Vijenac 218

Likovnost

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

15. Animafest

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

15. Animafest

Autorica Sanja Rešček, slikarica i dizajnerica, veličina: 35,5 x 29,82 mm, naklada 300 000, datum izdanja: 18. 6. 2002

Povijest crtanog filma u Hrvatskoj započinje dvadesetih godina prošlog stoljeća. Od pedesetih nadalje djelovalo je nekoliko filmskih producentskih poduzeća koja su se bavila i animacijom, među kojima se izdvaja Zagreb film.

slika slika

Autori okupljeni oko Zagreb filma stvarali su nekoliko desetljeća crtane filmove koji su se — usprkos individualnim obilježjima svakoga od njih — odlikovali i zajedničkim karakteristikama zbog kojih ih je svijet prihvatio pod nazivom »Zagrebačka škola crtanog filma«, skraćeno »Zagrebačka škola«. (Termin se pripisuje jednom od najvećih autoriteta na polju filma, Georgesu Sadoulu.) Odustajanje od bogatog realističkog crteža usredotočivalo je njihove radove na samu suštinu. »Skraćena animacija« možda je prvenstveno bila posljedica materijalne skučenosti i nužde, ali je kvalitetnom primjenom preobratila slabost u prednost, rezultirala prepoznatljivošću i urodila svjetskim prihvaćanjem. Filmovi i autori iz Zagreba osvojili su niz nagrada na svjetskim filmskim festivalima i smotrama, od kojih je najpoznatiji Oscar kojega je 1961. godine dobio Dušan Vukotić za film Surogat.

1972. godine održan je prvi Svjetski festival animiranog filma, koji se od tada održava svake druge godine pod nazivom Animafest. Festival je uspio okupiti najveće svjetske autore animiranog filma, te prikazati presjek i vrhunske dosege svjetske animacije. Uz Annecy, Ottawu i Varnu, Zagreb je postao nezaobilazno raskrižje na svjetskoj karti »osme umjetnosti«.

Motiv prikazan na marci slobodna je autorska kreacija svijeta animiranog filma. Marka je izdana u arku od 20 maraka, a izdana je i omotnica prvoga dana (FDC), te prigodni list. Autor teksta objavljenog u letku je Pero Kvesić.

Priredio Goran Ivaniš

Vijenac 218

218 - 11. srpnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak