Vijenac 218

Mm

FUTUROPOLIS

FUTUROPOLIS

Računala u ručnom satu

slikaPočelo je s golemim računalom veličine sobe. Zamijenili su ga sve manji PC-i. Naslijedio ih je laptop, pa notebook i napokon PDA. I baš kada se ljudski rod pomirio s time da je najmanje računalo koje može nabaviti za prihvatljivu cijenu veličine dvije kutije za cigarete, Amerikanci su se odvažili i sve to nagurali u — ručni sat. Fossil Wrist PDA otvara novu kategoriju miniračunala. Iako malen, ima kapacitet od dojmljivih 1100 adresa, 5000 unosa u kalendar i 350 bilješki. Glavna mu je vrlina dakako mobilnost. Ukoliko vam je već koji put zatrebao prijateljev broj mobitela dok ste ronili, onda je Fossil prava stvar za vas. Vodootporan je, naime, do trideset metara. Samo unos podataka u njega još nije na razini velike braće. Obavlja se na konvencionalnom PDA-u (koji dobivate u paketu s njime), a prenosi se infracrvenom vezom.

www.fossil.com

Prozori za super izolaciju

slikaLjetne radosti. Užareni automobili. Nepodnošljivo vruće uredske prostorije, koje ni klima-uređaji ne uspijevaju trajno rashladiti. Kada bi barem postojao prozor koji izolira poput zida! San svih žrtava ljetnih vrućina, ali i kućevlasnika, iscrpljenih visokim troškovima grijanja, ispunio se. Napokon postoji materijal koji je nalik na staklo, ali zadržava toplinu šest puta bolje od stiropora! Vatrostalni aerogel omogućava uštedu energije na bezbroj načina — hladnjaka, pećnica, prozora, ali i odjeće. Tajna je u mrežastoj strukturi te neobične tvari, koja se sastoji od gotovo 90 posto zraka. Ako se te šupljine isprazne, nastaje vakuum koji dodatno povećava izolaciju. Kako aerogel propušta 80 posto svjetlosti, golim okom doimlje se poput stakla.

www.aspenaerogels.com

Robot kao zamjena za vid

slikaDok se u Hrvatskoj smatra da je za slijepce mnogo učinjeno ako semafori zvučnom signalizacijom javljaju kada je zeleno, u Japanu već postoji robot za slijepce. Toliko o tome koliko se koje društvo brine za svoje sugrađane. Robotic Travel Aid, šezdeset kilograma teška naprava, nalik je invalidskim kolicima pretrpanim tehnikom. Opremljena sustavom kamera koje non-stop nadziru okolinu samostalno može prepoznavati opasnosti, korigirati smjer kretanja, ili naprosto — praviti društvo. Ukoliko se korisnik izgubi, robot automatski uspostavlja vezu sa centralom, koja odmah javlja točan put. RTA bi mogao djelomično zamijeniti pse koji su zbog visokih troškova i duga procesa izobrazbe vrlo zahtjevni. No, morate priznati, ovaj robot ne izgleda kao da će ikada zaslužiti naziv čovjekova najboljeg prijatelja.

www.haru.mesa.yamanashi.ac.jp

Bicikl limuzina

slikaProšla su vremena kada je automatsko mijenjanje brzina bilo samo za automobiliste. Shimano je predstavio prvi bicikl s automatskim mjenjačem! Sustav nazvan Di2 (Digital Integrated Service) prema brzini bicikla samostalno procjenjuje na koji zupčanik treba prebaciti lanac. Ali to nije sve! Ovisno o režimu vožnje koji odaberete, različito prebacuje brzine! Tako, na primjer, ako odaberete normalan režim »D« u određenu brzinu baca pri 21 km/h. Odaberete li, međutim, rekreacijski režim »L«, onda u istu brzinu baca tek pri 23 km/h, a ukoliko se odlučite za sportsku vožnju »Ds«, onda mijenja već na 19 km/h. Tako bicikl bolje ubrzava. Display na volanu, dakako, obavješćuje vas o brzini, prijeđenim kilometrima i trajanju vožnje. Za udobnost u vožnji brinu se inteligentni amortizeri, koji su mekši pri brzoj vožnji, a tvrđi pri sporijoj. Samo pedale još okrećete sami!

www.shimano.com

Pločice koje se ne prljaju

Kućanice kažu da svakom poslu ima kraja — osim pospremanju i čišćenju. Da tome nije tako mogu posvjedočiti inovatori tvrtke Deutsche Steinzeug, koji su izmislili pločice koje se ne prljaju! Na patentirani hydrotect sloj koji prekriva svaku pločicu ne prianja ni masnoća. Kako? Površina pločica od titanoksida smanjuje napetost vode (ili bilo koje druge tekućine) tako da se ne stvaraju kapljice. Voda ravnomjerno otječe. Mrlje samo trebate politi vodom i problem je riješen. Posebna tehnologija djeluje protiv plijesni i bakterija. U pločice ugrađeni katalizator pri utjecaju svjetlosti aktivira kisik i tako eliminira bakterije i neugodne mirise. Čak i zrak u prostoriji postaje čišći. Ista tehnologija nudi se i za fasade. Proizvođači su toliko sigurni u svoj proizvod da daju doživotno jamstvo, uz zajamčenu čistoću.

www.deutsche-steinzeug.de

Domagoj Cerovac

Vijenac 218

218 - 11. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak