Vijenac 217

Mm

Kultura na Internetu

Web-centar hrvatske kulture

www.culturenet.hr

Kultura na Internetu

Web-centar hrvatske kulture

www.culturenet.hr

U suradnji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Instituta Otvoreno društvo — Hrvatska, uz pomoć nekolicine partnera i sponzora, nakon višemjesečnih organizacijsko-tehničkih priprema, startao je 7. lipnja ambiciozni projekt internetskog portala koji promovira sadržaje i podatke o hrvatskoj kulturi koji se nalaze na portalu i drugdje na webu, a ujedno je i vodič po web-stranicama koje prezentiraju hrvatsku kulturu. Pored najava i obavijesti o kulturnim događajima, nagradama, natječajima, seminarima i slično portal daje autorske preglede pojedinih područja, (zasad samo) vizualne primjere te omogućava interaktivan pristup (komentari, forumi, upis informacija i podataka...).

Portal Culturenet sastoji se od šest segmenata koji nas različitim pristupom upoznaju s hrvatskom kulturom.

Najatraktivniji je dio portala slika koja se mijenja pri svakom pristupu, a moguće je pregledavati samo slike koje prikazuju baštinu i suvremena kulturna događanja (prizore iz kazališnih i plesnih predstava, spomenike, umjetnička djela...). Fotografije su u crno-bijeloj tehnici, što je razumljivo ako je riječ o starim, danas nedostupnim umjetničkim djelima (predstavama koje više nisu na repertoaru ili uništenim umjetninama primjerice), no kada je to moguće, trebalo bi se koristiti fotografijama u boji, čime bi se dobila potpunija informacija o umjetničkom djelu. Ispod slike nalazi se vrlo kratka zabilješka o sadržaju koji je na njoj prikazan, no ne postoji mogućnost da putem linkova dobijemo cjelovitiju informaciju.

Drugi segment, Panorama, donosi strukturirani pregled pojedinih područja hrvatske kulture. Trenutno su dostupni tekstovi iz područja glazbe, književnosti u novim medijima i medijske umjetnosti, a u skoroj budućnosti obradit će se područje filma, plesa, kazališta, kuturnog turizma te legislativa vezana uz područje kulture. Najcjelovitije je obrađena glazbena baština u Hrvatskoj, koju upoznajemo kroz prostor i vrijeme putem uredničkih i autorskih radova stručnjaka i poznavatelja pojedinih područja, zatim kataloga institucija i manifestacija vezanih uz glazbu, dok korisne informacije možemo saznati putem Info-servisa. Vrijedan je pozornosti i prvi pokušaj određivanja pojma medijska umjetnost u Hrvatskoj u povijesnom kontekstu te sastavljanje baze s relevantnim podacima. Nejasna je namjera priređivača, koji je, za razliku od cjelovitosti koja je prisutna pri predstavljanju glazbe, odlučio iz područja književnosti predstaviti samo mali segment — književnosti u novim medijima, tekstom nepotpisana priređivača od kojeg većina linkova vodi prema stranim (?!) hipertekstualnim djelima kao da je riječ o povijesti književnost u novim medijima, a ne o nacionalnom portalu. Hrvatska književnost zaslužuje cjelovitije predstavljanje!

Katalog kulturnih institucija donosi pregled hrvatskih kulurnih institucija i institucionaliziranih projekata te nudi ili nas vodi do svih raspoloživih podataka o njima. Katalog se kontinuirano ažurira, moguće ga je pretraživati po različitim ključevima i kriterijima, a omogućeno je samostalno unošenje podataka od strane korisnika.

Manifestacije predstavljaju kalendar manifestacija i kulturnih događanja, a već na glavnom portalu praktično su podijeljene u dvije skupine: one koje su u tijeku te one koje uskoro dolaze.

Simpatično likovno rješenje Info-servisa u obliku post-it zabilješki na glavnom portalu skreće pozornost na raznolik i koristan sadržaj (informacije o natječajima, stipendijama, konferencijama, nagradama, otvaranjima izložbi, premijerama...), koji je moguće pretraživati po različitim kriterijima.

Šesti, posljednji, dio portala Korisno upućuje na zanimljive sadržaje unutar i izvan Cultureneta i podložan je promjenama sukladno posjećenosti pojedinih stranica.

Trenutni izgled stranice samo dijelom, zbog nepotpunosti, odgovara visokim ciljevima koje su si priređivači postavili. Nadamo se da će stranice u najskorijoj budućnosti postati dostupne i na engleskom jeziku kako bi se na taj način naša kulturna ponuda predstavila inozemstvu.

Goran Ivaniš

Vijenac 217

217 - 27. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak