Vijenac 218

Fotografija

U FOKUSU

I ovo ljeto u Arlesu

U FOKUSU

I ovo ljeto u Arlesu

slikaMjesec fotografije u provansalskom gradiću Arlesu, posvećen u cijelosti tom mediju, manifestacija je koja će okupiti mnoge profesionalce — fotografe, kustose, izdavače, kritičare, umjetničke direktore i galeriste. Pod imenom Rencontres d’Arles (Susreti u Arlesu), ovaj festival održava se svakoga ljeta već tridesetak godina, pa ima određenu tradiciju u usporedbi s nekim drugim manifestacijama sličnoga tipa. Susreti su uvijek dobra prigoda za upoznavanje umjetnika i kustosa, a organiziraju se u drugim gradovima (na primjer New York, Pariz, Moskva, Bratislava). Uz otvaranja izložbi, organizatori će ove godine dodijeliti sedam nagrada, prijavljena su brojna predavanja, filmske projekcije i novi izložbeni prostori. Festival traje od 6. srpnja do 18. kolovoza, a velika retrospektivna izložba češkoga fotografa Josefa Koudelke moći će se pogledati do 8. rujna. Neki su od predstavljenih autora Les Weston, Jem Southam, Lise Safati, John Hinde, Larry Sultan, a tu je i izložba posvećena New Yorku — Hommage ŕ Twin Towers.

Damir Fabijanić u Medijateci

U sklopu događanja što je organizirao Francuski institut u Zagrebu slaveći 80. obljetnicu djelovanja, 4. srpnja otvorena je izložba zagrebačkog fotografa Damira Fabijanića Par/Nepar (Pariz/Provansa). Riječ je o motivima Pariza (snimljenima tijekom boravka 1987) i provansalskih gradova (1992), koji postavljeni jedan do drugoga naglašavaju sličnost odnosno različitost samih motiva. Fabijanić se, naime, predstavio izložbom Dubrovnik na festivalu fotografije u Arlesu 1992, a iste godine i samostalnom izložbom u Madridu. Tijekom prošlog mjeseca predstavljeni su radovi Luke Mjede, fina crno-bijela serija snimljena u Parizu, Frédérica de la Mure, te izložba Devenirs u prostorima HDLU-a. Za rujan je najavljena izložba Portreta francuskih umjetnika Damila Kalogjere u Medijateci Francuskog instituta.

Prozori Maje Strgar Kurečić

slikaMaja Strgar Kurečić autorica je izložbe Prozori što se tijekom svibnja mogla vidjeti u Fortezzi Galerije Klovićevi dvori. Riječ je o seriji fotografija u boji, a autorica se usredotočila na element prozora, uglavnom rustikalne arhitekture, te stare povijesne jezgre Zagreba. Vizualno razmišljajući na grafički način (Maja Strgar Kurečić, 1972, grafička je dizajnerica, te se od početka devedesetih bavi fotografiranjem, reportažama i putopisnom fotografijom), kompozicije se sastoje od jukstapozicije prozora i ostalih arhitektonskih elemenata-fasade, dimnjaka, a ponekad os kompozicije čine osobe ili životinje. Predstavila je svoj opus trećom samostalnom izložbom, a publici je poznata od 1997, kad je izložila uspjelu seriju crno-bijelih fotografija Dubrovnik — Svjetla i tame.

Knjiga o nogometu

slikaIzdavač Phaidon može se pohvaliti novim izdanjem knjige o nogometu koje je objavljeno neposredno prije početka svjetskog nogometnog prvenstva ove godine. Knjiga nazvana Magnum Football sakupila je na jednom mjestu fotografije o temi nogometa kakvom su je doživjeli fotografi različitih generacija agencije Magnum — Henri Cartier-Bresson, Steve McCurry, Martin Parr, Abbas, Luc Delahaye. Fotografije su nastale tijekom njihovih putovanja širom svijeta u posljednjih pedeset godina. Crno-bijele i fotografije u boji (njih 150) posvećene su nogometu kao univerzalnoj igri snimljenih u različitim ambijenitma i situacijama, bilo da je riječ o dječjoj igri u kojoj se golovi zabijaju limenkama ili strastvenim francuskim navijačima.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 218

218 - 11. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak