Vijenac 218

Časopisi

Jelena Gluhak

Aktualno i provokativno

»Godine nove«, kulturni magazin, br. 13/14 (2001/2002), gl. ur. Kruno Lokotar, Zagreb, 2002.

Aktualno i provokativno

»Godine nove«, kulturni magazin, br. 13/14 (2001/2002), gl. ur. Kruno Lokotar, Zagreb, 2002.

Iako smo se već gotovo navikli da velik dio domaćih književno-kulturnih časopisa ne izlazi pravilnim ritmom, a povremeno je i bez nekog čvršćeg koncepta — gotovo svaki novi broj »Godina novih« uspije iznenaditi. I to najčešće ne nekom iznimnom inventivnošću, nego uglavnom činjenicom što se uopće pojavi. Uobičajeno provokativna i sugestivna ilustracija najnovijega dvobroja nije dala naslutiti da su se u međuvremenu dogodile neke veće promjene. Međutim...

Iz gornjeg lijevog kuta od ove se godine smiješi novi nadnaslov: magazin skrivenih želja, kao suizdavač potpisuje se ugledna kuća Jesenski i Turk, a urednik je Kruno Lokotar. Naravno, neke su stvari ostale iste — Pegijev Preludij s mnoštvom edukativno-zabavnih informacija sa svih strana svijeta, Paralelna montaža Dragana Juraka, koji se, definitivno, mnogo bolje snašao u pisanom mediju, doktorski kutak Zorana Ferića te table strip-majstora Dubravka Matakovića, kojem u ovom broju konkurira zanimljiv poetski fotoromančić KUD-a »Šikuti maschine« iz Savičente.

Glavni tematski blok, nakon prošlogodišnjih placeva, pjaca i pazara, sada donosi vlakove, odnosno kolodvore, stanice iliti postaje. Svoje intimno viđenje stanja u hrvatskom, balkanskom, pa i svjetskom željezničkom prometu dala su ugledna domaća i strana imena (Ante Tomić, Drago Orlić, Petar Krelja, Marc Auge...). Provokativni erotsko-pjesnički primjerci iz prošlog broja ovaj se put nastavljaju s predznakom »lezbo«. Osam muških autora u pink okružju (ne)prikladnih ilustracija pokušalo je dočarati sve strane žensko-ženske ljubavi, a kao najzanimljiviji izdvajaju se pokušaji El Bahateeja i Drage Orlića.

Leroy i Tanović

Prvi od četiri ekskluzivna intervjua »Godina novih« donosi odgovore J. T. Leroya — najnovije svjetske književne senzacije uz intrigantan ulomak iz njegove proze: Jesam li običan ili igram za ružičaste boje pederskog tima?. U drugom intervjuu Danis Tanović malo sređuje svoje dojmove nakon Oscara i pripadajuće medijske pozornosti te najavljuje temu svojeg sljedećeg filma — Arape. Na kraju, Ante Perković predstavlja bend Legende Korduna preobraćenoga pop-kritičara Petra Glodića, a i El Bahatee se iskušao u kratku i neobaveznu razgovoru s kolegom reperom — Edom Maajkom.

Petinu najnovijeg izdanja zauzima poseban prozni dio posvećen FAK-u. Riječ je o devet priča relativno anonimnih autora koje je, prošle godine fakovski žiri odabrao kao najbolje. Uvjeti natječaja tražili su da se priča zbiva tijekom nedjelje, da bude napisana u trećem licu te duljine 3-5 kartica. Prema stručnoj procjeni spomenuto je najbolje zadovoljila Danijela Stanojević sa Nedjeljnom euritmijo, a svakako bi trebalo još izdvojiti i Treš. hr Vlade Bulića, koji se iskazao i u pjesničkom dijelu. Kao bonus ovdje je dodano i nekoliko stranica vezanih uz Salenu Salivu Godden — počasnu gošću proteklog zagrebačkog FAK-a.

Ovo je tek dio zanimljivih i kvalitetnih tekstova iz najnovijeg broja, idealnog za ljetnu razbibrigu. A, prema svemu sudeći, ekipa Godina novih napokon je pronašla pravu mjeru aktualnog, provokativnog i duhovitog, bez opasnosti da budu pretenciozni. Jedina mala zamjerka koju si novine koje se tiskaju (otprilike) dva puta godišnje nikako ne bi smjele dopustiti odnosi se na bijednu kvalitetu uveza. Naime, ako časopis namjeravate prelistati više od dva puta — vrlo lako može vam se dogoditi da ostanete bez pedesetak stranica.

Jelena Gluhak

Vijenac 218

218 - 11. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak