonski Zagreb i cijelu Hrvatsku. Branka je bila omiljena i cijenjena među kolegama, poznata ponajprije po svojim iznimnim crtežima. Već za vrijeme studija na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu prepoznat je njezin nesvakidašnji dar te je ubrzo postala vodećim grafičarem među arhitektima, specijalizirajući se za sve vrste prostornih prikaza, od konceptualnih prostoručnih skica do prezentacijskih aksonometrija i perspektiva urbanističkih, arhitektonskih te projekata interijera. U posljednja dva desetljeća nije prošao gotovo ni jedan arhitektonski natječaj na kojem projekt za koji je Branka risala perspektivu nije polučio uspjeh, i to najčešće prvu nagradu, a bila je stalnim suradnikom mnogih hrvatskih arhitekata na svim važnijim projektima. Ni doba kompjutorizacije nije potamnilo njezinu slavu, štoviše, majstorski crtež rukom dobio je na cijeni pa je bila iznimno tražena i izvan granica domovine. Uz bogati crtački opus, prezentiran na više samostalnih izložbi, Branka Kaminski bavila se i projektiranjem, najčešće u suradnji s drugim autorima, a njezina prerana smrt ostavit će veliku prazninu u suvremenoj hrvatskoj arhitekturi.

Zagreb na rijeci Savi

U trešnjevačkoj galeriji Modulor do 19. srpnja bila je postavljena izložba Zagreb na rijeci Savi o planovima i projektima za gradnju središnjega gradskog prostora autora Radovana Delallea. Desetljećima vrući krumpir zagrebačkog urbanizma — odnos grada prema njegovoj rijeci, bio je zadatkom nedavnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja za uređenje prostora Save na potezu od Podsuseda do Ivanje Reke na kojem je Delalle u zajedništvu sa J. S. Delalleom i D. Kišom osvojio jednu od tri druge nagrade. Izložbom autor prezentira svoje dugogodišnje bavljenje savskim priobaljem i ideje koje je od 1969. do danas predlagao za novo gradsko središte na rijeci što su tematski grupirane u četiri cjeline: 1. Urbarhitektura 1969-1981, 2. Natječaj za središnji gradski prostor 1981, 3. Studije i provedbeni urbanistički planovi 1985-1989. i 4. Natječaj za uređenje prostora Save 2002.

Otvoren Međunarodni putnički terminal u Yokohami

Međunarodni putnički terminal u japanskoj luci Yokohama, izgrađen prema projektu londonskog studija Foreign Office Architects (FOA), nedavno je otvoren za javnost. Nakon pobjede između sedamsto radova na natječaju 1995. Farshid Moussavi i Alejandro Zaera-Polo, životno-profesionalni par, postižu strelovitu međunarodnu karijeru, pa je tako Zaera-Polo nedavno imenovan na ugledno mjesto dekana Berlage Instituta s nastupom početkom nove akademske godine. Njihov spektakularni projekt, što je markirao novi smjer u arhitekturi, urbanom dizajnu i oblikovanju okoliša, složenu je mrežu presavijenih ploha povezanih u jedinstvenu kontinuiranu strukturu, što uobičajni linearni koncept pristanišnoga gata prevodi iz ortogonalne u fluidnu geometriju vala bez jasnih granica između zgrade, tla i gradskog zaleđa. FOA oblikovanje zasnivaju na cirkularnom dijagramu isprepletenih krivulja izvedenih od čeličnih naboranih ploha, otpornih na potres, što evociraju brodograđevnu tehnologiju.

Grad u pokretu

slikaU galeriji londonskog Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA) do 15. kolovoza postavljena je izložba Hongkong — grad u pokretu. S prosječnom gustoćom naseljenosti od 6336 ljudi po četvornom kilometru Hongkong je evoluirao od neplodne stijene u zadivljujući urbani konglomerat visokih zgrada, cesta i željeznica, prototip suvremene metropole u stalnoj promjeni. Izložba prikazuje dostignuća dinamičnog grada u integraciji kompleksnih prometnih i komunikacijskih mreža fokusirajući najvažnije arhitektonske i infrastrukturne zahvate (Kineska banka, Cheung Kong centar, nova međunarodna zračna luka, kontejnerska luka) koji su Hongkong transformirali u metropolu globaliziranoga suvremenog elektronskog društva.

Knjiga Case Study Houses

Poznati nakladnik Taschen upravo je objavio knjigu Case Study Houses iz pera Elizabeth Smith u kojoj je iscrpno prikazan kompletan program CSH, koji je u razdoblju 1945-1966. rezultirao sa 36 projekata low-cost-obiteljskih kuća od kojih su 24 izgrađene. Program je inicirao John Entanza, urednik časopisa »Arts & Architecture«, a sudjelovalo je niz poznatih arhitekata poput Eamesovih, R. Neutre, E. Saarinena, C. Ellwooda i P. Koeniga. Iako je malo ostvareno od prvobitno zamišljena cilja, naime generiranje prototipa za buduću velikoserijsku produkciju obiteljskih kuća, prepoznatljivi modernistički stil kuća i konstrukcijske metode (lagane čelične konstrukcije, staklo i industrijski prozvedene komponente) presudno su utjecale na kasniju arhitekturu Zapadne obale i produktivističku granu suvremene arhitekture. Knjiga nudi iscrpnu dokumentaciju o svakom projektu i bogati izbor ilustracija s fotografijama iz vremena izgradnje, a cijena je 150 eura.

Vinko Penezić

Vijenac 219

219 - 25. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak