Vijenac 218

Mm

Kultura na Internetu

Informativnost i preglednost

www.kdz.hr

Kultura na Internetu

Informativnost i preglednost

www.kdz.hr

Koncertna direkcija Zagreb (KDZ) osnovana je 1951. i više od pedeset godina bavi se organiziranjem glazbenih i glazbeno-scenskih priredbi u zemlji i inozemstvu, surađujući pritom s najuglednijim ansamblima i solistima iz domovine i svijeta. Osim organizacije koncertnih ciklusa u Zagrebu kao i koncertne sezone u Zadru te ciklusa Pianofortissimo u mnogim gradovima Hrvatske, KDZ je i organizator Međunarodne pijanističke škole i natjecanja EPTA-e, međunarodnih violončelističkih natjecanja Antonio Janigro, natjecanja pjevačkih zborova u Zadru kao i Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu.

Svoju razgranatu djelatnost Koncertna direkcija Zagreb predstavlja i na vrlo dobro organiziranim Internetskim stranicama. U gornjem dijelu ekrana smješten je logo koncertne direkcije, a na lijevoj strani nalazi se fiksni glavni izbornik. Ukoliko postavimo kurzor iznad pojedine odrednice izbornika u donjem lijevom kutu, ispisat će se više podataka o njezinu sadržaju. Najveći dio početnog ekrana zauzima izbor aktualnih sadržaja. Trenutno se tu nalaze kraće najave Zagrebačkih ljetnih večeri; predstojećih škola, natjecanja i festivala u organizaciji KDZ-a i iduće koncertne sezone izborom koncerata. Svakom od navedenih sadržaja moguće je pristupiti direktno ili putem glavnog izbornika. Informacije o pretplatničkim ciklusima koje organizira KDZ (Svijet glazbe, Pianofortissimo, Guitarra Viva), repertoaru pojedinih koncerata i njihovom rasporedu te izvođačima dostupne su izborom opcije sezona na glavnom izborniku dok putem pretplate saznajemo o uvjetima pretplate. Manifestacije, ilustrirane logotipovima pojedinih manifestacija, nude kratki pregled koncertnih i drugih aktivnosti, a putem linkova možemo dobiti cjelovitu informaciju na istoj stranici ili drugdje na webu.

KDZ je iskoristila svoje web stranice i kako bi predstavila nekoliko komornih sastava, dirigenata i solista (instrumentalista i opernih pjevača) s kojima surađuje. Svi umjetnici predstavljeni su profesionalnim biografijama, a nekolicina i cijelim repertoarom te izvadcima iz kritičarskih osvrta.

O nama nas upoznaje s KDZ i njezinim aktivnostima od početaka do danas, dok kontakti prezentiraju ustroj KDZ, što uz objavljene telefonske brojeve i E-mail adrese pojednostavljuje suradnju. Linkovi povezuju stranicu sa turistički zanimljivim stranicama.

Mjesečni program daje pregled svih zbivanja u organizaciji KDZ-a u zemlji i inozemstvu. Moguće je pregledati programe zadnjih nekoliko mjeseci, ali na tom mjestu ne možemo saznati o događanjima tijekom srpnja.

Najvažnija aktivnost KDZ-a u srpnja jest organizcija priredbi i koncerata u sklopu Zagrebačkih ljetnih večeri, koje uključuju brojne sadržaje (Dani francuske komorne glazbe prve polovice 20. stoljeća, Orgulje zagrebačke katedrale, Guitar summit i Međunarodna smotra folklora) o kojima nas stranica iscrpno obavještava.

Pregledne, informativne i dopadljivo oblikovane Internetske stranice Koncertne direkcije Zagreb većim su dijelom dostupne i na engleskom jeziku.

Goran Ivaniš

Vijenac 218

218 - 11. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak