Vijenac 217

Fotografija

Iz zbirke hrvatske fotografije Foto kluba Zagreb

Snaga izraza

Nino Vranić

Iz zbirke hrvatske fotografije Foto kluba Zagreb: Nino Vranić

Snaga izraza

Punih je četrdeset godina prošlo od trenutka kada smo se prvi put susreli s radovima Nine Vranića. Dakle, već davne 1962. godine izlazi pred javnost izložbom Fotografije u Društvu arhitekata u Zagrebu. Od tada pa sve do danas aktivan je u životu naše fotografske stvarnosti. Sve vrijeme obrađivao je mnoge teme — krajolike, lica, tradicijsku arhitekturu Ozlja i Baranje, portrete umjetnika... Često je nagrađivan, kako na domaćim, tako i na međunarodnim izložbama. Autor je šesnaest fotomonografija, a radovi su mu objavljeni u nizu monografija, enciklopedija i kataloga. Majstor fotografije Nino Vranić, nudi nam lepezu vlastitih interesa, koje je njegova kamera zabilježila, oplemenila nas i učinila bogatijim za mnoga iskustva. Njegov opus nije zavidan samo po divovskom trudu nego i po snazi izraza i tumačenja slikovitih predjela Hrvatskog zagorja i Zagreba.

Radeći dugo godina kao fotograf u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu, susretao se i družio s mnogim stvaraocima s područja kulture i umjetnosti, mnogim likovnim djelatnicima, upoznao mnoga kulturna dobra naše povijesti i sadašnjosti, širio tako svoja znanja na mnoga umjetnička područja, a sve mu je to omogućilo da i samoga sebe profilira u iznimna umjetnika.

Strpljivo i uporno obilazi taj istraživač svoje prostore, vreba svoje vrijeme, godišnje doba, mjesec ili dan, ponekad samo trenutak u kojemu svjetlost oblikuje isječak prirode upravo onako kako on to želi. Kada tekstura tla oblikuje svjetlom u najizraženijem dramatskom obliku. Sve to podvrgava svojoj kameri, svom znanju, tehnici i načinu primjerenu samo fotografiji.

Zdenko Kuzmić

Nikola (Nino) Vranić rođen je 1933. u Bileću. Grafičku školu, fotoodjel, završava godine 1952. u Zagrebu. Fotografijom se bavi od godine 1949.

slikaČlan je Fotokluba Zagreb od godine 1957.

Radni vijek proveo je u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu, što mu daje priliku snimanja brojnih objekata spomenika kulture, koje on prezentira na visokoj umjetničkoj razini.

Za kreativni umjetnički fotografski rad Fotosavez Jugoslavije dodjeljuje mu godine 1972, mimo redovite procedure, zvanje majstora fotografije. Ubrzo mu i FIAP — međunarodna federacija za fotografsku umjetnost — dodjeljuje počasno zvanje EFIAP.

Izlaže na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, osvaja mnoga priznanja. Za umjetnički rad odlikovan je Redom Danice hrvatske.

Član je Udruženja primijenjenih umjetnika Hrvatske (ULUPUH-a) od godine 1963.

Održao je i osamnaest samostalnih izložbi fotografije.

Vladko Lozić

Vijenac 217

217 - 27. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak