Vijenac 217

Maticahrvatska

Katarina Marić

Slavenska mitologija

»Krijesnica«, časopis Matice hrvatske Zenica, gl. ur. Venita Popović, god. IX, br. 22, Zenica, travanj 2002.

Slavenska mitologija

»Krijesnica«, časopis Matice hrvatske Zenica, gl. ur. Venita Popović, god. IX, br. 22, Zenica, travanj 2002.

U slavlju desetogodišnjice Matice hrvatske u Zenici i 160. obljetnice djelovanja Matice hrvatske, 22. broj zeničke »Krijesnice« načima zanimljivu temu — katoličko školstvo u Bosni i Hercegovini. Na samom početku urednica časopisa Venita Popović razgovarala je s Perom Sudarom, pomoćnim biskupom vrhbosanske nadbiskupije, začetnikom i promicateljem projekta Škole za Europu, o otvaranju Katoličkog školskog centra Sveti Pavao u Zenici, a predstavljen i je i cijeli tekst o svečanom otvaranju toga centra. Opći prikaz i zasade katoličkog školstva u BiH iznio je Dragan Gavran — od pojave i razvoja školstva, njegova funkcioniranja u srednjem vijeku, potom u Europi četrnaestoga, sve do dvadesetog stoljeća, i koncentracije na bosansko-hercegovački prostor. Marijan Karaula progovara o fra Lovri Karauli, promicatelju pismenosti, zauzetu promotoru gradnje škola u devetnaestom stoljeću.

Zanimljivošću i svježinom u ovome se broju »Krijesnice« svakako ističe istraživački tekst Ante Zirduma — Kult plemenskoga boga, zapravo »prilog za izradu južnoslavenskoga panteona«, kako se navodi u podnaslovu; a u kojem autor promišlja o mitologiji starih Slavena, snažno obilježenoj kultom prirode, dijeleći božanstva na dvije skupine — one iz astrološke sfere, koja obilježavaju godišnja doba odnosno cikluse noć-dan; te božanstva vezana uz pojave u prirodi i društvu.

Ističe se i filmska rubrika Nermina Sarajlića (inače je u časopisima Matičinih ogranaka rijetkost pronaći rubriku rezerviranu za filmsku umjetnost), koji raščlanjuje filmove Amelie, Čovjek kojeg nije bilo braće Coen, britanski Hillary & Jackie, talijanski Kruh i tulipani, De la Iglesijine Susjede te Tango Carlosa Saure.

Katarina Marić

Vijenac 217

217 - 27. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak