Vijenac 218

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

48. splitsko ljeto

slikaDramski program ovogodišnjeg Splitskog ljeta, koje se svečano otvara 14. srpnja, obuhvaća gostovanja koprodukcije Teatrina Grdelin i DK Gavella Poletija grdelin iz žuja i britanskog uličnog kazališta Natural Theatre Company. Na Ljetu će, naravno, igrati i produkcije Splitskog HNK Edip, Ptičice i off-projekt Odrona Baš beton i stupovi društva. Dramska su gostovanja u rasponu od Putujuće skupine Šušur iz Bola s predstavom Ivice Jakšića Svi smo mi judi i Hvarskog pučkog kazališta s Benetovićevom Komedijom od raskota do Ecovog Imena ruže u obradi i režiji Matjaža Bergera, što je produkcija Slovenskog mladinskog gledališča, i Noževa u kokošima Davida Harrowera, koje je Damir Zlatar Frey režirao u koprodukciji MESS-a i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Velike premijere u produkciji Splitskog ljeta su Idealan muž Elvisa Bošnjaka prema Oscaru Wildeu, čija je praizvedba najavljena za 1. kolovoza u režiji Nenni Delmestre i Roberto Zucco Bernarda-Marie Koltesa u režiji makedonskog redatelja ruskog obrazovanja Ivana Popovskog. Zucco premijerno izlazi 11. kolovoza, nakon što njujorški Wax Factory odigra Kvartet V 2.0, prema redatelju Ivanu Talijančiću najnoviju fazu u njihovu radu na tekstu Heinera Müllera. Više o Splitskom ljetu zna www.hnk-split.hr/.

Brijunski Ulysses

slikaDruga sezona ambijentalnoga malobrijunskog projekta Rade Šerbedžije, obitelji i prijatelja započinje serijom repriza Shakespeareova Kralja Leara od 17. do 28. srpnja, uz poneku izmjenu u podjeli. Premijerne izvedbe Euripidove Medeje u režiji Lenke Udovički na Tvrđavi Minor, koja je primila i Leara, najavljene su za 10. i 11. kolovoza, nakon čega slijedi niz od devet repriza. Pored Mire Furlan u naslovnoj ulozi, što je njezin povratak na hrvatske pozornice, u Medeji igraju Boris Cavazza, Aleksandar Cvjetković, Dubravka Miletić, Vlatko Dulić i Sreten Mokrović. Uz glazbene recitale na vodnjanskoj otvorenoj pozornici Teatra Ulysses nazvanoj Prosperov vrt, tijekom ljeta očekuje se i premijera Sretnih dana Samuela Becketta u režiji Dušana Jovanovića. Termini i sve pojedinosti nalaze se na adresi www.ulysses.hr.

Zlatni lav

Ovogodišnji, treći po redu, Međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav s temom djetinjstva održat će se u Umagu od 25. srpnja do 4. kolovoza i u konkurenciji je jedanaest predstava iz Hrvatske, Slovenije, Nizozemske, Jugoslavije i Italije. Otvaranje je rezervirano za Rad Borosane na sebi Nine Violić i Tetara &TD, kazališta koje će se u Umagu predstaviti i s Annom Weiss Mikea Cullena, koju je prošle sezone postavio Damir Munitić. Iz Slovenije dolazi Drama Slovenskog narodnog gledališča s također dvije predstave: Daleč stran ili Negdje daleko Caryl Churchill u režiji Mete Hočevar i Psihoza 4.48 Sare Kane u režiji Sebastiana Horvata, a tu su i Discopigs ljubljanskog Gledališča Glej, inscenacija teksta Ende Walsha, i Vera, ljubezen, upanje Ödöna von Horvatha, koje je u Prešernovu gledališču Kranj postavio Eduard Miler. Iz Zagreba na umaški festival dolazi još Teatar Exit s Igrama u dvorištu, zajedničkom redateljskom pustolovinom Hane Veček i Edvina Liverića, kao i Kazalište Mala scena, sa čak dvije predstave prema tekstovima Pauline Mol, Bizon i sinovi i Bok, čudovište. Posebne su zanimljivosti trećeg Zlatnog lava gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta s Ravenhillovom hitom Shopping & Fucking u režiji Ive Milošević, ponovni dolazak nizozemske Performingunit, ovaj put s komadom Wild with Love — Medea Tamare Huilmand i zatvaranje, koje je uvijek prepušteno predstavi osnivača i voditelja festivala Damira Zlatara Freya. Ove godine umaški će festival zatvoriti njegova režija Harrowerovih Noževa u kokošima, koprodukcija MESS-a i sarajevskog Kamernog teatra 55. Sve o festivalu nalazi se i na http://users.volja.net/zlatnilav/.

Dramska kolonija u Motovunu

I ove godine Hrvatski centar ITI-UNESCO organizira Međunarodnu dramsku koloniju Od teksta do predstave u Motovunu. Što su i kako od 6. srpnja kazalištarci u Motovunu napravili s tekstovima Dore Delbianco Dirigent, mađarskog dramatičara Akosa Nemetha Julija i njezin poručnik i meksičkog autora Medarda Trevina U središtu utrobe, pokazat će na javnoj prezentaciji 14. srpnja, www.tel.hr/hc-iti-teatar.

Amadeo

Novost na domaćem ljetnom repertoaru koja se od prošle godine tiče zagrebačkog Gornjeg grada zove se klupska glazbenokazališna scena Amadeo i smještena je na mjestu nekadašnjega prvog zagrebačkog kazališta, a danas atrija Prirodoslovnog muzeja. Program najave stand-up nastupa Vilija Matule, Željka Vukmirice i Zijaha Sokolovića na adresi je http://amadeo.monitor.hr.

Histrioni

...najavljuju premijeru Shakespeareova Romea i Julije u režiji Dražena Ferenčine 22. srpnja u Velikom Taboru.

7. MKFM

Ovoljetno izdanje Međunarodnog kazališnog festivala mladih otvoreno je 10. srpnja praizvedbom Fritzspiela, krležološkog komada Borisa Senkera u režiji i scenografiji Roberta Raponje. U svojevrsnom gastronomskom nastavku njihove uspješnice Cabaret &TD igraju Slavica Knežević, Jasna Đ uričić, Željko Vukmirica, Boris Isaković i ansambl INK.

Detalje o ostatku MKFM-a, radionicama u rasponu od marketinga i kulturnog menadžmenta do buta i solo pjevanja potražite na www.mkfm.org.

Igor Ružić

Vijenac 218

218 - 11. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak