Vijenac 218

Maticahrvatska

Goran Ivaniš

O ocu hrvatske književnosti

»Zadarska smotra«, časopis za kulturu, znanost i umjetnost, Matica hrvatska Zadar, gl. ur. Šime Batović, br. 3-4, Zadar, 2001.

O ocu hrvatske književnosti

»Zadarska smotra«, časopis za kulturu, znanost i umjetnost, Matica hrvatska Zadar, gl. ur. Šime Batović, br. 3-4, Zadar, 2001.

Tijekom 2001. obilježena je 500. obljetnica nastanka religiozne epske poeme Judita Marka Marulića. Bio je to povod uredništvu Zadarske smotre da stranice časopisa prepusti izboru iz latinskih djela velikog europskog humanista Marka Marulića (1450-1524), koje je priredio i preveo te predgovorom popratio Branimir Glavičić, profesor filozofskog fakulteta u Zadru, koji se dugi niz godina bavi izučavanjem i prevođenjem Marulićevih latinskih djela.

Premda je Marulić, zahvaljujući Juditi, pisanoj hrvatskim jezikom, proglašen ocem hrvatske književnosti, velik broj njegovih djela (više od 80%) pisan je na latinskom jeziku te je zbog nepostojanja prijevoda ostao u domovini uglavnom nepoznat, dok je diljem Europe doživio mnoštvo izdanja u izvornom obliku i brojnim prijevodima. Posljednjih tridesetak godina mnogo je toga napravljeno kako bi se Marulićevo djelo iznova vrednovalo i kako bi mu se vratio barem dio slave koje je imalo u književnosti svoga vremena.

Među Marulićevim radovima apsolutno prvenstvo po glasovitosti i prijemu u svijetu pripada njegovu najopsežnijem djelu Poukama za čestit život po primjeru svetaca (izvorno De institutione bene vivendi per exempla sanctorum), kraće nazvanim Institucija, zborniku uputa za krepostan život u svakodnevnoj praksi. Svaka je uputa dana s odgovarajućim primjerom, pričicom ili anegdotom iz života mnogobrojnih svetaca.

Evanđelistar (Evangelistarium) drugo je po veličini i glasovitosti Marulićevo latinsko djelo zahvaljujući kojem je, uz Instituciju, Marulić postao prvi hrvatski svjetski poznat i priznat pisac Evanđelistar je najvažnije Marulićevo moralno — teološko djelo, stručno izrađena kršćanska moralka koja znači sintezu njegovih moralno-religioznih uvjerenja, a karakterizira je jasnoća misli, lijep jezik i birani stil.

O poniznosti i slavi Kristovoj (De humiliate et gloria Christi) treće je Marulićevo moralno-teološko djelo, koje govori o kreposnom kršćanskom životu na primjeru Krista, za kojega se iskazima starozavjetnih proroka dokazuje da je obećani Mesija.

Osim dijelova svojevrsne trilogije koju čine Institucija, Evanđelistar i De humiliate, »Zadarska smotra« donosi i izbor iz manjih Marulićevih latinskih proznih djela, elegija, poslanica, epigrama i prijevoda. Objavljena je i Davidijada, najkvalitetniji ep hrvatskoga humanizma, te tri pjesme među kojima i O nauku Gospodina našega Isusa Krista, u svijetu najobjavljivanija pjesma hrvatskog autora (stotinjak verzija, u prijevodima i raznim preradama).

Posvetivši dvobroj u cijelosti Marulićevim djelima pisanim latinskim jezikom, uredništvo »Zadarske smotre« je uz 500. obljetnicu nastanka Judite obilježilo i skorašnju pedesetu obljetnicu izlaženja časopisa kratkom kronologijom te popisom dosadašnjih glavnih urednika.

Goran Ivaniš

Vijenac 218

218 - 11. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak