Vijenac 218

Maticahrvatska

Ljiljana Fabricius-Ivšić

Mladenački šarm

Gostovanje Školskog orkestra Gimnazije an der Siegestrasse Wuppertal u Hrvatskoj

Gostovanje Školskog orkestra Gimnazije an der Siegestrasse Wuppertal u Hrvatskoj

Mladenački šarm

Na poziv Matice hrvatske Križevci, boravilo je četrdeset članova Školskog orkestra Gimnazije an der Siegesstrasse iz njemačkog grada Wuppertala od 29. svibnja do 1. lipnja u Križevcima i Zagrebu.

Orchester des Gymnasiums an der Siegesstrasse Wuppertal orkestar je redovitih učenika, jednom tjedno vježbaju u orkestru. Orkestar postoji već trideset i četiri godine i za to vrijeme pridobio je mnogo prijatelja i poklonika. Neki od učenika i nakon položene mature posjećuju redovito probe orkestra, muzicirajući s najmlađim članovima, koji na taj način profitiraju od iskustva starijih i brzo uče svirati i teške komade zajedno s orkestrom. Svake jeseni orkestar odlazi na četiri dana u neko prenoćište za mlade, gdje uvježbava šest sati dnevno nova djela, a svake druge godine ide na koncertnu turneju. Sve do 1998. bila je to isključivo Francuska (St. Etienne, Tour, Pariz). Ove godine bili su drugi puta na gostovanju u Hrvatskoj. Za vrijeme prvog posjeta 1998. (koncerti u Orahovici i Osijeku) bili su oduševljeni krajolikom, a ponajprije ljubaznošću ljudi i srdačnim dočekom hrvatskih domaćina i želja im je bila ponovno doći u Hrvatsku.

Gostovanja financiraju sami (put, smještaj, hranu): od prodaje karata svojih jesenskih odnosno proljetnih koncerata u Wuppertalu, prodaje vlastitih CD-a i potporom Kluba prijatelja gimnazije. Orkestrom ravna bivši član prof. Paul Breidenstein. On je nasljednik osnivača orkestra prof. Klausa Tillyja, koji je poginuo potkraj 1998.

Bojazan da zbog blagdana u Hrvatskoj koncert neće biti dobro posjećen, unatoč reklami na lokalnom radiju i mnoštvu podijeljenih plakata, bila je neopravdana: cjelovečernji koncert održan je 30. svibnja pred prepunom velikom dvoranom Hrvatskog doma (na programu su bili Händel, Purcell, Mozart, Beethoven, Bizet, Musorgski...) U rekordnom roku (svega pet proba), a u čast domaćina, orkestar je uvjezbao 7. simfoniju Luke Sorkočevića. Na toj gesti publika se mladim glazbenicima zahvalila oduševljenim pljeskom. Da sve ne bude tako ozbiljno, na kraju programa pokazao je svoje pjevačko umijeće trubač orkestra — Talijan Roberto Alamio di Loro, koji je otpjevao nekoliko talijanskih kancona i jednu Leharovu ariju. Srca ženske publike ganuo je talijanskim šarmom. Gostovanje je uslijedilo na poziv predsjednice Matice hrvatske Križevci Renate Husinec u povodu 750. godišnjice grada i 160. godišnjice Matice hrvatske.

Nezaboravne uspomene

Već prvi dojam po dolasku u Križevce bio je vrlo pozitivan: smještaj u bivšoj biskupskoj rezidenciji (danas red fokolara) uz grkokatoličku katedralu, s prostranom livadom, parkom, pogledom na Kalnik i ljubaznim osobljem. Tri noćenja u tom starom zdanju — kao i ugodni sati i rasprave na livadi, vježbanje u hladovini starog drveća ostat će u nezaboravnoj uspomeni, kao i mnogo novih utisaka iz Križevaca i Zagreba. U Njemačkoj naime, kao i u drugim zemljama Srednje Europe, još se premalo zna o našoj zemlji — još se Hrvatska gleda iz kuta bivše Jugoslavije. Tim su važniji kontakti, osobito mladih ljudi. Da bi gosti iz Wuppertala ponijeli što više korisnih i pozitivnih dojmova pobrinula se Renata Husinec.

Po povratku kući vupertalci se rado sjećaju susreta s učenicima Križevačke gimnazije, izvrsnoga tamburaškog školskog sastava (najradije bi ih bili odmah sa sobom poveli u Wuppertal!), mladih flautistica — s kojima su još prvoga dana, iako umorni od puta, zajedno muzicirali; primanja kod zamjenika gradonačelnika, otvaranja izložbe mlade slikarice Carmen Bacura u Galeriji MH, posjet grkokatoličkoj katedrali i izložbi njezinih vrijednih i rijetkih knjiga 17. i 18. stoljeća, posjeta znamenitostima Križevaca i okolice (Kalnik, tvrđava Veliki Kalnik, crkva templara Glogovnica, gotička crkva Sv. Brcka), predstave izraelskoga plesnog teatra (Batsheva Dance Company, Deca Dance, koja ih je podsjetila na najnoviju premijeru Pine Bausch u Wuppertalu!)) u HNK u Zagrebu, fototermina s Ivanom Kožarićem (uoči njegova odlaska na Documentu 11) pred njegovim Suncem u Bogovićevoj ulici.

Za dobre kulinarske dojmove pobrinulo se u Križevcima, nakon koncerta, ljubazno osoblje Pivnice. U Zagrebu je na izričitu želju orkestra, kao i prije četiri godine, pripremio obilnu, izvrsnu oproštajnu večeru legendarni Dragec (Drago Vukušić, Muzej za umjetnost i obrt), gdje je bilo prilike za muziciranje (Brahms, Violinkoncert). Na povratku u Wuppertal u autobusu smo sa sjetom gledali videosnimku koncerta u Križevcima, za koju se pobrinula također Renata Husinec!

»Kultura na najbolji način povezuje ljude, tu ne treba politike, ponekad nije potrebno ni poznavanje stranog jezika, nego zahvaljujući univerzalnom umjetničkom jeziku možemo biti svi jedno, a to je prava ujedinjena Europa«, riječi su Renate Husinec, kojoj zahvaljujemo nezaboravnih osamdeset sati u Hrvatskoj.

Ljiljana Fabricius-Ivšić

Vijenac 218

218 - 11. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak