Vijenac 219

Maticahrvatska

Katarina Marić

Bogatstvo opservacije

Marko Starčević, Okrutnost zbilje, Matica hrvatska Mrkopalj, Mrkopalj 2001

Bogatstvo opservacije

Marko Starčević, Okrutnost zbilje, Matica hrvatska Mrkopalj, Mrkopalj 2001

Iznimno plodan autor Marko Starčević (rođeni Mrkopaljčanin), u nepunu je godinu dana napisao već treću zbirku pjesama — Okrutnost zbilje (dvije prethodne su Noćas ako sluša... i Ona i drugi ljudi), a njegova se lakoća pisanja itekako osjeća u lepršavim, bogatim stihovima zbirke.

Okrutnost zbilje pritom sadrži stotinjak pjesama, podijeljenih na četiri poglavlja: Dječaštva, majčinstva, očinstva (ujedno i najopsežnije poglavlje zbirke, sa ukupno pedeset i dvije pjesme — Krov od slame, Smaknuće, Dvorska luda, Trči i plači); Drvosječa i poneki on i boje (sa osmanaest pjesama — Vila, Jednoj gospođi, Još jednoj gospođi, Lutak); Globalno gledajući (najkraće poglavlje s petnaest sadržanih pjesama — Afrička djeca, Amerika, Rase, Rekord nacije); te Žednik sam tebe (završno poglavlje sa sedamnaest pjesama — Nismo našli proslov, Bliže, Ona u meni, Ovjenčana). U svakom od tih poglavlja autor se bavi raznorodnim, no sebi bliskim temama — od intimističkih do onih na globalnoj razini; iz njih izvire dobrohotnost i čežnja za toplinom; a rezultat su kako oštroumne Starčevićeve opservacije svakodnevice tako i čistih pjesničkih nagnuća.

Okrutnost zbilje zbirka je koju je ilustrativno opremio sam Marko Starčević, dok je lirsko-nadahnuti predgovor napisao Franjo Starčević.

Katarina Marić

Vijenac 219

219 - 25. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak