Vijenac 217

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

53. Dubrovačke ljetne igre

Otvaranje najvećeg domaćeg festivala, na tradicionalni datum 10. srpnja, ove je godine povjereno Jošku Juvančiću, a nakon uštogljene fešte s Himnom slobodi Grad će razigrati i Natural Theatre Company iz Velike Britanije (www.naturals.dircon.co.uk), jedno od najstarijih i najvećih uličnih kazališta.

Definitivan popis dramskih premijera ovogodišnjih Igara izgleda ovako: Posjet stare dame Friedricha Dürrenmatta, koji će nakon kadrovskih razilaženja režirati Ivica Kunčević i Zajednički interesi Jacinta Benaventea y Martineza kojima će se i u Dubrovniku predstaviti slovenski redatelj Vito Taufer. Posjet stare dame, najavljen za 5. kolovoza, ujedno je i dubrovačko obilježavanje polastoljetnoga glumačkog rada Milke Podrug Kokotović, a u predstavi će sudjelovati i Vanja Drach, Boris Buzančić, Pero Kvrgić i drugi. Predstava po tekstu španjolskog nobelovca trebala bi premijerno zaigrati 19. kolovoza. Detaljniji program jednom bi se, vjerojatno prije 10. srpnja, trebao naći i na adresi www.dubrovnik-festival.hr.

I ove godine Dubrovačke ljetne igre najavljuju veliko inozemno gostovanje, pa je tako za sam kraj festivala najavljeno gostovanje kompanije Menofortas (www.menofortas.it) s Othellom Williama Shakespearea u režiji hvaljena Eimuntasa Nekrošiusa.

2. Urbani festival

Multimedijalni projekt koji od prošle godine pokušava oživiti i osvijestiti uspavani Zagreb u ljetnom razdoblju ove godine, u svojoj drugoj sezoni mijenja koncepciju i kreće u tri ture — u srpnju, kolovozu i rujnu. Prva tura traje od 11. do 16. srpnja, s projektima umjetnika iz Švicarske, Finske, Makedonije, Slovenije, Italije, Velike Britanije i Hrvatske. Više o festivalu na www.urbanfestival.hr.

Igor Ružić

Vijenac 217

217 - 27. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak