Vijenac 219

Maticahrvatska

Ljubica Anđelković

Autobiografi i performeri

»Književna revija«, časopis za književnost i kulturu, gl. ur. Josip Cvenić, Matica hrvatska Osijek, br. 1-2, 2002.

Autobiografi i performeri

»Književna revija«, časopis za književnost i kulturu, gl. ur. Josip Cvenić, Matica hrvatska Osijek, br. 1-2, 2002.

Časopis »Književna revija« povećim opsegom i raznolikim rubrikama nastoji popratiti što veći broj relevantnih izdanja, kao i događanja s područja književnosti, glazbe, politike, kazališta, ponajprije onih vezanih uz osječku regiju, ali nerijetko i šire, čime ovo izdanje dobiva na značenju. Unatoč pomalo nepreglednom nizanju tekstova (štednja prostora?) i nejasno odvojenim rubrikama, kao i recenzijama i prikazima knjiga razasutim po cijelom izdanju, Književna revija časopis je koji će zbog kvalitetnih priloga vjerojatno ostati dulje u rukama potencijalnoga čitatelja.

Na samom početku pozornost zaokuplja zanimljiv prilog, prijevod (Ivana Šojat) ulomka iz knjige L’autobiographie Jacquesa Lecarmea, u kojem francuski teoretičar na temelju primjera iz francuske književnosti i književne teorije definira, razgraničuje i razmatra obilježja dvaju sličnih žanrova, autobiografije i memoara, te analizira relativno nov, hibridni žanr tzv. autofikcije. U istoj će se rubrici (Književnost, povijest, politika) naći i ulomci iz knjige Pohvala ljudskoj gluposti Zlatka Kramarića, nastale iz kolumne u kojoj Kramarić sustavno komentira i prati aktualna zbivanja na društvenopolitičkom i kulturnom planu.

Književno stvaralaštvo, uz rubriku Proza, u kojoj su objavljeni tekstovi nekoliko autora, zastupljeno je i posebnom tematskom cjelinom ovoga broja — pregledom suvremenoga istarskog pjesništva u kojem se uz predgovor Radenka Vadanjela nalaze radovi trinaest pjesničkih imena mlađe generacije u čijim se, međusobno različitim, poetikama naziru nove smjernice suvremenog istarskog pjesništva.

Među zanimljivijim tekstovima ovoga broja nalaze se i oni s područja teorije glazbe, pa u istoimenoj rubrici Branka Ban istražuje život i djelovanje slabo poznata valpovačkog skladatelja iz 19. stoljeća Johanna Ivana Markovića, dok će Nino Zubčević, u povodu 75. godišnjice rođenja Milesa Davisa, pisati o glazbenom putu velikoga jazz-glazbenika. U rubrici Autorska prava, pored recenzija nekoliko lokalnih izdanja, vrijedan je prilog tekst u kojem Vladimir Rem prati povijesni put vinkovačkoga novinstva.

Kazališna događanja tematika su rubrike Performeri, u kojoj se nalaze pregled repertoara sezone 2001/2002. osječkog HNK, kritike i komentari pojedinih predstava i kazališnih izdanja, ali i tekstovi osobnijega, memoarskog karaktera. Svakako najzanimljiviji prilog rubrike redateljske su zabilješke Petra Selema nastale uz njegovu režiju opere Carmen u Osijeku.

Na kraju slijede filmske i glazbene teme, u kojima posljednje svakako dominiraju doista impresivnim brojem recenziranih glazbenih izdanja. Broj zatvara esej Nikice Gilića o autorskom radu Ivana Faktora, čije su fotografije (kadrovi iz filma) ujedno i likovno oblikovanje ovog izdanja.

Ljubica Anđelković

Vijenac 219

219 - 25. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak