Vijenac 218

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Nabori hrvatske arhitekture u Skopju

Tijekom lipnja u Skopju su održani Dani hrvatske kulture u Makedoniji.

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Nabori hrvatske arhitekture u Skopju

slikaTijekom lipnja u Skopju su održani Dani hrvatske kulture u Makedoniji. Nizom događanja — predstava, koncerata, izložbi i predavanja makedonskoj javnosti prezentirana je suvremena hrvatska umjetnost i kultura, a arhitektura je bila zastupljena izložbom Penezića i Rogine Transparency of the Hyperreal postavljenom u Muzeju grada Skopja. Osobitu pozornost i odličan prijem skopske stručne javnosti izazvalo je predavanje kustosa izložbe Krešimira Galovića o hrvatskoj modernoj arhitekturi. Dajući sintetski pregled razvoja hrvatske arhitekture u dvadesetom stoljeću, od presudne pojave Viktora Kovačića do suvremenih kretanja, Galović je iznio niz novih detalja i saznanja do kojih je došao intenzivnim izučavanjem te teme vođen ključnim mislima: 1. Arhitektura je umjetnost oblikovanja prostora, 2. Istinski nosioci razvoja arhitekture su materijali i konstrukcije, 3. Pročelje je izvanjska, estetska i samo jedna od manifestacija stila, 4. Čitanje moderne arhitekture temelji se na principu iznutra prema van 5. Čitanje arhitektonskog djela zahtijeva razumijevanje prostora i vremena, odnosno konteksta nastanka.

Renzo Piano u Sarajevu

slikaMeđunarodni projekt Ars Aevi, koji su inicirali sarajevski intelektualci tijekom opsade Sarajeva, a čiji je cilj izgradnja Muzeja suvremene umjetnosti, dobio je ovih dana snažan poticaj postavljanjem temeljnih stupova prema projektu Renza Piana, jednog od vodećih svjetskih arhitekata. U muzeju će, kada bude izgrađen, biti izložena već prikupljena zbirka od sto dvadeset doniranih djela najpoznatijih suvremenih svjetskih slikara i kipara, koja po procjenama stručnjaka ne zaostaje za eksponatima u razvikanom Muzeju Guggenheim. Projekt, koji je dar Renza Piana Sarajevu, predviđa izgradnju troetažne izdužene građevine sa zimskim amfiteatrom i ljetnim auditorijem uz stari Historijski muzej, modernističku građevinu koja je podignuta šezdesetih prema ideji hrvatskih arhitekata Radovana Horvata, Borisa Magaša i Ede Šmidihena. Novi muzej, na čiju će izgradnju biti utrošeno tridesetak milijuna eura, već sada je u medijima proglašen budućom svjetskom muzejskom atrakcijom.

U Carigradu na Bosporu

slikaPoput mnogih svjetskih gradova i Istanbul svoj nastanak duguje iznimnoj geografskoj poziciji, u konkretnom slučaju položaju na Bosporu. No od kada najveći brodovi zbog dužine nisu u mogućnosti koristiti zaljev Zlatni rog odnos grada i mora nije zadovoljavajući i trebao bi biti popravljen realizacijom projekta prema ideji ureda Tabanlioglu arhitektura, kojim se predviđa izgradnja novog obalnog poteza duljine 1,2 kilometra podno brežuljka Galata. Pored obnove postojećih povijesnih zgrada projektom je predviđen novi modernizirani pristup gradu s morske strane s raznolikim javnim, kulturnim i komercijalnim sadržajima, a najavljeno je i skoro raspisivanje međunarodnog natječaja za izbor izvođača radova.

UN Studio u NAi

slikaU Nizozemskom arhitektonskom institutu (NAi) u Rotterdamu u tijeku je izložba ostvarenja nizozemskog ureda UN Studio koji vode arhitekt Ben van Berkel (1957) i povjesničarka umjetnosti Caroline Bos (1959). Množinom skica, dijagrama, nacrta, modela, kompjutorskih animacija i fotografija prezentiran je izbor iz opusa utjecajnoga tandema s naglaskom na najvažnija ostvarenja poput mosta Erasmus u Rotterdamu, kuće Möbius, Muzeja Valkhof ili pobjedničkog projekta za Mercedesov muzej u Stuttgartu. Projekti su postavljeni u devet zasebnih paviljona i pokazuju raznolikost stvaralaštva UN Studija, koji je uspješan u zavođenju korisnika u svakom mjerilu: od velikih gradskih i infrastrukturnih zahvata poput rekonstrukcije kolodvora u Arnhemu (trenutno u izgradnji) pa sve do oblikovanja pladnja s lončićem za kavu i čaj za tvrtku Alessi.

ar+d 2002, nagrada za arhitekte do 45

slikaS namjerom da pridonese internacionalnoj afirmaciji nadolazeće generacije darovitih arhitekata i dizajnera, britanski časopis »The Architectural Review« u suradnji s istaknutom danskom tvrtkom d line international i uz pomoć Buro Happold pokrenuo je 1999. godine ar + d, nagradu za arhitekte i dizajnere mlađe od 45 godina, koja se od tada dodjeljuje svake godine za realizirana djela, bez obzira na njihovu veličinu i tipologiju. Nagrada je postala najvažnijim priznanjem u svijetu arhitekture za mlađe autore, a na prošlogodišnji natječaj pristiglo je sedamsto radova iz šezdeset zemalja. Ovogodišnji žiri čine Stefan Behnisch, Margrét Hardardottir, Rick Joy, Carme Pinos, Hin L. Tan i Peter Davey, a prijave se primaju do 17. rujna 2002. Podrobnije informacije o natječaju, kao i o prijašnjim pobjednicima, moguće je potražiti na adresi: www.arplus.com.

Vinko Penezić

Vijenac 218

218 - 11. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak