Vijenac 218

Film

FILMSKA ČETVRT

Istraga o istražitelju

FILMSKA ČETVRT

Istraga o istražitelju

slikaZagreb Među srpanjskim novitetima u domaćim kinima ove godine dominiraju Francuzi. Naime, uz američki znanstvenofantastični spektakl Rolerball redatelja Johna McTiernana, u kojem su glavne uloge podijelili Chris Klein i francuska međunarodna zvijezda Jean Reno, pred hrvatsku kinopubliku stižu i dva filma čija su najzvučnija imena Gérard Depardieu, odnosno Luc Besson. Junak hita Cyrano de Bergerac u kriminalističkoj drami Vidacq tumači naslovni lik, tj. slavnog detektiva iz 19. stoljeća koji istražujući otmice nekoliko djevojaka i sam postaje žrtvom zagonetna progonitelja. Film je debitantski rad majstora specijalnih efekata Pitofa, a glumačku ekipu upotpunjuju Ines Sastre, André Dussolier te Guillaume Canet kao istražitelj Vidocqova ubojstva. Luc Besson pak u akcijskoj drami Yamakasi nije redatelj, nego producent i koscenarist, dok je priču o sedmorici prijatelja zaljubljenika u nesvakidašnji ulični sport režirao Ariel Zeitoun. Osobitost su filma dosad neeksponirani mladi glumci pristigli doslovce sa svih strana svijeta.

Tu na rubu

slikaZagreb Ako je pravilo da je hrvatska kinematografija u devedesetima počesto posrtala, onda su radovi redatelja Zrinka Ogreste iz tog razdoblja bili iznimka. Njegov novi projekt i ukupno četvrti dugometražni igrani film u karijeri nosi naslov Tu, a riječ je o suvremenom prikazu hrvatske svakodnevice s petnaestak likova na društvenoj margini. Njih uz poznate glumce poput Ive Gregurevića, Špire Guberine i Zlatka Crnkovića tumači i niz debitanata, pa će se na špici filma čija se premijera očekuje tijekom prve polovice sljedeće godine pojaviti, među ostalima, i imena Nikole Ivoševića, Ivana Hercega i Marije Tadić. Tu se financira novcem Minsitarstva kulture, a realizira u koprodukciji Interfilma i HRT-a. Prva je klapa pala 1. srpnja, dok bi glavnina snimanja na filmskim lokacijama u Zagrebu i oko Gračaca trebala biti gotova do kraja kolovoza.

Talijani o Rusima

slikaMoskva Cijenjeni talijanski redatelji i scenaristi braća Paolo i Vittorio Taviani (La Notte di San Lorenzo) apsolutni su pobjednici nedavno završena 24. međunarodnog filmskog festivala u Moskvi (21-30. lipnja). Jer ne samo što je njihov film Resurrezione u konkurenciji petnaest naslova proglašen najboljim ostvarenjem na Festivalu, nego su i oni sami dobili nagradu za nabolju režiju. Festivalski su žiri, na čelu s redateljem Nikitom Mihalkovim, braća Taviani osvojila sugestivnom adaptacijom romana Lava Tolstoja u čijem je središtu ruski plemić iz 19. stoljeća, što svjedoči na suđenju prostitutki optuženoj za ubojstvo trgovca, koja je ujedno njegova bivša ljubavnica. Glavne su uloge u ovoj trosatnoj drami ostvarili poznati njemački televizijski glumac Timothy Peach (Dir zu Liebe) i talijanska glumica za sve brojnijim inozemnim angažmanima Stefania Rocca (Heaven).

Road to Oscar?

slikaLos Angeles Road to Perdition naslov je novog flma dvojice oskarovaca, glumca Toma Hanksa (Forrest Gump) i redatelja Sama Mendesa (Vrtlog života). No, od oskarovske pozadine ekipi su filma koji se u američkim kinima počinje prikazivati 12. srpnja kudikamo važnije izvrsne kritike s pretprojekcija. Osim toga, prognoze kritičara govore i o nizu strukovnih nagrada, dakako, kada za njih dođe vrijeme. U filmu Road to Perdition Hans glumi čikaškoga mafijaša s početka 1930-ih Michaela Sullivana, koji se, nakon što mu maloljetni sin bude svjedokom šefova zločina, nađe u sukobu na život i smrt s dojučerašnjim pokroviteljem. Njega tumači još jedan Akademijin miljenik Paul Newman (Boja novca), a glumačku postavu Mendesove kriminalističke drame čine još i Jude Law, Jeninifer Jason Leigh, te mladi Tyler Hoechlin u ulozi Sullivanova sina. Film je ekranizacija istoimena ilustriranoga romana iz 1998. autora Maxa Allana Collinsa i Richarda Piers-Raynera.

Knjiga

slikaPetar A. Huchthausen, K-19: The Widowmaker — The Secret Story of the Soviet nuclear Submarine, National Geographic Society, 2002. Tjedan poslije Hanksova filma američkoj se kinopublici s novom ulogom predstavlja i Harrison Ford, i to u povijesnom spektaklu K-19: The Widowmaker redateljice Kathryn Bielow. Riječ je o istinitom događaju iz 1961. o havariji sovjetske nuklearne podmornice, koji je uz filmsku istodobno dobio i vjernu literarnu rekonstrukciju. Njezin je autor umirovljeni američki mornarički časnik Peter A. Huchthausen.

Časopis

slika»L’écran Fantastique« najpoznatiji je francuski magazin posvećen žanru filmske fantastike. Tiska se od 1969, a osim u obliku redovitih mjesečnih brojeva na stotinjak stranica izlazi i kao posebno kvartalno izdanje. Cijena je pojedinog primjerka 3,80 eura.

CD

slikaVarious Artists, Stuart Little 2 (soundtrack) I’m Alive u izvedbi Céline Dion potencijalni je hit CD-a s glazbom iz filma Stuart Little 2. Dakako, riječ je o nastavku igrano-animirane uspješnice iz 1999. redatelja Roba Minkoffa, čiji su glazbeni promicatelji, uz slavnu Kanađanku, i Steppenwolf, Alan Silvestri i Mandy Moore.

Internet

slikahttp://www.depardieu.8m.com/ Danas dobar glumac nužno treba i dobru internetsku stranicu. U ovom je slučaju glumac Gérard Depardieu, a mjesto pod virtualnim suncem site na englskom Everything Depardieu. Ocjena: sustavno i veoma detaljno.

Boško Picula

Vijenac 218

218 - 11. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak