Vijenac 218

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Nakon rata, na papiru

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Nakon rata, na papiru

slikaChicago Izložba Postwar German Works on Paper u Chicago Art Institute predstavlja veliku donaciju od tridesetak crteža čikaških kolekcionara Susan i Lewisa Manilowa. Crteže možete pogledati do 11. kolovoza, a njihov sadržaj nadopuna je zbirke crteža ove čikaške institucije. Izložba, među ostalim, pokazuje crteže Anselma Kiefera, Sigmara Polkea i Georga Baselitza, odnosno presjek njemačke postnaci-umjetnosti crteža, uključujući i crteže Josefa Beuysa, Rosemarie Trockel i Martina Kippenbergera iz vlastite zbirke. Ostale informacije na www.artic.edu/aic/exhibitions/manilow.html.

Hamilton za Joycea

slikaDublin Izložba Imaging Ulysses stigla je u dablinski Irish Museum of Modern Art. Nakon Londona, Ljubljane i Tübingena ta izložba, koju organizira British Council, nudi sjajnu zbirku crteža, grafika i digitalnih otisaka britanskog umjetnika Richarda Hamiltona, koja je tematski usko vezana uz djelo Jamesa Joycea. Izložbu Imaging Ulysses čini 112 djela, presjek kroz pedesetogodišnju opsesiju Joyceovim književnim remek-djelom i Leopoldom Bloomom. Izložba je otvorena do 11. rujna, a više osnovnih informacija pogledajte na www.modernart.ie/Exhibitions/Exhibition.htm.

Michelangelov genij

slikaFirenca Michelangelo: The Shadow of the Genius ime je izložbe postavljene u firentinskoj Palazzo Strozzi. Ona pokušava pokazati Michelangelov utjecaj na svekoliki umjetnički život u medičejskoj Firenci tijekom stoljeća. Sa više od 150 izložaka, slika, skulptura, crteža, tapiserija, predmeta od stakla i porculana, oružja i relikvija izložba u devet segmenata, od 1537. do 1631, pokazuje golemu Michelangelovu ostavštinu. Izložba traje sve do 29. rujna, a osnovne informacije pogledajte na posebnoj internetskoj stranici www.ombradelgenio.it. Nakon Firence izložba bi se trebala seliti u Chicago i Detroit.

Od B. do R.

slikaLondon The British Museum predstavlja veliku izložbu crteža iz privatne zbirke Maide i Georgea Abramsa, bostonskog para. Izložba Bruegel to Rembrandt — Dutch and Flemish Drawings sastoji se od stotinjak vrhunskih crteža nizozemskoga 17. stoljeća. Uz nekoliko flamanskih crteža iz 16. i ranog 17. soljeća, vrhunac izložbe nedavno su otkriven crtež Pietera Bruegela starijeg i sedam Rembrandtovih crteža. Ostali crteži uključuju umjetnike poput van Ruisdaela, Goltziusa, Avercampa i de Gheyna II te nekih Rembrandtovih učenika. Info na www.thebritishmuseum.ac.uk/bruegel/index.html.

Od nule do beskonačnog

slikaLos Angeles Museum of Contemporary Art u sklopu Geffen Contemporary u Los Angelesu do 29. rujna udomljuje prvu veliku izložbu koja se fokusira na poslijeratnu talijansku umjetnost koja je promijenila smjer umjetnosti 20. stoljeća. Na izložbi Zero to Infinity: Arte Povera 1962-1972 predstavljena su ključna djela, njih 128, četrnaest ključnih umjetnika koji su bitni za genezu cijelog umjetničkog pravca poput Piera Paola Calzolarija, Jannisa Kounellisa, Michelangela Pistoletta, Marija Merza, Giulia Paolinija i drugih. Ostalo na www.moca-la.org.

Knjige

slikaUta Grosenick, Art Now, Taschen, 2002. Knjiga je ovo koja će, prema najavi izdavača (www.taschen.de), izaći sljedećeg mjeseca, a predstavit će, na više od šest stotina stranica, otprilike sto pedeset najsuvremenijih umjetnika koji svojim radovima ulaze u 21. stoljeće. U knjizi će se naći najrecentnija djela i obnovljene biografske jedinice suvremenih umjetnika, ali i odjeljak u kojem ćete se moći informirati o kupnji radova pojedinih umjetnika ukoliko ste pri novcu te, u suradnji s The Art Newspaper, popisom muzeja, restorana (?) i hotela (?) koji se preporučuju ako se odlučite za veliko umjetničko krstarenje.

Internet

slikawww.documenta.de Službena je ovo internetska stranica najvećeg ovogodišnjeg skupa suvremene umjetnosti na svijetu, kaselske Documente 11. Uz novosti i uvod, na ovoj stranici zavirite u arhiv koji vam nudi pogled u prošle Documente. Odabrani umjetnici, odlično su predstavljeni abecednim redom, a tu se još informirajte o posebnim programima, osvrnite se na kalendar događanja, ali i pročitajte programatske tekstove ovogodišnje Documente i njezina umjetničkog direktora, Nigerijca Okwuija Enwezora. Documenta 11 otvorena je do 15. rujna, a ako ne možete do Kassela, svakako posjetite ovu stranicu.

Marko Kružić

Vijenac 218

218 - 11. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak