Vijenac 218

Kazalište

KAZALIŠNI GLOBUS

Kazalište i nogomet

KAZALIŠNI GLOBUS

Kazalište i nogomet

slikaTokio Završeno je svjetsko nogometno prvenstvo, stišale su se strasti, ali tragovi su, čak i u kazalištu, ostali. Partneri u organizaciji prvenstva Južna Koreja i Japan upustili su se i u niz umjetničkih koprodukcija kako bi održali obnovljenu ljubav nakon desetljeća hladnih odnosa uzrokovanih japanskim imperijalističkim ambicijama u tridesetim godinama prošlog stoljeća i za Drugoga svjetskog rata, u kojem su se Japanci zamjerili Korejcima. Najzanimljivija kazališna suradnja dogodila se na razini nacionalnih kuća, gdje je u tokijskom Novom nacionalnom kazalištu praizvedena predstava Preko rijeke na kojoj su zajednički radili Oriza Hirata, japanski pisac i redatelj, te južnokorejski dramatičari Kim Myung Hwa i Lee Byung Hoon. Dvojezična drama događa se početkom 2002. u Seulu, a njezini su karakteri šaroliko društvo Japanaca i Korejaca okupljeno oko praznika cvjetanja trešanja, koji u istočnim kulturama ima posebno značenje. Drama govori o složenim povijesnim odnosima dviju zemalja i njezinih stanovnika, a naišla je na oduševljenje i kritike i publike, jer u raznolikostima nalazi zajedništvo i uspijeva nadići nacionalne okvire, a opet ne niječući pojedine kulture na račun pseudoglobalizacije.

New York u Kaliforniji

slikaSanta Barbara Život u Kaliforniji ima mnogo sličnosti s onim u New Yorku, baš kao što se život zlatne mladeži na početku milenija ne razlikuje od onoga na početku osamdesetih. To bi mogao biti zaključak nakon premijerno izvedene drame This is Our Youth Kennetha Lonergana u kazalištu Alhecama u kalifornijskoj Santa Barbari. Dramski portret tinejdžera iz dobrostojećih njujorških obitelji koji kreću putem droge i nasilja napisan 1982. u mnogočemu podsjeća na ono što će petnaestak godina poslije donijeti na scene nova europska drama. Bitna su razlika karakteri, umjesto marginalaca koje će nešto kasnije predstaviti Europa Lonerganovi su karakteri iz najuglednijih odvjetničkih i umjetničkih obitelji. U odlično uravnoteženoj produkciji redatelja Roberta Grande-Weissa sajnfieldovski karakteri u kvalitetnoj igri pokazali su kako se ništa bitno u dvadesetak godina nije promijenilo. Gluposti i nevolje mladih prethodne generacije iste su kao one koje se događaju novoj mladeži. Nisu se promijenile ni droge, ni problemi, ni jezik, a ni nasilje. Ova drama cilj pogađa smrtonosnom točnošću, napisao je kritičar Los Angeles Timesa.

Kalifornija u New Yorku

slikaNew York I dok se publika u Kaliforniji dobro zabavlja pričama iz života New Yorka, off-brodvejsko kazalište Dimson (donedavno poznato kao Vineyard) pozabavilo se životom Kalifornije, no, čini se, s manje uspjeha. Denis Johnson, poznat kao romanopisac i pjesnik, napisao je dramu Shoppers Carried by Escalators Into the Flames (Kupci nošeni dizalima u vatru) ambiciozna naslova koja barata nizom američkih mitova i obrađuje ih koliko pretenciozno toliko i nemaštovito. Johnson je promašio žanr, poručila mu je kritika pozvavši ga da se vrati prozi i poeziji jer mu drama baš i ne ide. Poznati redatelj David Levine još je odmogao lošoj obiteljskoj drami s elementima nadrealizma (televizor ima vlastiti mozak, a vrata dnevnog boravka vode ravno u pakao?!) pretvarajući je u dosadno redanje prizora. Predstavi ne pomažu ni asocijacije na talk show Jerryja Springera i uopće brojne televizijske referencije. Nije sve tako strašno: i u lošem tekstu glumci su ipak uspjeli zadržati dostojanstvo.

Iz sportskog života

slikaLondon Ako njujorške pozornice govore o Kaliforniji, a kalifornijske o Manhattanu, onda se nekako doima sasvim logičnim da je u Londonu ovih dana hit drama koja ne samo da govori o životu u Americi i ima potpuno američku glumačku podjelu, nego je njezina tema ekskluzivno američki sport — baseball. Kako o baseballu Englezi znaju koliko i (ostanimo u nogometnim metaforama) Butanci o nogometu, dakle ništa, vrlo je zanimljiva činjenica da je Take me Out Richarda Greenberga premijerno izveden u Donmaru naišao na veliko zanimanje publike i vrlo pohvalne kritike. U mačo-svijetu baseballa Greenberg otkriva najeksploatiraniju temu njujorške spisateljske škole — homoseksualizam, i od nje gradi zanimljivu dramu, koja je, eto, baseballu unatoč, i u Londonu našla publiku.

Jasen Boko

Vijenac 218

218 - 11. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak